reklama

Šetriči peňazí

Byť matkou na materskej dovolenke je jedno obrovské dobrodružstvo. Stereotyp materskej dovolenky sa po občasných hláškach mojej staršej ratolesti mení na rodinný sitcom, alebo sa stávam sedemrukou bohyňou Kálí s očami na chrbte, či Vasilisou Premúdrou, ktorá má odpoveď na každú otázku. Naši malí obyvatelia sú občas obrovskou neznámou a ja sa pri nich učím stále niečo nové. A niekedy aj to isté dookola. Napríklad ako ušetriť peniaze skromného rodinného rozpočtu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pár rád a zistení z našej rodiny:

1. Nekupuj drahé hračky a hlavne nie krásne vlasaté bábiky, ktoré sa páčia najmä mamičke :).

Naša Lucka krásnu novú bábiku blahosklonne ignoruje a zásadne sa hrá len so starými bábikami, ktoré pamätajú moje detstvo, a už majú za sebou pár "konštrukčných úprav".

Nedávno som z obchodu priniesla prázdnu škatuľu na malé detské veci a skôr než som ju stihla naplniť, obe moje deti sa do nej vopchali, nosili ju na hlave a Lucka sa hrala na chodiacu škatuľu tak, že ju položila na svoju malú sestričku ktorá vie chodiť len po štvornožky. Úprimne sa priznám, bavila som sa aj ja :))).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Detský šporáčik a hrnčeky sa používajú len výnimočne a neustále miznúce varešky, misky, hrnce a ošklbané bylinky pomaly začínam brať ako súčasť denného života. Už si zvykám, že ak hľadám nejaké kuchynské náradie, najčastejšie ho nájdem v koši s hračkami či v detskej izbe...

Návrat k starým hračkám poznamenalo aj večerné čítanie, lebo Lucka vyberá zásadne knižky z nášho detstva. Súdružky a súdruhov zatiaľ vďaka jej čitateľskej neznalosti pokojne obchádzame:)).

V týchto šľapajach kráča aj menšia dcéra, ktorá absolútne ignoruje všetky detské hračky a neustále mi robí revíziu kuchynských šuplíkov.

Atď., atď....

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. Neber svoje deti na kúpaliská a zábavné detské atrakcie.

Jedno leto sme našu staršiu dcérku vzali do novootvoreného a poriadne drahého akquaparku. Dôvodom bola aj naša zvedavosť, ale aj lákavá ponuka skvele vybavených detských bazénikov plných vodných hračiek.
Naša hviezda však do neho namočila akurát jednu nôžku, na šmýkačku sa len pozrela a okamžite utekala ku kôpke kamienkov, ktoré lemovali chodník. Tam strávila celý deň a do detského bazéna sme ju už nedostali.

Časom sme zistili, že najlepšie kúpanie je doma na dvore v detskej vaničke a na hranie do vody sú najideálnejšie tégliky od jogurtov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Toto leto sme jej chceli dopriať pobyt v nafukovacom skákacom hrade, ale Lucka len pozorovala skákajúce deti a po dôkladnejšom zmapovaní terénu bežala ku klasickej hojdačke a na skákací hrad celkom zabudla.

Divadielko a kino robí najlepšie mamička na kuchynskom stole a na lístkoch na detské predstavenie môžeme opäť raz ušetriť dáku tú korunku.

3. Nekupuj drahé jedlo a zbytočne nevyváraj a nevypekaj, dieťa sa uspokojí s málom.

Na rožtek nepotrebujeme masielko, ani lekvárik (tie sa radšej lížu prštekom priamo z krabičky či pohára), ale stačí len rožok. A najlepšie, keď je už suchý a omrvinky z neho sa sypú na zem jedna radosť :).
V takomto prípade sa ignorujú všetky keksíky a iné dobroty.
Suchý rožtek vyhráva na plnej čiare, s ním odchádzame z obchodu takmer každý deň.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nedávno som piekla ovocné rožteky, spolu s Luckou sme upiekli pár plechov pre celú rodinu vrátane starých rodičov a krstných rodičov, ale naše skromné dieťa sa najedlo akurát sliviek, čo sme dávali do plnky a tým sa jej potreby kompletne naplnili.

Náš ocinko má rad vločky a naša Lucka sa ich tiež naučila papkať.
Tak som jej jedného rána namiešala vločky s jogurtom, dala som jej do nich corn-flaky, hrozienka, ovocie a medík. Popri tom si ocko svoje vločky zalial len teplou vodou. Hádajte koho vločky jedla?
Na druhej strane, mne aspoň ostali tie lepšie :).

Stará mama nám nedávno doniesla pizzu s ananásom, šunkou a olivami. Voňala široko-ďaleko. Viete čo jedla naša Lucka? Chlebík s masielkom...
Alebo najlepšie masielko bez chlebíka :).

4. Neunúvajte sa s praním a žehlením vreckoviek, ani tie papierové nie sú potrebné.

Vreckovka je u nás dobrá akurát tak na balenie bábik, či prídavný doplnok do taštičky.
Na utieranie soplíkov u nás aj napriek všetkej snahe postačujú rukávy. Koniec koncov sú vždy po ruke, teda vlastne na ruke a nikdy ich netreba hľadať :).
V tomto prípade odporúčam pohotový postreh mamičky, ktorá zabraňuje vzniku zeleného pásika na rukávoch :).


Ďalšie návody ako pri deťoch ušetriť dodám nabudúce, prípadne uvítam niečo zo skúseností iných rodičov. Veď v rodine s dvomi deťmi je každá ušetrená korunka dobrá.

Alžbeta "BeBa" Patayová

Alžbeta "BeBa" Patayová

Bloger 
  • Počet článkov:  81
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som obyčajne-neobyčajná, zaujímavo-fádna, romanticko-skeptická, snívajúca mama, žena a učiteľka. Večné dieťa. Ja... Zoznam autorových rubrík:  Mamičkovské radostiTrošku filozofovaniaKlebetímPolitizujem

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu