reklama

Každý môže byť Frodom

Všetci z Vás iste poznáte príbeh J. R. Tolkiena – “Pán Prsteňov”. Príbeh o tom ako malý, zdanlivo bezvýznamný hobit Frodo z rovnako zdanlivo bezvýznamného Kraja, zachránil svojou osobnou statočnosťou a uvedomením si vlastnej historickej zodpovednosti, domov mnohých oveľa významnejších a hrdých národov – Stredozem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Na ceste ...
Na ceste ... (zdroj: Rudolf Pado)


Frodo mal všetky predpoklady pre to, aby neuspel – bol malý, pochádzal z mierumilovného a so životom zmiereného národa a niesol prsteň, o ktorý vôbec nestál. Mohol si pokojne žiť v Kraji a nezaujímať sa o osud Stredozeme.

Frodo si našťastie uvedomil, že udalosti, o ktoré sa nezaujímame a ktoré nechceme aktívne riešiť, nás napokon aj tak “dostihnú” a zmenia náš život.

Frodova cesta, cesta “toho, kto nesie prsteň”, nie je vôbec ľahká a jednoduchá, ale je jedinou možnou cestou, ak chceme, aby raz a navždy nezanikol svet, ktorý máme radi, nezanikli miesta, kde sme robili prvé kroky, prežívali prvé lásky, miesta, ktoré chceme raz ukázať našim deťom, vnúčatám ...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Každý z Vás môže byť Frodom, bez ohľadu na Vaše momentálne osobné schopnosti a vedomosti, miesto bydliska ... stačí iba chcieť byť “tým, ktorý nesie prsteň”.

“Prsteň” nie je vždy iba fyzickým objektom, ktorý nesieme na ruke, môže to byť aj myšlienka, projekt, vízia, cieľ ..., ktoré chceme realizovať v obci, na škole, pri rieke, pre túto krajinu, pre seba ...

“Cesta” nie je vždy iba vzdialenosťou medzi dvoma geografickými bodmi, môže to byť aj množstvo úloh a úkonov, ktoré musíme vykonať, aby sme dosiahli náš cieľ.

“Stredozem” nie je vždy iba krajina Vašej fantázie obývaná rôznymi národmi, môže to byť aj Vaša konkrétna škola, Vaša obec, Váš kraj ... obývané konkrétnymi ľuďmi, s ktorými sa každý deň stretávate.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

“Zlo” nie sú vždy iba rinčiace zbrane, krvavé bitky v tmavých jaskyniach, “zlo” môže mať aj podobu pomaly plazivej deštrukcie všetkých hodnôt, ktoré overili tisícročia.

Vaša škola, vaša dedina, váš kraj potrebujú, aby na každom kúsku tejto prekrásnej krajiny bol “ten ktorý nesie prsteň”.

Skúste aj Vy zodvihnúť a niesť prsteň. Budúcnosť sa odohráva dnes. 

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 533x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu