reklama

Rešpekt k LGBTI+ ľuďom preukážme ich podporou a nie obviňovaním

Uniknutý obežník ukázal ako vážne to niektorí klerici myslia s rešpektom k LGBTI+ ľuďom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Uniknuté slová arcibiskupa Oroscha určené kňazom jeho diecézy poodhalili, ako v sa praxi niektorých klerikov uplatňuje toľko proklamovaná téza o rešpekte k LGBTI+ ľuďom s výhradou voči tomu, čo konzervatívni teológovia označujú ako “homosexuálne skutky”. 

Arcibiskupovi vadí, keď sa o obetiach teroristického činu na Zámockej hovorí ako o nevinných. Konšpiráciou o užívaní drog a pochybnosťami o vlastníctve Teplárne ako vysoký predstaviteľ cirkvi podsúva veľkému počtu duchovných s nemalým vplyvom na verejnosť, že zavraždení si vlastne žiaden rešpekt nezaslúžia. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V očiach arcibiskupa totiž LGBTI+ ľudia ani nemôžu byť nevinní. Ich vinou je už len to, že sa stretávajú, že sa vzájomne zdieľajú a pomáhajú si prekonať všetku tú nenávisť, s ktorou sa v spoločnosti stretávajú. V jeho podivných predstavách im však upiera túto hlbokú ľudskú potrebu. V jeho predstavách ako keby to ani neboli ľudia a preto ich stretnutia vykresľuje ako nejaké rozpustilé orgie s cieľom kaziť mládež.  

Toto je pokrytectvo najhrubšieho zrna. Ako môže niekto na jednej strane hovoriť o rešpekte k LGBTI+ ľuďom a jedným dychom ich takto rafinovane dehumanizovať?

Úvaha arcibiskupa nebola určená verejnosti. Teraz však verejnosť pozná jej obsah. Je na katolíckej cirkvi, aby zvážila nakoľko táto úvaha poškodzuje cirkev a jej úlohu napomáhať spoločenskému zmieru a budovaniu vzájomného rešpektu. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, čo však ako verejnosť určite môžeme urobiť, je podporiť také kroky v politickom a spoločenskom živote, ktoré LGBTI+ ľuďom zabezpečia rovnaké práva a posunú našu spoločnosť k skutočému rešpektovaniu ľudských práv. 

Môžete to urobiť aj podporou iniciatívy www.idenamozivot.sk.

Ondrej Prostredník

teológ a publicista

člen predsedníctva Progresívneho Slovenska












Odoslané z iPhonu


Odoslané z iPhonu

Ondrej Prostredník

Ondrej Prostredník

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  94
  •  | 
  • Páči sa:  756x

Som spoločensky angažovaný teológ. Pracujem s ľuďmi v akademickej obci, v občianskej spoločnosti a v cirkevnom prostredí. Naučil som sa počúvať ľudí z rôznych strán názorového spektra. Svoje vedomosti a skúsenosti chcem pretaviť do politických riešení na ochranu dôstojnosti a slobody ľudí v európskej spoločnosti.https://www.facebook.com/prostrednik Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu