reklama

Vtáci odlietajú. Do krajiny vymierania

Od roku 1980 vymizol každý šiesty vtáčí jedinec – spolu takmer 600 miliónov vtákov.

Vtáci odlietajú. Do krajiny vymierania
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Medzinárodný tím výskumníkov z britskej Kráľovskej spoločnosti na ochranu vtákov (RSPB), BirdLife International a Českej spoločnosti ornitologickej (ČSO) analyzoval údaje o 378 zo 445 pôvodných vtáčích druhov v krajinách EÚ.

Autori štúdie odhadujú, že v rokoch 1980 – 2017 došlo k celkovému populačnému poklesu u európskych vtákov o 17 až 19 percent, čo zodpovedá stratám medzi 560 a 620 miliónmi jedincov, oznámila v utorok webová stránka BirdLife.cz. Počas tohto obdobia ubudlo až 900 miliónov vtákov, stratu však vyvažuje nárast početnosti niektorých druhov o približne 340 miliónov jedincov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Veľký podiel na stratách má veľmi výrazný pokles malého počtu bežných druhov a to isté platí aj o prírastkoch – niekoľko vtáčích druhov zaznamenalo vysoké nárasty populácií.

Štúdia je založená na údajoch Celoeurópskeho monitoringu bežných druhov vtákov (PECBMS), projektu Európskej rady pre sčítanie vtákov (EBCC) a povinných správ členských štátov EÚ, ktoré musia podľa smernice EÚ o vtákoch podávať Európskej komisii.

Najviac zasiahnutým druhom je kedysi všadeprítomný vrabec domáci. Od roku 1980 prišiel o polovicu svojej populácie, čo predstavuje úbytok celkom 247 miliónov vtákov. Jeho blízky príbuzný, vrabec poľný, zaznamenal straty zhruba na úrovni 30 miliónov jedincov. Na oba druhy pôsobia zmeny poľnohospodárskej politiky a hospodárenia, vrabce domáce však miznú aj z mestského prostredia. Dôvody úbytku mestských populácií sú rôznorodé – od nedostatku potravy a hniezdnych príležitostí cez šírenie vtáčej malárie až po vplyv znečisteného ovzdušia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Úbytok kedysi bežných a rozšírených druhov je znepokojivý najmä preto, že poukazuje na poškodenie celých ekosystémov a ich funkcií a potenciálne aj na narušenie ich schopnosti poskytovať ekosystémové služby, od ktorých je ľudstvo závislé.

Obrázok blogu

 

 

 

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 533x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu