reklama

10 top prešľapov mesta Trebišov v roku 2010

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Chaos okolo trebišovskej Bliky

Na čiernu hru medzi vedením mesta a známymi podnikateľmi najviac doplatil obyčajný občan. Jediný väčší investor v trebišovskom priemyselnom parku sa musel veľmi čudovať, kam a do akej doby sa to dostal. Nepriehľadnosť, podvody, nelegálne praktiky ako v Albánska za čias hlbokého despotizmu - to bola a vlastne sčasti aj je situácia v priemyselnom parku. Ani sa nečudujem, že park je prázdny a nezamestnáva ani zlomok toho, čo mal zamestnať. A ďalší investori? Boli by blázni. Veď pri divadle zahranom medzi vedením mesta a podnikateľmi ( neskôr sa záhadne rýchlo a hladko dohodli) firma Blika v dôsledku vypnutia elektriny skoro skrachovala. Do nepriehľadnej spleti podvodov žiaden seriózny investor nepríde.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zadlženosť mesta

Mesto sa zadlžilo ešte viac, ekonomickú krízu nijak neriešilo a mnohí podnikatelia išli do kolien. Mestské priestory ostali prázdne, výdavky stúpali a mesto skúšalo predať, čo sa dalo. Nič nepomohlo. Vyrabovala sa mestská kasa a z biedy sa mesto snažilo v prvom polroku dostať tým, že siahlo na vlani našetrený prebytok, rezervný fond a fond rozvoja bývania. Ani to však nepomohlo a na dokončenie investičných akcií si mesto požičalo 722 tisíc eur. Nový úver treba splácať a staré mestského zastupiteľstvo sa riadilo heslom- „Čo vypijem, to užijem a čo po mne zostane, pán Boh vie, kto dostane!“ A ten náš dlh? Ten sa v priebehu 4 rokoch navŕšil o dva milióny eur.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Trebišovských poslancov menej nebude, šetrenie sa odkladá

Potrebu šetrenia mestské zastupiteľstvo zhodilo zo svojich ramien. Ostatní môžu, my nie. Návrhy poslancov M. Kopku a J. Chovanca o znížení počtu poslancov neprešli. Pričom práve ich by sa to v tomto volebnom období nedotklo a občanom by tak deklarovali svoju ochotu a snahu spolubojovať proti zadlženosti mesta. A mali to spraviť. Argument nemenovaného poslanca, že koniec volebného obdobia nie je vhodným časom na zmenu, vyznieva smiešne. Veď Michalovce so 40-tisíc obyvateľmi majú 25 poslancov rovnako ako Trebišov, ktorý má len 23-tisíc obyvateľov. Naopak, s Trebišovom porovnateľná Snina s 21-tisíc obyvateľmi má len 18 volených zástupcov. Humenné s 35-tisíc obyvateľmi ich má 24.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pochybné tendre vedenia mesta

Ku kríze sa pridružilo aj odhalenie NKU, že naša radnica ma na rováši veľké množstvo prešľapov. Veď nedostatočné vymáhanie pohľadávok urobilo škodu za 1,2 milióna eur. Ako príklad môžeme uviesť skutočnosť, že vedenie mesta porušilo zákon pri verejnom obstarávaní toaliet na ZŠ M. R. Štefánika, pri rekonštrukcii ciest a chodníkov či výstavbe nízkoštandardných bytov. A ani jedinú podmienku zákona nesplnilo pri tendrovaní nákupu auta na odvoz odpadu. Dokonca zákon celkom odignorovalo. Na práce navyše na bytovke na sídlisku JUH, výstavbu chodníka k cintorínu či výmenu podláh na škole mesto tender vôbec nerobilo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Povodne ohrozujúce mesto

Katastrofálna situácia nastala začiatkom leta. Desaťročia sa nikto nestaral o odvodňovacie kanály, o protipovodňových opatreniach sa len hovorilo a na obyvateľov Paričova sa zase kašlalo. Takmer každý rok bojujú so spodnou vodou, no tentoraz to už bolo kritické. Povodne sa zvládli, no ani po nich sa nič na ochranu bezpečia a majetku občanov nespravilo. Je mi smiešne, ako vinníci hrdo bojovali s veľkou vodou a ako sa chválili úspechmi z opadnutia vody, no mlčali o príčinách. A odškodnenie po povodniach? Ďalší bonbónik- peniaze dostali aj tí, ktorí videli vodu tak akurát na konci svojej záhrady.

Vzácne duby padli

V lete dalo mesto v našom parku vyrúbať storočné duby, ktoré prežili monarchiu, prvú svetovú vojnu, 1. ČSR, druhá svetovú vojnu, komunizmus a trochu aj kapitalizmus. Pričom mi nepatrí posudzovať skutočnosť, či sa muselo alebo nemuselo rúbať (podľa botanika Štátnej ochrany prírody sa nemuselo), ale môže hodnotiť celkový obraz radnice v očiach občanov. Možnosť zrezania stromov sa prvýkrát spomenula už pred 2-3 rokmi! Prečo píliť tak odrazu? Žiadna diskusia, žiadny oznam, žiadne informácie. Radnica mlčala a zrezala. Akoby do toho nikomu nič nebolo, pričom park je náš spoločný. Vedenie asi nečakalo, že nastane až taký spoločenský rozruchu. Asi si myslelo, že občania budú ticho akceptovať všetko, čo si dovolí a zmyslí.

Syfilis

Keď som takmer pred dvoma rokmi písal blog a upozorňoval na vážnosť situácie ohľadom verejnej prostitúcie (a to dokonca detí a mladistvých), všetci mlčali. Buď neverili, alebo to nepovažovali za podstatné. Odpovede typu, že sa s tým nedá nič robiť, že prostitúcia bola aj bude, že je to vec Cigánov, neobstáli. Bomba pomaly tikala až vybuchla. Mladé Cigánky postávali pri parku, lákali do opustených domov pri pekárni, či sa nechali odniesť do polí smerom za sídlisko Juh. Mesto, polícia a štátne kompetentné orgány nič nerobili. Až keď na to upozorňovalo čoraz väčšie množstvo ľudí, až keď sme si urobili hanbu syfilisom a až keď sa to nedalo nijako zakrývať, odrazu sa v krátkom čase začal problém riešiť a našiel sa aj pasák. Osobne mám také informácie, že za tie 2- 3 roky sa už vytvorila dostatočne silná a pružná sieť zákazníkov a dobrý obchod bude pokračovať. Nie na verejnosti, ale bude. Je to zároveň výzva pre nové vedenie. Boj neskončil, len začal.

Pevné zuby a nechty vedenia mesta

Naše staré vedenie sa akosi nechce pustiť funkcií a odovzdať mesto novému primátorovi. Vytvára sa tak predstava, že starý primátor tým sleduje snahu zvýšiť si odstupné a získať časť platu. Prečo to teda robí? Veď v meste panuje akási agónia, stará garda už vie, že končí a nová ešte nemôže nič robiť. Po všetkých tých prešľapoch mal primátor odísť vo veľkom štýle. Veď mal aj pozitívne stránky. Takto sa drží zubami-nechtami do poslednej chvíle vo svojej veži - sám vediac, že je koniec.

Odfláknuté trhy

Mesto si za posledné roky zakladalo na rôznych oslavách a trhoch. Tak je to aj v iných mestách. Ľudia automaticky očakávajú tieto akcie a tradícia by sa mala dodržiavať. Atmosféra na trhoch v Michalovciach je neopakovateľná a každým rokom je tam viac a viac ľudí, zábavy a služieb. Naše posledné vianočné trhy silne páchli pasivitou radnice. Vedenie je asi urazené, má zlosť na voličov, ktorý si dovolili zmenu. Tak či onak, ak niečo robím pre mesto, robím to preto, lebo ho mám rád odhliadnuc od mojich subjektívnych problémov, či nesplnených ambícií. Koniec roka a vianočné trhy mali by pre staré vedenie mesta výborná príležitosť ukázať sa v dobrom svetle a napnúť svaly. Veď často si spomíname na prvé a posledné veci a o štyri roky sú tu ďalšie voľby. Ako sa starý primátor pripomenie ľuďom? Poslednými trhmi asi ťažko.

Neriešené problémy parku

Náš park je ďalším rokom viac zúbožený, chátrajúci a starší. Posúva sa rýchlo a isto do svojho hrobu. Najväčší mestský park na Slovensku je otrasnou karikatúrou aj po roku 2010. Aj v minulom roku vedenie mesta nič nespravilo, aby ho obnovilo, prinavrátilo mu zašlú slávu. Namiesto toho muselo priznať, že historická brána stojí na dvore u pochybného podnikateľa, že nevie vysvetliť, prečo okolie štadióna hyzdia kamene a prečo sa nerieši problém s nájomníkmi. Postupne aj tí najväčší optimisti prestávajú dúfať v zmenu. Uvidíme ako hlboko park ešte klesne. Odrazí sa v roku 2011 zo svojho dna, alebo ho prerazí?

Marek Oslovič

Marek Oslovič

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

colnik, student Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu