reklama

Môže mesto Trebišov ušetriť? Môže!

Ak si začneme všímať najnovšie ekonomické správy z vyspelých krajín, postrehneme, že ekonomická kríza nekončí. Rast sa spomaľuje v Nemecku, Francúzsku a v USA. Po počiatočnom oživení sa to akosi nechce rozbehnúť. Môžeme očakávať, že ani u nás to nebude ako kedysi. Mestá môžu mať aj naďalej problémy s výpadkom daní a šetreniu nie je koniec. Keďže nie som ekonóm, moje rady a odporúčania sú laické – zíkané z bežného živote , respektíve z dennej tlače. No napriek tomu, by mohli pomôcť aj nášmu mestu, ktoré je v podstate na dne a ako aj iné mestá v regióne má mestskú pokladnicu prázdnu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Je len veľmi málo miest, ktoré využívajú elektonickú aukciu, pričom tento postup vôbec nie je záťažou na techniku a ani na informatikov. O elektornickej aukcii sa môže dozvedieť oveľa viac podnikateľov a môžu za objednávky ponúknuť prekvapivé nižšie sumy. Veď mesto Košice ušetrilo takmer 45 percent z pôvodnej navrhovanej sumy (teda asi 175 000 eur) práve vďaka elektronickej aukcii. A to vyhlásilo len 13 aukcií.

Výhodný predaj majteku mesta je najväčším priestorom korupcie. Mesto sa môže zbaviť nepotrebných a nákladných nehnuteľností, no to len vtedy, ako to vie urobiť správne a transparentne. Celý predaj musí byť otvorený, prehliadný a demokratický. S týmto však naše mesto má obrovské problémy. Buď to nevie, alebo to nechce vedieť. V každom prípade je predaj majetku jednou z ciest, ale len pre pripravených.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stále platí, že keď sa objednáva naraz a vo veľkom, vyjde to lacnejšie. Trebišov by mohol získať lepšiu cenu tzv. centrálny obstarávaním. Ak by si jednotlivé oragnizácie nášho mesta (aj tie priamo dotované – futbal) robili spoločnú objednávku naraz a v súčinnosti, mohla by výjsť lacnejšie. Centrálne obstarávanie je však v mnohých miestach ešte nerozvinuté. A aj v tomto smere pochybujem , že v našom konzervatívnom a spomalenom meste sa tak skoro pohnú ľady.

Úspory na všetkom sú odvažným krokom. Teda nielen prepustiť podriadených, či znížiť im platy, ale aplikovať tieto nepríjemné kroky globálne a na všetkých. Teda znížiť odmeny (respektíve im ich stopnúť) vedúcim oddelení, samotnému primátorovi, poslancom, členom komisií. Rovnako by bolo vhodné prehodnotiť rôzne školenia, služobné cesty a nákup materiálu. Bohužiaľ, vedenie mesta chce šetriť na iných, na sebe im šetrenie nevonia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viac sa starať o existujúce, ako budovať nové – pre naše mesto je to už pravidlom. Je dobré, ak sa všetko rozvíja, pribúdajú nové atrakcie, buduje sa a rozširuje sa, ale nesmie sa opomenúť startoslivosť o už existujúce. Finančne je menej náročné udržiavať v dobrom stave mestské priestory. Stáva sa totiž, že nové sa rýchlo ošúcha a peniaze na údržbu nie sú. Musia sa predsa investovať do nových projektov. Príkladom je mestský park, či Severné námestie.

Marek Oslovič

Marek Oslovič

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

colnik, student Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu