reklama

Hej, poďme na hokej!!! Alebo 5 dôvodov, prečo áno!

Tento blog venujem kamarátovi, bývalému spoluhráčovi z Trenčína a juniorských reprezentácii Martinovi Filovi, ktorý sa po náraze na mantinel zotavuje v nemocnici zo zlomeniny 7 stavca. Držím palce Maťo!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

Ako malý chlapec som mal dva hokejové sny. Jeden väčší, druhý menší.

Na konci 90. rokov, vždy, keď som ráno vstával, prvé čo som spravil bolo, že som si utekal otvoriť teletext a pozrieť nočné výsledky NHL. Mená ako Pálffy, Stümpel , Bondra a takmer 30 ďalších sa objavovali pravidelne farebne vyznačení ako strelci či nahrávači. Pre každého malého hokejistu aj pre mňa bolo snom si raz zahrať NHL. Myslím si, že ako dieťa ak nemáte tie najväčšie sny je dosť pravdepodobné, že vás hokej prestane časom baviť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Druhým snom, oveľa bližším, bolo byť hráčom extraligy. Chodieval som na ňu odmalička, či už s otcom, bratom alebo kamarátmi. Často sme sa tam museli prepašovať aj zadným vchodom a sedeli na ešte nezrekonštruovanom Slovane za stĺpmi, len aby sme videli hokej a naše vzory na ľade. Byť raz jedným z nich a hrať pred plnými štadiónmi na hokejovom Slovensku mi stále prišlo dosť „cool“.

Ten druhý sen som si splnil a prvý aj keď o ňom v kútiku duše stále snívam už nie.

Bohužiaľ, dnes ten splnený sen už nie je taký ružový. Plné štadióny sa zmenili na viac ako poloprázdne, divák sa stratil. Tento stav ma trápi a aspoň takto by som vás rád presvedčil, prečo na nás prísť a podporiť slovenský hokej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

1) Kvalita ligy - Schválne dávam tento fakt na prvé miesto, lebo je odôvodnený a stojím si za ním. V každom jednom tíme našej Tipsport ligy sa nájdu hráči, ktorí hrali NHL alebo boli hviezdami v európskych top ligách a viacerí z nás sú hráči, ktorí nikdy neskončili v juniorskom veku na majstrovstvách sveta horšie ako ôsmi (Pre porovnanie - A tím skončil za posledných 8 rokov na MS a ZOH iba 3x v top 8). Napríklad posledný extraligový výber, čo hral Nemecký pohár pred pár rokmi, nemal problém hrať úplne vyrovnané partie s top švajčiarskym a nemeckým výberom. Ďalším príkladom kvality našej ligy je počet hráčov, ktorí hrali aspoň jeden zápas v NHL. Na Slovensku ich korčuľuje 14 a v Česku 20. To dáva priemer 1,4 hráča na tím v oboch ligách, pričom Slovákov je o 1 viac ako Čechov (15 proti 14 - zvyšok hráčov je z USA resp. Kanady). Nepochopiteľným je preto pre mňa fakt, prečo v krajinách okolo nás (Česko, Rakúsko, Poľsko, Maďarsko) návštevnosť stále stúpa a u nás padá, a to ak nerátam Česko, tak v kvalite hokeja sme určite pred ostatnými.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2) Hokejový národ -Každý rok sa Slováci na jar počas majstrovstiev sveta zmenia na trénerov, diskutérov a hlavne nadšených fanúšikov. Ošiaľ priamo úmerne stúpa s výsledkami našich chlapcov, a to skrz celú krajinu. Všetci si dobre pamätáme rok 2002, kedy sme asi prvý krát v histórii samostatného Slovenska mohli hrdo zakričať „sme majstri sveta“. Slovenský divák nemal a nemá problém vycestovať do Ruska, Švédska a poriadne si priplatiť, aby videl čo i len jeden zápas MS. Ale isť o dve, tri ulice vedľa je už preňho ďaleko.

3) Spoločenská udalosť -„Idem na hokej“ je veta, ktorú keď človek v zahraničí povie kolegom v práci, tak tí sa naňho nepozrú s údivom, že či je normálny, ale s otázkou, či ešte má nejaký lístok aj pre nich. Zimné štadióny sa aj keď pomalším tempom, ale predsa vylepšujú a komfort diváka stúpa. Našťastie, hokejový fanúšik nie je hulvát, a tak rodič nemusí mať strach zobrať dieťa na hokej a stráviť s ním pekný športový podvečer.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4) Cena hokeja -Cena lístkov na zápas oproti zahraničiu je skutočne veľmi prijateľná. V priemere sa hýbe okolo 4-5 eur na zápas k tomu. Ak si prirátam pivko a niečo pod zub, tak pre dvoch to dokopy vychádza do 15 Eur. Väčšina klubov ponúka aj rodinné lístky, kde môžu isť deti zadarmo alebo za symbolické euro. Príde mi preto úsmevné, keď vidím, koľko desiatok až stoviek eur dokážu dnes mladí ľudia prepiť v meste a potom nadávajú, že im je veľa dať 5 eur. Taktiež môžem chalanom poradiť, že zobrať babu na rande na hokej vás vyjde lacnejšie a zažijete lepšiu zábavu ako pri romantickom filme v kine. Jednak budete originálny a aspoň si ju tak trošku oťuknete ako reaguje v návale emócií po góle alebo šarvátke. :-)

5) Investícia do vášho klubu -Ak máte radi svoje mesto a klub v ňom pôsobiaci tak vedzte, že každý zakúpený lístok pomôže ekonomike klubu. S plnšími tribúnami sa ľahšie manažérom nájdu sponzori, keďže bude o produkt záujem. Takto pozitívne nabaľovaná snehová guľa v konečnom dôsledku prispeje k väčšej kvalite hráčov, lepšej práci s mládežou, rekonštrukcii štadiónov a pod.

Bonus-Ako bonusový bod by som chcel spomenúť aj nás hráčov. V lige je nás cca 250 a som presvedčený, že nik z nás nechce sklamať fanúšikov a najmä samého seba tým, že neodvedie maximum na ľade. Žijeme odmalička hokejom, riskujeme svoje zdravie. To najmenej čo môžete spraviť je prísť a odmeniť nás potleskom po zápase. Tak ako pre hercov, aj pre nás je to tou najväčšou odmenou.

Ondrej Rusnák

Ondrej Rusnák

Ondrej Rusnák

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

"Nikdy,nikdy, nikdy sa nevzdaj"(W.Churchill).Písať budem najmä o športe, v ktorom sa od detstva pohybujem. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu