reklama

Najväčšia socha v Košiciach ide do finále

Do odhalenia najväčšej sochy v Košiciach - Pamätníka ľudovej architektúry na sídlisku Furča - ostávajú dva mesiace. Autor Tomáš Džadoň má za sebou veľa práce, no ešte ho veľa práce čaká.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V posledných mesiacoch sa práce na Pamätníku diali hlavne v rovine technickej a logistickej. Realizácia najväčšej sochy vo verejnom priestore Košíc na 13-poschodovom paneláku je vo svojej konečnej fáze predovšetkým o behaní po úradoch, zháňaní všetkých potvrdení, komunikácii so statikmi, stavbármi a tak ďalej. S bežnou predstavou umenia, ktoré vzniká v ateliéri, to má málo spoločného. Tomáš Džadoň sa zo sochára musel zmeniť na produkčného manažéra projektu. Ako sám uviedol pre SME, v tejto fáze je jedno či stavia umelecké dielo alebo supermarket. Má za sebou kompletný inžiniering, teda architektonický a statický posudok, vyjadrenie hasičov, obvodného úradu pre životné prostredie, leteckého úradu, mestskej časti, správy mestskej zelene a mnohé iné. Získal územné rozhodnutie pre stavbu a pred niekoľkými dňami mu poštou doručili stavebné povolenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do apríla nebolo isté, z ktorého regiónu budú tri stodoly, ktoré pricestujú do Košíc a získajú nový domov na streche paneláku na Lidickom námestí 1. Po hľadaní na Liptove a na Orave sa nakoniec podarilo nájsť vhodné stodoly v obciach Liptovská Teplička a Párnica. Tomáš zároveň dohodol spoluprácu s odborníkmi na tradičnú zrubovú architektúru. Volajú sa Oravsky bobry a ich úlohou bude zruby rozobrať a potom opäť v Košiciach zložiť.

Obrázok blogu

Zabezpečená je už aj oceľová konštrukcia, ktorá rozloží váhu troch stodôl na nosný panelový systém. Statik momentálne pracuje na posledných výpočtoch, aby všetko sedelo. V máji sa Tomáš presťahoval z Prahy do Košíc, aby mohol ďalšie práce koordinovať na mieste. Samostatnou kapitolou sú právne záležitosti, ktoré musia byť dotiahnuté do najmenších detailov. Zmluva o umiestnení diela na streche paneláku je v procese pripomienkovania. Ďalšou úlohou je dofinancovanie projektu, keďže náklady prevyšujú sumu, aká je k dnešnému dňu k dispozícii. Mnohí ľudia na projekte pracujú na dobrovoľnej báze, za ich osobný odborný vklad a nadšenie im patrí veľká vďaka!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Text: PĽA

Fotografie: Tomáš Džadoň

Obrázok blogu

Babička Tomáša Džadoňa s odznakom PĽA

Obrázok blogu

Ako každá stavba, aj Pamätník má svoj stavebný denník

Obrázok blogu

Skúšobné vrty na streche paneláku

Obrázok blogu

Žeriav vydvihne stodoly do výšky trinástich poschodí

Obrázok blogu

Vizualizácia PĽA júl 2013

Pamätník ľudovej architektúry

Pamätník ľudovej architektúry

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Na tom, aby Pamätník ľudovej architektúry vznikol, pracujú: Tomáš Džadoň, umelec a autor, Tomáš Tokarčík, architekt projektu, Zuzana Bodnárová, kultúrna manažérka z centra BANSKÁ ST A NICA Contemporary, Gabriela Kisová, galeristka a kurátorka, Lukáš Berberich, dramaturg kultúrneho centra Tabačka, výtvarný teoretik a publicista Palo Fabuš, a ďalší nadšenci, o ktorých sa dozviete viac aj na tomto blogu. Zoznam autorových rubrík:  Umenie v mestePanelový diskurzNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu