Piškótové cesto "od babičky"

Videl som už pár skúsených aj neskúsených kuchárov a pekárov pripravovať piškótové cesto. Mnoho krát sa mi to priečilo s tým, čo pečie moja babka a moja mamka. A pravdupovediac aj výsledok bol zavše slabší, nikdy nebolo také jemné, dostatočne nafúknuté(vzdušné) a také vláčne. Dozviete sa prečo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Úvodom by som niektorých z vás chcel vyviesť z omylu. Ak budete piškótové cesto pripravovať v jednej nádobe nikdy nedosiahnete výsledok ako keby ste bielka aj žĺtka pripravovali zvlášť.( myslel som si, že je to samozrejmosť, ale presvedčil som sa, že ani zďaleka)
Cesto, ktoré pripravujeme v dvoch nádobách (bielky a žĺtka v samostatných nádobách, najlepšie synchronizovane) je oveľa jemnejšie, mäkšie a vzdušnejšie.
Ďalej mnohý pripravujú bublaninu tak ako som už spomenul, teda piškótové cesto v jednej nádobe. No na skutočnú bublaninu by sa zišlo ešte so žĺtkami rozmiešať maslo. Ale to je už ďalšia kapitola takže k veci.
A aby som nezabudol na jeden fatal error. Ani nech vás nenapadne používať na prípravu piškótového cesta práškový cukor. Kryštálový, nie je o čom. Trust me ;-)

Ingrediencie:

Najprv uvediem koľko ingrediencií pripadá na jedno vajce a potom urobíme klasické piškótové cesto, ktoré je najlepšie použiť na roládu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

bielok 

žĺtok 

kryštálový cukor

2dg

3dg

prevarená voda

-

5 pl lyžíc

kypriaci prášok

-

1,5g

polohrubá múka

-

5dg



To by bolo jedno vajce. No a na jednu roládu potrebujeme 3 vajcia. Teda 15dg cukru, dáme si prevariť 2dcl vody, pripravíme si 1/3 kypriaceho prášku (prášku do pečiva) 15dg polohrubej múky a aby som nezabudol 1 vanilkový cukor.

Príprava:

Podotýkam, že najlepšie sa to pripravuje vo dvojici, jedna osoba pripravuje žĺtka a druhá seh z bielkov.
Nachystáme si 2 väčšie nádoby. Do jednej si oddelíme bielky a do druhej žĺtka.

Bielky predšľaháme aby sa nám urobila biela pena ( cca 1 minútu) a postupne potom postupne prisypávame cukor ( 6dg + vanilkový cukor ). Šľaháme až kým nedostaneme konzistenciu ( keď necháte šľahač v snehu, otočíte nádobu a sneh ani šľahač sa nehýbu tak sneh je akurát). Pozor, nie že ho prešľaháte, spoznáte to tak, že sa začne "lámať" a taktiež ak nebudete šľahať v jednom kuse, ale budete si robiť prestávky, nakoniec nebude sneh ale voda :-)
Žĺtka zmiešame s vodou a predšľaháme si ich podobne ako bielky. Potom zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor. Šlaháme až do hustej konzistencie ručne asi tak 12-15 minút, mixérom 5-6. Pred koncom zašľaháme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
No a nakoniec zmiešame obsah oboch nádob a vylejeme (vykydneme) na vymastený plech.

Pečieme pri teplote 180 stupňov celzia cca 10 minút. Dúfam, že poznáte svoju rúru, teda, či pečie rovnomerne, či pri teplote 150 na termostate je v rúre 130, 150 alebo 170 a podobne.


Štefan Orkuty

Štefan Orkuty

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... jeden z mnohých, a predsa úplne iný ... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáBásnePostrehyReceptyVeda

Prémioví blogeri

Radko Mačuha

Radko Mačuha

244 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu