Kapacity na kuchynský bioodpad sú vraj postačujúce

Od 1. januára 2021 sa zber kuchynského bioodpadu v slovenských mestách a dedinách stáva povinnosťou samospráv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

„V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke 22 zariadení s technológiou na zhodnocovanie kuchynského bioodpadu s odhadovanou ročnou kapacitou 152 až 190 tis. ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú síce postačujúce, ale nie sú rovnomerne rozložené“, hodnotí Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Zatiaľ čo v Bratislavskom a Prešovskom kraji kapacity chýbajú, v Trenčianskom prevyšujú až 14-násobne.

Obrázok blogu

"Veľká časť existujúcich kapacít na spracovanie kuchynského bioodpadu je v súčasnosti voľná. Dá sa navyše rýchlo rozšíriť dobudovaním hygienizácie do už existujúcich zariadení", uviedol riaditeľ inštitútu Martin Haluš v nadväznosti na to, že od roku 2021 bude triedenie kuchynského bioodpadu z domácností povinnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchynský bioodpad tvorí v priemere 20 % zmesového komunálneho odpadu. IEP odhaduje, že v prvom roku zavedenia triedeného zberu sa podarí vyzbierať pätina z potenciálu v zmesovom komunálnom odpade t. j. cca 46 tisíc ton.

Príloha: 

Zoznam zariadení na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov (bioplynové stanice) 

Triedenie bioodpadov? Opäť sme zaspali

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 538x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Radko Mačuha

Radko Mačuha

233 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,082 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

320 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

300 článkov
INESS

INESS

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu