reklama

Zhodnocovanie odpadov

Európska politika odpadového hospodárstva vychádza zo základnej filozofie, ktorej podstata spočíva v minimalizácii tvorby odpadu, v maximálnej miere materiálového či energetického zhodnotenia odpadu a v ochrane životného prostredia. Celková úroveň zhodnocovania odpadov je podmienená dostupnosťou vhodných technických a technologických zariadení a ich kapacitnými možnosťami ako aj prijateľnými nákladmi spojenými s ich využívaním, ktoré sú v mnohých prípadoch ovplyvnené nákladmi spojenými s dopravou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

K najznámejším firmám, či spoločnostiam, ktoré sa na Slovensku zaoberajú materiálovým zhodnocovaním odpadu ako druhotnej suroviny patria: 

- v oblasti spracovania zberového papiera - firmy organizované vo Zväze celulózovo-papierenského priemyslu: Tento, a.s. Žilina, Mätsä Tissue Slovakia s.r.o. Žilina, SHP, a. s. Harmanec ...

- Jediným subjektom na recykláciu odpadového skla na Slovensku je firma VETROPACK, s.r.o Nemšová.

- PET obaly v SR recyklujú spoločnosti: SLEDGE Slovakia, s.r.o Kolárovo a Slovenský hodváb, a.s. Senica.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

- Dominantným spracovateľom opotrebovaných pneumatík a gumy je firma V.O.D.S., a.s. Košice

- Linku na zhodnocovanie opotrebovaných olovených batérií a akumulátorov prevádzkuje už dlhoročne spoločnosť MACHTRADE, s.r.o Sereď.

- Materiálovým zhodnocovaním odpadových olejov sa zaoberajú spoločnosti: DETOX, a.s. Banská Bystrica, Konzeko, s.r.o Markušovce, EKOL – recyklačné systémy, s.r.o Fintice, ECOFIL, s.r.o. Michalovce.

- Materiálové zhodnocovanie odpadu z hliníka a vybraných neželezných kovov je zabezpečené v ZSNP, a.s. Žiar nad Hronom.
 
Významnými energetickými zhodnocovateľmi odpadov sú zariadenia na spoluspaľovanie odpadov – cementárne. V roku 2006 spoluspaľovali odpad 4 cementárenské spoločnosti – Holcim, a.s. Rohožník, Považská cementáreň, a.s. Ladce, CEMMAC, a.s. Horné Srnie a Východoslovenské stavebné hmoty, a.s. Turňa nad Bodvou.
 

Rudolf Pado

Rudolf Pado

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  1 462
  •  | 
  • Páči sa:  1 533x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu