reklama

Člen súdnej rady vo vláde ?

Do minulého týždňa som si myslel, že súdna moc je v tomto štáte oddelená od výkonnej moci. Trojdelenie moci na zákonodarnu, výkonnú a súdnu totiž patrí k základným pilierom demokracie. Je to najmä kvôli tomu, aby nedochádzalo ku kumulácii takmer neobmedzených právomoci u jedného štátneho orgánu, a teda de facto v rukách jedného človeka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

O nezávislosti a nestrannosti súdov pojednáva aj Ústava Slovenskej republiky ako základný právny dokument štátu. Konkrétne v Čl. 141:

(1) V Slovenskej republike vykonávajú súdnictvo nezávislé a nestranné súdy.
(2) Súdnictvo sa vykonáva na všetkých stupňoch oddelene od iných štátnych orgánov.

Minulý týždeň som sa (vďaka kampani Aliancie Fair-play a denníku SME) dozvedel, že člen Súdnej rady SR je štátnym tajomníkom Ministerstva spravodlivosti SR. Súdna rada je podľa ústavy (po Ústavnom súde SR) druhým najdôležitejším orgánom v rámci slovenského súdnictva. Je teda vysokým orgánom súdnej moci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ministerstvo spravodlivosti je súčasťou Vlády SR. Na ministerstve spravodlivosti je hlavným nositeľom tejto moci minister spravodlivosti, ktorého vo vybraných oblastiach a v čase jeho neprítomnosti zastupuje štátny tajomník. V takom prípade disponuje kompetenciami a právomocami ministra Vlády SR, ktorá je podľa ústavy vrcholným orgánom výkonnej moci v štáte. Áno, štátny tajomník ktoréhokoľvek ministerstva je zastupujúcim členom vlády.

Ako je teda možné, že jeden človek je naraz predstaviteľom výkonnej aj súdnej moci?


Róbert Oružinský

Róbert Oružinský

Bloger 
  • Počet článkov:  120
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu