reklama

Príbeh Karla Friedricha Sinnera

„Akým spôsobom sa musíme pozerať na les? Prečo veterné smršte, lykožrútove „kalamity“ je vhodnejšie pokladať za neustále sa opakujúce a zákonité udalosti, než  za tragédie? Predstavte si, že sa nalodíte na malú jachtu  a vydáte sa na plavbu oceánom. Po niekoľkých dňoch Vás zastihne búrka, jachta sa potopí a Vy zahyniete. Pre Vás osobne je to nesporne tragédia.Je to však tragédia pre oceán?“

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Zrod a smrť sú súčasťou života
Zrod a smrť sú súčasťou života (zdroj: Rudolf Pado)


Národný park Bavorský les (SRN) zasiahlo od 18. storočia okolo 90 vetrových kalamít rôznej intenzity. Následne boli územia postihnuté lykožrútovou kalamitou, ktoré sú prirodzenou súčasťou vývoja lesa.

V súčasnosti je v národnom parku z 24 250 hektárov 12 000 hektárov bezzásahových (nie je tu povolená žiadna ľudská činnosť okrem turistiky). Na 16 500 ha sa nesmie poľovať. Do roku 2017 bude bez zásahu človeka 20 000 hektárov a to preto, aby bola splnená podmienka IUCN – rozloha jadrovej bezzásahovej zóny národného parku má mať 75 %. Do roku 2017 sa preto na 8 000 hektároch likvidujú všetky ľudské vplyvy (regulácie potokov, stavby a pod.).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podľa riaditeľa Národného parku Bavorský les Karla Fridricha Sinnera: "Nebýva pohľad na mŕtve stromy pre človeka príjemný, treba si však uvedomiť, že aj v takýchto lesoch sa nachádza život. V tzv. mŕtvom dreve je až 30 percent so všetkých organizmov žijúcich v lese." A práve v Bavorskom lese sa podľa neho rozvíja človekom nepoznačená príroda.

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 533x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu