reklama

Räsänenovú súd pre homofóbne vyjadrenia oslobodil a zahanbil zároveň

Je zahanbujúce, keď kresťanke musí až súd povedať, že jej vyjadrenia sú urážlivé.

Räsänenovú súd pre homofóbne vyjadrenia oslobodil a zahanbil zároveň
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Prvostupňový súd v Helsinkách v stredu 30. marca rozhodol o obvinení fínskej kresťanskodemokratickej političky a bývalej ministerky vnútra Paivi Räsänenovej. Hoci ju oslobodil, opakovane hodnotil jej vyjadrenia ako také, ktoré sa môžu dotýkať dôstojnosti ľudí s homosexuálnou orientáciou. Nie však v takej miere, ktorú možno posúdiť ako prekročenie hranice slobody prejavu. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Prokuratúra zvažuje odvolanie.

Podľa informácie o rozsudku, ktorú zverejnil portál Ilta Sanomat, súd všetky body obžaloby označil  ako prehnanú interpretáciu Räsänenovej vyjadrení zo strany prokuratúry. Pripomeňme si, že prokuratúra podala na Räsenänovú obžalobu za podnecovanie, ktorého sa mala dopustiť viacerými vyjadreniami počas dlhšieho obdobia. Išlo jednak o formulácie v brožúre o manželstve, v ktorých spájala homosexualitu s pedofíliou, ďalej o vyjadrenie na sociálnych sieťach, keď pochod PRIDE označila ako vyzdvihovanie hanebnosti a hriechu a napokon vyjadrenie v rozhlasovej relácii, keď povedala, že „ak je homosexualita podmienená geneticky, tak je to genetická degenerácia a ide o gén, ktorý spôsobuje chorobu.“

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Proces s Räsänenovou vzbudil pozornosť aj na Slovensku. Viacerí konzervatívni politici a predstavitelia cirkví jej vyjadrovali podporu. V obžalobe videli snahu o obmedzenie náboženskej slobody. Išlo o predstaviteľov, ktorí svoje postoje k homosexualite odvodzujú od prekonanej kresťanskej teológie a neberú do úvahy aktuálne vedecké poznatky o ľudskej sexualite.

Rozhodnutie fínskeho súdu možno označiť ako šalamúnske. Na jednej strane Räsänenovej priznáva právo verejne šíriť vyjadrenia, ktoré odôvodňuje svojou náboženskou vierou a to aj v takej podobe, ktorá môže na určitú skupinu osôb pôsobiť ako urážlivá a zraňujúca. Na druhej strane však súd jasne povedal, že náboženská sloboda nie je bezhraničná a tí, ktorí ju využívajú tak, že sa pohybujú na jej hranici, by si mali byť vedomí trestnoprávnych dôsledkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj keď zástancovia Räsänenovej hovoria o víťazstve a v prísne právnom zmysle slova ho aj dosiahli, súd im vlastne uštedril veľmi zahanbujúcu lekciu. Liberálna demokracia musí pozorne strážiť hranice slobody prejavu, aby nikomu bezdôvodne neznemožňovala šíriť jeho alebo jej názory. To však neznamená, že tento priestor možno len tak zapĺňať vyjadreniami, ktoré sú urážlivé a zraňujúce. A je skutočne zahanbujúce, že kresťanskodemokratickej političke musel súd povedať, že jej vyjadrenia hoci nie sú trestné, predsa sú urážlivé.

Bude teda iste zaujímavé sledovať, čo z vyjadrení súdu si kresťanská politička a jej zástancovia vezmú k srdcu. Bude to potvrdenie ich práva šíriť znevažujúce vyjadrenia o celej skupine ľudí v mene náboženstva, alebo skôr sebareflexia a pochopenie, že je zahanbujúce, keď hlásateľom náboženstva lásky k blížnemu musí až súd povedať: Dajte pozor, lebo tu ste niekoho urazili a to je na hrane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ondrej Prostredník
teológ a publicista

(Foto: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN)

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu