reklama

Horné Saliby - druhá časť

Vítam vás na druhej časti prehliadky obce Horné Saliby. Aj dnes vás prevediem po takých zákutiach obce, o ktorých sa zo žiadneho turistického sprievodcu nedozviete. A nedozvedeli by ste sa ani vtedy, ak by nejaký sprievodca po tejto obci existoval.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Minule sme sa rozlúčili na rázcestí, z ktorého vedie jedna poľná cesta na hlavnú cestu, jedna k hlavnej atrakcii minulej prehliadky a ďalšia k cieľu dnešnej prehliadky.

Aby som nezabudol - ešte kým sme na rázcestí, môžete si tu vybrať poštu. Pri mojej minulej prehliadke tam bolo niekoľko listov adresovaných dvom rodinám, možno tam bude čakať nejaké prekvapenie aj na vás. Nájdete tam aj ďalšie zaujímavé dokumenty:

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Od rázcestia dnes budeme pokračovať smerom do dediny. Ak by ste išli sami, povedie vás veža GSM vysielača a značky pri ceste. Aj táto trasa, podobne ako ostatné v katastri tejto obce, je značená na slovenské pomery priam excelentne. Dnes sa vyberieme k ďalšej atrakcii obce s (príznačným) názvom Degešský majer, ale čaká nás ešte asi trištvrte kilometra cesty, a tak sa zatiaľ pokochajte pohľadom na okolitú krajinu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tí mladší z vás si nepamätajú, ale bývalý režim sa snažil organizovať život svojim občanom vo všetkých možných oblastiach - medzi iným nám vnútil aj melioračné kanály. Miestni obyvatelia sú politicky uvedomelí a tak sa rozhodli skoncovať so všetkým, čo im totalitný režim nejako pripomínalo.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Možno ste nevedeli, ale moderný poľnohospodár - prepáčte - vlastne dnes už farmár, také primitívne prostriedky ako kanály už dávno nepoužíva. Len si predstavte: jeden kanál na to aby sme vodu priviedli, a iný na to, aby sme ju zase odviedli. Ako u bláznov. Dnes už farmári používajú modernejšie prostriedky - máme tu predsa poisťovne a poistky proti živelným pohromám, teda aj proti záplavám. A možno aj proti suchu. Ak by to nestačilo, je tu ešte možnosť vypýtať si nejaký ten eurofondík, zakričať si pred ministerstvom, a keď nepomôže ani to, vybojovali sme si právo na štrajk, tak prečo ho nevyužiť. A nejaká tá dotácia na odstránenie nepriaznivých následkov globálneho otepľovania určite príde.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chce to síce ešte kus práce, ale naša prehliadka naznačuje, že v spolupráci s angažovaným obyvateľstvom sa premena na modernú, komunistickým režimom ani rakúsko-uhorskou monarchiou nezaťaženú krajinu v dohľadnej dobe podarí. Len si predstavte tú nádheru, ktorá nás čaká - krajinka úplne rovná, ešte rovnejšia ako dlaň, bez akýchkoľvek rušivých elementov. Už len spracovať tých zopár zostávajúcich na drevoštiepku, kanály dorovnať s okolitým terénom a dielo bude hotové.

Prepáčte mi to zamyslenie, ani som si nevšimol, že sme už pri GSM veži. Neverili by ste, ale aj taká veža nám napovie niečo o miestnom obyvateľstve, o jeho zvyklostiach, či kultúre. A zdá sa, že nielen o miestnom...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ale ako už asi správne tušíte, zámok je neporušený a tak je vlastne všetko v poriadku a my sa môžeme vydať ďalej. Pri veži sa cesta síce rozdvojuje, ale na tom, po ktorej sa vydáte ďalej nezáleží, pretože cesty vedú okolo cieľa dnešnej prehliadky - Degešského majera a teda obe vás privedú naspäť ku veži. Nebudem vás teraz rušiť svojimi komentármi, aby ste sa mohli pokochať pestrými farbami a zaujímavými tvarmi, ktoré nám tento rovinatý, zdanlivo nezaujímavý kraj ponúka.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ak sa vám páčilo, tu sa môžete ubytovať:

Obrázok blogu

Dostali sme sa na koniec našej dnešnej trasy. Tu sa na chvíľku zastavíme na mieste, ktoré dokumentuje históriu širšieho okolia lepšie ako obecné múzeum (ak by nejaké existovalo, ale to už viete). Uvidíte tu napríklad dokumenty zachytávajúce činnosť bývalého JRD, či pracoviska Výskumného ústavu vodného hospodárstva v neďalekom Žihárci, a možno aj iných organizácií, ktoré tak významne prispeli k rozvoju tohoto kraja.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Väčšina z vás pravdepodobne ani nevedela, že aj taký ústav sme mali. A keby len mali, my ho ešte stále máme. Ak by ste nevedeli, čo taký ústav robí, tak tento "plní funkciu pracoviska vedecko-technického rozvoja v oblasti vodného hospodárstva a príbuzných disciplín a je jedinou organizáciou na Slovensku zabezpečujúcou komplexný vodohospodársky výskum a ďalšie súvisiace činnosti vyplývajúce z potrieb vodného hospodárstva Slovenskej republiky." Nekecám. Mám to rovno zo zdroja. To ak by ste si mysleli, že sa zaoberá nejakými prkotinami. Ak som ani týmito argumentami nerozptýlil vaše pochybnosti o jeho užitočnosti, mám tu ešte jeden - ústav patrí pod Ministerstvo životného prostredia. A to by si predsa nedovolilo len tak plytvať vašimi peniazmi na niečo, čo nepotrebujete.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ako vidíte, výskumníci si svoje povinnosti plnili svedomito - zaevidovali doslova každú kvapku vody, ktorá dopadla na zem a možno aj tie, čo sa odparili.

Obrázok blogu

Administratívne sily na JRD v Žihárci tiež nezaháľali a prísne evidovali každý krok poľnohospodárov:

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tak a teraz máme za sebou aj prehliadku poslednej zaujímavosti dnešnej prehliadky. Zoznámili ste sa s niekoľkými zaujímavosťami ďalšej obce na juhozápadnom Slovensku, v ktorej ste videli veci, o ktorých by ste sa v žiadnom bedekri nedozvedeli. Ostáva mi ešte sa s vami rozlúčiť a popriať vám šťastnú cestu domov. Môžete ísť tadiaľ, odkiaľ sme začínali prehliadku, teda smerom na juhozápad, alebo opačným smerom.

Ak využijete druhú možnosť, naskytne sa vám príležitosť naposledy si vychutnať arómu vidieka. V prípade priaznivého vetra sa s vami obec rozlúči vôňou cibule (v rozklade) a iných lahôdok, to ak bude viať od kopy odpadu pri blízkom družstve, a v prípade menej priaznivého vetra (z opačnej strany), arómou miestneho bitúnka.

Ak sa vám prehliadka páčila, príďte aj o týždeň. Spravíme si prehliadku po niektorej zo susedných obcí.

Poďakovanie:

Chcel by som sa poďakovať všetkým, bez pomoci ktorých by tento článok nemohol vzniknúť - teda okrem obyvateľov obce Horné Saliby a okolitých obcí, ktorí sa o jeho vznik pričinili svojou aktivitou, aj pracovníčkam a prednostkám Obvodnému úradu životného prostredia v Galante (dnes Okresný úrad), pracovníkom bývalého Krajského úradu životného prostredia v Trnave, prokurátorkam a prokurátorom Okresnej prokuratúry v Galante, Krajskej prokuratúry v Trnave, pracovníkom Ministerstva životného prostredia SR a ministrovi osobne, všetkým dôležitým orgánom a organizáciám ktoré toto ministerstvo zriadilo na ochranu životného prostredia a z nich osobitne Slovenskej inšpekcií životného prostredia, a samozrejme, aj všetkým ostatným pracovníkom týchto úradov, ústavov a agentúr, ktorí sa v rôznej miere pričinili ku vzniku tohoto článku, v tomto prípade zase svojou nečinnosťou, hľadaním výhovoriek či ospravedlňovaním nečinnosti iných orgánov verejnej správy.

Áno, hádate správne. Všetkym tým orgánom som poskytol podobné informácie ako vám (s trocha pozmeneným textom, aby tomu rozumeli) a všetci mi prijatie mojich podnetov potvrdili. Teda okrem ministra. Ale o tom zase niekedy nabudúce.


Niekoľko údajov o obci, ktoré by vás mohli zaujímať:

Starosta obce: Ing. Pavol Dobosy

Zástupca starostu: Helena Györgyiová

Tel.: 031/7852399

E-mail: hornesaliby@hornesaliby.sk

Web: http://www.hornesaliby.sk/

Počet obyvateľov: 3128

Ľubomír Patek

Ľubomír Patek

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Veľa toho o sebe nenahovorí. Zoznam autorových rubrík:  e-gov po slovenskyČo v bedekroch nenájdeteInfozákonSúkromnéNezaradenéTož bordel

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu