reklama

Krok 1 budúcej vlády: Nezávislé a transparentné výberové konania.

Práve som sa dočítal, že stovky až tisíce politických nominantov súčasnej vlády príde o prácu. Je to pomerne logická úvaha - po tej invázii politických nominantov, ktorú sme zažili v posledných 3-4 rokoch.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Koalícia Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS sa s ľuďmi, ktorí čo i len trochu brzdili ich zámery, nebabrali. Výsledkom toho bol exodus ľudí s aspoň štipkou svedomia zo štátnej a verejnej správy aký nepamätajú ani ľudia, čo zažili na vlastnej koži normalizáciu začiatkom 70-tych rokov minulého storočia. Väčšina politických nominantov bola do štátnej a verejnej správy nasadená s jasným zadaním: Rozbiť, čo sa dá rozbiť. V zruinovanej spoločnosti sa rabuje najlepšie.

Potreba obnovenia civilizovanejších vzťahov v spoločnosti si priam pýta radikálnu zmenu - teda výmenu „príšelcov", ktorí na svojich teplučkých postoch nemajú čo robiť. Problém je však v tom, že okrem ministrov, by mali byť všetky ostatné pracovné pozície pozíciami odbornými, nie politickými.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ak budúca vláda vymení väčšinu politických nominantov za „svojich", urobí obdobnú vec ako urobila Ficova vláda. Urobí vlastne to isté. Možno to bude vyzerať navonok miernejšie, ale podstata bude tá istá. Hulvátsky prístup nahradí bielogolierový prístup - avšak stále to bude ten istý prístup - akurát s iným prívlastkom, inak zabalený.

Preto je dôležité, aby zmena, ktorú nám dnešní zostavovatelia budúcej vlády pred voľbami sľubovali, bola naozaj zmenou - čiže zmenou radikálnou - t.j. od koreňov problémov. (Pre tých, čo nemajú radi slovo radikálny - zmenou zásadnou a principiálnou.)

Zásadným problémom štátnej a verejnej správy je, že je prepolitizovaná. Úradníci zabudli, že štátny správa je štátna služba - služba štátu, služba spoločnosti. Mnohí však neslúžia spoločnosti, neslúžia Ústave Slovenskej republiky a zákonom Slovenskej republiky, neslúžia morálke a cti. Namiesto toho sa správajú amorálne a bezcharakterne - hľadajú v zákonoch diery - diery, cez ktoré si naplnia svoje vrecká sponzori politických strán. Štátna a verejná správa hlboko prerastená partajnými záujmami je zásadný problém správy veci verejných na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Budúca vláda by mala jasne zmeniť tieto „pravidlá hry". Ak pani Radičová - verím, že budúca predsedkyňa vlády - presadzuje slušnosť a úctu v politike a spoločenskom živote, mala by tieto svoje slová premietnuť aj do konkrétnych skutkov, ktoré spoločenský život ozdravia. Má na to predsa jasný mandát a skvelý potenciál.

Základným ozdravným opatrením je zmena nominácii do štátnej a verejnej služby. Ľudia v tejto sfére by nemali byť do svojich pozícii nominovaní, ale starostlivo vyberaní. Podľa najlepšieho vedomia a svedomia.
Znie to možno naivne, ale pokiaľ sa budeme vyhovárať, že je to nereálne, potom nemôžeme očakávať skutočnú zmenu. Potom skutočnú zmenu nechceme, len sa tvárime, predstierame, že ju chceme. Točíme sa v bludnom kruhu, neschopní vykročiť na cestu, o ktorej sme v hĺbke svojej duše presvedčení, že je jedinou správnou, pravdivou cestou. Mnohí sa v nej točíme práve preto, že nie sme zásadoví, ale sme obyčajní oportunisti. Čakáme na svoju príležitosť, a potom berieme všetko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aby štátna a verejná správa bola funkčná a efektívna, ľudia, ktorí v nej pracujú, ktorí pracujú pre nás, musia prejsť nezávislými a transparentným výberovými konaniami. Musia preukázať v prvom rade svoju odbornosť, vedomosti a skúsenosti, ale tiež lojalitu voči štátu. Nemýľme si lojalitu voči štátu s lojalitou voči konkrétnej politickej strane. Ľudia v štátnej a verejnej správe by mali byť maximálne nestranní. Mali by rozhodovať na základe dohodnutých pravidiel, odborných argumentov a v prospech občanov.

Som presvedčený, že nezávislé a transparentné výberové konania nie sú len naivnou predstavou. Spôsob akým prebiehali mnohé tzv. výberové konania za Ficovej vlády (ak vôbec prebiehali) je zároveň dôkazom, že aj malé vylepšenia procesov môžu priniesť významné zlepšenie. Jednoducho povedané: Ficove „výberové" konania bol tak o ničom, že pojem „výberový" bol len nálepkou na vopred zmanipulovaných procesoch. Ukážkovým príkladom sú napríklad „výberové" konania na riaditeľov národných parkov, inými slovami - trápne divadlo. O tom, kto bude novým riaditeľom rozhodovala komisia výrazne majoritne zložená z čelných predstaviteľov rezortu životného prostredia, t.j. podriadená ministrovi - politickému nominantovi. Mnohé nominácie na riaditeľov národných parkov boli vopred jasné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O zložení výberovej komisie nemôže rozhodovať minister. Aby mohli byť výberové konania považované za nezávislé a transparentné, musí ich realizovať subjekt, ktorý na to má prirodzené predpoklady. To však samotné ministerstvá alebo iné úrady samy o sebe nie sú. Určite nie dnes.

Aby sme sa posunuli smerom k väčšej nezávislosti a transparentnosti výberu uchádzačov o pracovné pozície v štátnej a verejne správe, je do tohto procesu nevyhnutné v maximálnej miere zapojiť renomované zahraničné personálne agentúry. Ich postavenie na trhu je omnoho väčšou zárukou kvalitných výberových konaní, než proklamácie politikov. Ak politikom ide naozaj o zmenu, dajú to jasne najavo. Ak nie, dajú to tiež jasne najavo.

Róbert Oružinský

Róbert Oružinský

Bloger 
  • Počet článkov:  120
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu