V priebehu uplynulého polstoročia sa proces počnúc produkciou na farme a končiac konzumáciou z taniera radikálne zmenil. Ohrozenie zdravotnej bezpečnosti potravín, ktoré sa vyskytne na jednom mieste a v jednej krajine, môže mať vplyv na zdravotný stav spotrebiteľov žijúcich aj na druhej strane planéty.
To je teória, ale v praxi sme zaznamenali, že na Slovensko sa opäť dostalo nakazené mäso z Poľska. Veterinári varujú obyvateľov pred salmonelou. Zo „zimného spánku“ sa zobudil aj hlavný hygienik a nariadil vykonať 36 Regionálnym úradom verejného zdravotníctva kontroly. Hlboko zmrazené kuracie stehná bez kosti a kože s dátumom výroby 31.3.2015 sa dostali distribúciou z Poľska od výrobcu Zaklady Miesne Unimies do Českej republiky – firma Twardzik CZ s.r.o., Panska 25/A, Kunovice a ďalšou distribúciou sa stal príjemcom zásielky v Slovenskej republike firma Sniežik s.r.o., Lahňa 269, 951 24 Čab.

Spomenuté výrobky sa dostali aj do zariadení spoločného stravovania, škôl a predškolských zariadení. Je to zlyhanie ŠVPS SR ako aj ÚVZ SR a jeho 36 RÚVZ. Do predaja v českých a v jednom slovenskom obchode sa dostalo celkovo vyše desať ton kuracieho mäsa s prítomnosťou baktérie salmonela. Baktérie Salmonella enteritidis vyvolávajú črevné infekčné ochorenie, ktoré je nebezpečné najmä pre starších ľudí, malé deti a chorých. Tieto osoby horšie zvládajú veľké straty tekutín pri hnačkách a zvracaní a ich organizmus podstatne horšie znáša dehydratáciu. Je úplne vedľajšie že za zaradenie mäsa do obehu hrozí v ČR pokuta až milión korún.
Súčasný právny základ výstražného systému bezpečnosti potravín je upravený Nariadením Európskej komisie č.178/2002, ktoré stanovuje hlavné princípy a požiadavky potravinového práva. Všetky zistenia sú oznamované ostatným štátom prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny. Systém napomáha výstražnými a informačnými oznámeniami ako aj oznámeniami z hraníc. Komisia uverejňuje týždenný prehľad výstražných a informačných oznámení, ale pretože musí zaručiť rovnováhu medzi otvorenosťou a ochranou obchodnej informácie, nezverejňuje obchodné mená a identifikáciu konkrétnych spoločností.
Tento postup je nesprávny a ministerstvo zdravotníctva spolu s ministerstvom pôdohospodárstva by mali iniciovať zmenu v nariadení a súvisiacich predpisov, pretože kto ohrozí zdravie občanov škodlivými potravinami, nezaslúži si ochranu obchodného mena a mal by niesť konzekvencie.
MUDr. Peter Ottinger
predseda Sekcie zdravotníctva SDKÚ–DS
Diskusiu o našich návrhoch môžete s nami viesť aj na našej stránke na Facebooku.
Ak sa vám článok páči, môžete ho podporiť na vybrali.sme.sk.