Kapacity na kuchynský bioodpad sú vraj postačujúce

Od 1. januára 2021 sa zber kuchynského bioodpadu v slovenských mestách a dedinách stáva povinnosťou samospráv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

„V súčasnosti je na Slovensku v prevádzke 22 zariadení s technológiou na zhodnocovanie kuchynského bioodpadu s odhadovanou ročnou kapacitou 152 až 190 tis. ton. Celkové kapacity zariadení na spracovanie kuchynského bioodpadu sú síce postačujúce, ale nie sú rovnomerne rozložené“, hodnotí Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Zatiaľ čo v Bratislavskom a Prešovskom kraji kapacity chýbajú, v Trenčianskom prevyšujú až 14-násobne.

Obrázok blogu

"Veľká časť existujúcich kapacít na spracovanie kuchynského bioodpadu je v súčasnosti voľná. Dá sa navyše rýchlo rozšíriť dobudovaním hygienizácie do už existujúcich zariadení", uviedol riaditeľ inštitútu Martin Haluš v nadväznosti na to, že od roku 2021 bude triedenie kuchynského bioodpadu z domácností povinnosťou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kuchynský bioodpad tvorí v priemere 20 % zmesového komunálneho odpadu. IEP odhaduje, že v prvom roku zavedenia triedeného zberu sa podarí vyzbierať pätina z potenciálu v zmesovom komunálnom odpade t. j. cca 46 tisíc ton.

Príloha: 

Zoznam zariadení na spracovanie biologicky rozložiteľných odpadov (bioplynové stanice) 

Triedenie bioodpadov? Opäť sme zaspali

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 538x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Roman Kebísek

Roman Kebísek

106 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu