Piškótové cesto "od babičky"

Videl som už pár skúsených aj neskúsených kuchárov a pekárov pripravovať piškótové cesto. Mnoho krát sa mi to priečilo s tým, čo pečie moja babka a moja mamka. A pravdupovediac aj výsledok bol zavše slabší, nikdy nebolo také jemné, dostatočne nafúknuté(vzdušné) a také vláčne. Dozviete sa prečo...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)
Obrázok blogu

Úvodom by som niektorých z vás chcel vyviesť z omylu. Ak budete piškótové cesto pripravovať v jednej nádobe nikdy nedosiahnete výsledok ako keby ste bielka aj žĺtka pripravovali zvlášť.( myslel som si, že je to samozrejmosť, ale presvedčil som sa, že ani zďaleka)
Cesto, ktoré pripravujeme v dvoch nádobách (bielky a žĺtka v samostatných nádobách, najlepšie synchronizovane) je oveľa jemnejšie, mäkšie a vzdušnejšie.
Ďalej mnohý pripravujú bublaninu tak ako som už spomenul, teda piškótové cesto v jednej nádobe. No na skutočnú bublaninu by sa zišlo ešte so žĺtkami rozmiešať maslo. Ale to je už ďalšia kapitola takže k veci.
A aby som nezabudol na jeden fatal error. Ani nech vás nenapadne používať na prípravu piškótového cesta práškový cukor. Kryštálový, nie je o čom. Trust me ;-)

Ingrediencie:

Najprv uvediem koľko ingrediencií pripadá na jedno vajce a potom urobíme klasické piškótové cesto, ktoré je najlepšie použiť na roládu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 

bielok 

žĺtok 

kryštálový cukor

2dg

3dg

prevarená voda

-

5 pl lyžíc

kypriaci prášok

-

1,5g

polohrubá múka

-

5dg



To by bolo jedno vajce. No a na jednu roládu potrebujeme 3 vajcia. Teda 15dg cukru, dáme si prevariť 2dcl vody, pripravíme si 1/3 kypriaceho prášku (prášku do pečiva) 15dg polohrubej múky a aby som nezabudol 1 vanilkový cukor.

Príprava:

Podotýkam, že najlepšie sa to pripravuje vo dvojici, jedna osoba pripravuje žĺtka a druhá seh z bielkov.
Nachystáme si 2 väčšie nádoby. Do jednej si oddelíme bielky a do druhej žĺtka.

Bielky predšľaháme aby sa nám urobila biela pena ( cca 1 minútu) a postupne potom postupne prisypávame cukor ( 6dg + vanilkový cukor ). Šľaháme až kým nedostaneme konzistenciu ( keď necháte šľahač v snehu, otočíte nádobu a sneh ani šľahač sa nehýbu tak sneh je akurát). Pozor, nie že ho prešľaháte, spoznáte to tak, že sa začne "lámať" a taktiež ak nebudete šľahať v jednom kuse, ale budete si robiť prestávky, nakoniec nebude sneh ale voda :-)
Žĺtka zmiešame s vodou a predšľaháme si ich podobne ako bielky. Potom zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor. Šlaháme až do hustej konzistencie ručne asi tak 12-15 minút, mixérom 5-6. Pred koncom zašľaháme preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom.
No a nakoniec zmiešame obsah oboch nádob a vylejeme (vykydneme) na vymastený plech.

Pečieme pri teplote 180 stupňov celzia cca 10 minút. Dúfam, že poznáte svoju rúru, teda, či pečie rovnomerne, či pri teplote 150 na termostate je v rúre 130, 150 alebo 170 a podobne.


Štefan Orkuty

Štefan Orkuty

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  0x

... jeden z mnohých, a predsa úplne iný ... Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáBásnePostrehyReceptyVeda

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

2 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
SkryťZatvoriť reklamu