reklama

Finančné vzdelávanie Aflatoun v školách: Aflatounove nožičky

Misiou programu Aflatoun je zabezpečiť pre všetky deti prístup ku kvalitnému sociálnemu a finančnému vzdelávaniu.

Finančné vzdelávanie Aflatoun v školách: 
Aflatounove nožičky
MŠ RASLAVICE - Aflatoun aktivita Naše peniaze (Zdroj: Gabriela Hanisek Salová)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Keď sme v našej Materskej škole v Raslaviciach začínali s programom Aflatoun, nebola núdza o zaujímavé situácie, momenty či poznámky. Každá takáto milá „udalosť“ znamenala veľa nielen pre deti, ale aj pre mňa ako ich učiteľku. Deti v takýchto situáciách ukázali, že sú vnímavejšie, než by sme čakali. Pokúsim sa opísať niekoľko mojich silných zážitkov, aj keď je ich často náročné pretaviť do slov. Pojmy ako starostlivosť, spolupatričnosť, dôvera a trpezlivosť v nich rezonujú najviac.

Starostlivosť a spolupatričnosť

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V rámci aflatounskej aktivity sme sa raz s deťmi v našej materskej škole rozprávali o chudobe, najmä o deťoch žijúcich v chudobe, ktoré často nemajú k dispozícii ani základné veci, ktoré denne potrebujú. Deti mali počas nášho spoločného rozhovoru navrhnúť, ako by im pomohli, ak by to bolo v ich moci. „Kúpime im dom, jedlo, šaty, hračky…“, deti postupne prichádzali s rôznymi nápadmi.  Jedno dievčatko však dlhšie rozmýšľalo a napokon po odmlke povedalo: „Ja by som im zabezpečila dobrých rodičov, aby sa o nich starali.“

Jednou z  hrejivých spomienok z práce s Aflatounom je pre mňa zážitok, keď dievčatko z našej materskej školy, Nelka, s obľubou vozilo plyšovú postavičku Aflatouna v kočiariku. Počas tohto pravidelného kočíkovania Aflatouna neustále starostlivo prikrývalo, aby mu podľa jeho slov „nebola zima na nožičky“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dôvera

V triede sme mali dievčatko, ktoré bolo od začiatku pobytu v našej materskej škole veľmi uzavreté. Celé dni sa odmietalo s kýmkoľvek rozprávať a nezapájalo sa do žiadnych spoločných aktivít. Jedného dňa som ho začula pošepkať plyšovému Aflatounovi, že v škôlke nič nerobí, lebo čaká mamku a má strach, že mamka naň zabudne a nepríde poň do škôlky. Toto nečakané zistenie (a priznanie) sme využili pri plánovaní spôsobu práce s dievčatkom. Vo vhodnom momente mu Aflatoun vysvetlil, ako to v skutočnosti funguje a že sa nemusí ničoho báť – a nastala neuveriteľná zmena k lepšiemu. Tento zážitok dôvery dokázal malú škôlkarku natoľko naplniť, že bola schopná začať sa zapájať do aktivít a zvládať úzkosť z odlúčenia od mamy počas pobytu v škôlke oveľa lepšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trpezlivosť

Pri aktivitách či spoločných hrách, počas ktorých je potrebné sa držať za ruky v kruhu, sa deti vždy vedia dohodnúť, kto z nich bude držať za ruku Aflatouna. Dokážu trpezlivo počkať, kým prídu na rad, hoci by to bolo aj do ďalšieho dňa.

Gabriela Hanisek Salová, MŠ Raslavice

Za podporu pri realizácii programu Aflatoun ďakujeme Nadácii Národnej banky Slovenska.

Nadácia otvorenej spoločnosti OSF

Nadácia otvorenej spoločnosti OSF

Bloger 
  • Počet článkov:  23
  •  | 
  • Páči sa:  11x

Nadácia otvorenej spoločnosti, Bratislava vznikla v roku 1992 s cieľom podporovať a budovať občiansku spoločnosť na Slovensku a propagovať hodnoty otvorenej spoločnosti a liberálnej demokracie. Od svojho vzniku bola NOS-OSF súčasťou rodiny nadácií známych ako Open Society Foundations, pôsobiacich vo viac ako 70 krajinách na celom svete. V roku 2013 sa Nadácia otvorenej spoločnosti osamostatnila od zakladajúcej organizácie a v rámci medzinárodnej siete OSF dnes už nemá status členskej organizácie. Nadácia sa zameriava na programy na podporu inkluzívneho vzdelávania, rast občianskej spoločnosti, podpory slobodných médií a slobody prejavu či podporu kritického myslenia. Medzi jej hlavné projekty patria Otvorené školy, Novinárska cena a Fond investigatívnej žurnalistiky, Aflatoun či program Stronger Roots for Civil Society. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu