reklama

Pán prezident Kiska nastavil rezortu zdravotníctva verné zrkadlo

16.3.2015 vystavil pán prezident ministerstvu zdravotníctva spravodlivý účet o stave v zdravotníctva pod vedením dvojice Zvolenská – Čislak. Je nepodstatné že poslednou kvapkou, ktorou pretiekol pohár trpezlivosti, bolo ministrovo vyjadrenie o kauze Piešťanského CT ako o „pseudokauze“ alebo „bežnom biznise“. Podstatnou je skutočnosť, že pán prezident nepočul od ministra Čislaka absolútne žiadne informácie o opatreniach, ktorými minister eliminuje neefektívne a netransparentné nakladanie s peniazmi v zdravotníctve a nedostal žiadnu informáciu o snahe napraviť zlú atmosféru medzi pacientmi, lekármi alebo o spravodlivom vyvážení vzťahov medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Diskutuje sa o bezvýznamných poplatkoch, aby sa nakoniec prijala zlá novela zákona, ktorej účinnosť bude ministerstvo skúmať, pritom všetci vedia, že skutočné problémy sú úplne inde. Čislak prezidentovi neobjasnil, ako spriehľadní vzťahy v trojuholníku zdravotná poisťovňa, poskytovateľ, pacient napriek tomu, že každý vie akým labyrintom je sieť odborných lekárov, v ktorom kritériá a pravidlá uzatvárania zmlúv a preplácania výkonov v štátom riadenej Všeobecnej zdravotnej poisťovni sú nejasné, zahalené mrakom informácií o osobných väzbách a kontaktoch, o tom, u koho sa čo dá vybaviť, kde kto sedí a v koho záujme. Mlčky sa toleruje, alebo dokonca ticho podporuje, že na jednej chodbe alebo jednej ulici sú diagnostické zariadenia — jedno vo verejnej nemocnici, druhé súkromné — pričom to nemocničné dostane zmluvu od štátnej poisťovne sotva na živorenie a to druhé, súkromné si žije vysoko nad pomery.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nemocnice prevádzkujú finančne podvyživené činnosti, a lukratívne laboratórne, vyšetrovacie a diagnostické pracoviská produkujú súkromným majiteľom vysoké zisky. Ktorý riaditeľ nemocnice by takéto — dnes finančne prínosné — pracoviská nechcel mať vo svojej nemocnici, bol by zlý manažér. Ale koľkým sa podarí získať na ne zmluvný vzťah s poisťovňou? Pre niektoré súkromné firmy to vôbec nie je problém. Hovoríme o tom, že právo na rovnakú základnú zdravotnú starostlivosť by malo byť rovnaké pre každého pacienta bez ohľadu na to, v ktorom regióne žije. Ale len hovoríme. Lebo za rovnakú operáciu platia poisťovne v jednej nemocnici jednu sumu a v inej polovicu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prečo stále nie je zavedené DRG, ktoré by aspoň čiastočne prinieslo poriadok do systému, väčšiu transparentnosť a viac objektívne merateľných kritérií? Ako je možné, že vo všetkých krajinách Európskej únie je DRG zavedené, a u nás nie? Stále nie je známe dokedy bude tento problém vyriešený. Ministerstvo zdravotníctva, štátna poisťovňa a ďalšie štátne úrady majú k dispozícii množstvo údajov. Prečo nedokážeme vytvoriť, zaviesť a zverejňovať objektívne a transparentné hodnotenia kvality, nákladov a efektívnosti jednotlivých poskytovateľov? Také údaje, ktoré by slúžili aj pacientom, aj lekárom, aj manažmentom nemocníc lepšie sa rozhodovať, ale aj by umožnili verejnosti kontrolovať, ako efektívne sa nakladá s peniazmi vybranými od občanov. Na to naozaj nepotrebujeme veľké peniaze.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdravotníctvo je, ako to pán prezident povedal, veľmi zložitý organizmus, preto jedno rozhodnutie ani nezvýši jeho kvalitu, ani nezavedie poriadok. Základná a najdôležitejšia otázka ale je, či k tomu vôbec smerujeme a či to vládna moc vôbec chce. Štát, vláda a ministerstvo zdravotníctva prostredníctvom štátnej poisťovne nastavujú a určujú pomery zhruba v 70 percentách nášho zdravotníctva. A má regulačné nástroje v celom zdravotníctve, vrátane súkromných zdravotných poisťovní. Preto má absolútne možnosti zaviesť poriadok, jasné pravidlá a spravodlivosť a nesie za to politickú zodpovednosť.

Záleží len na ľuďoch, ktorí sú vo vedení, či na to, aby takéto pravidlá zaviedli, majú predpoklady — odborné a morálne — a či to vôbec chcú! Či máme nastavené postupy, ktoré by každú vládu, bez ohľadu na jej politické zafarbenie, prinútili fungovať transparentne a v prospech pacientov, v prospech občanov a tých, ktorí pacientom pomáhajú zdravie prinavrátiť – zdravotníkov bez ohľadu či podnikajú alebo sú zamestnaní. Súčasné ministerstvo zdravotníctva na to nemalo, nemá a do konca tohto funkčného obdobia ani nebude mať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Podporte blog na vybrali.sme.sk.

Peter Ottinger

Peter Ottinger

Bloger 
  • Počet článkov:  9
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som dlhoročný lekár, špecialista na ortopédiu. Zároveň som viceprezidentom Asociácie nemocníc Slovenska, kde bojujem za zlepšenie zdravotníctva na Slovensku. Vediem zdravotnícku sekciu SDKÚ-DS. Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu