reklama

Konflikt dvoch svetov na pozadí krásneho Maroka

Väčšinou nečítam knihy, o ktorých obsahu nič neviem. Kniha Odpuštění od Lawrenca Osborna bola výnimkou z tohto môjho nepísaného pravidla. Až po dočítaní som zistila, že kniha bola vybraná magazínom The Economist ako jedna z najlepších prozaických kníh roku 2012. A pre mňa bola tiež príjemným prekvapením.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Autor Lawrence Osborne je anglický spisovateľ, ktorý precestoval Francúzsko, Taliansko,Maroko a mnoho iných krajín. Prečo to spomínam? Pretože väčšina deju románu sa odohráva práve v horúcom Maroku.

Príbeh začína cestou Dávida, anglického lekára, a jeho manželky Jo, spisovateľky s umeleckou krízou, na večierok do marockej púšte. Pri čítaní som mala pocit, akoby postavám nahliadam cez plece. Opisy prostredia a atmosféry sú fascinujúce. Často sa mi stáva, že ma opisy nudia a preskakujem ich, no pri Osbornovi som z nich mala dokonca radosť. Mala som pocit, že aj mne vietor vplietol do vlasov zrnká piesku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dávid a Jo sú v stredných rokoch a ich manželstvo sa nedá ani zdiaľky nazvať ideálnym. On má problémy s alkoholom a ona sa ho snaží neuspešne prevychovať.

„…byl odjakživa přesvědčen, že ženy vedou jakousi svatou válku proti pokleskům, které dělají život zajímavějším. Proč to dělají? Závidí mužům, jak se improvizovaně proplétají životem za pomoci svých chlapských zvláštností a radostí a nečekají na jejich souhlas.”

Do ich cesty prerušovanej len hádkami zasiahne nešťastie. Zrazia mladíka, ktorý stojí v noci pri ceste a tu sa rozbieha kolotoč problémov. Autor stavia do kontrastu dva svety. Svet bohatých „neveriacich”, ktorí z púštneho zámku urobili oázu alkoholu, drog a nerestí a svet moslimských obyvateľov Maroka. Dáva nám šancu zamyslieť sa nad odlišnosťami a vidieť seba očami tých druhých.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Marocký svět byl tak blízký a zároveň tak vzdálený, konkrétní i abstraktní zároveň.”

Autor výborne zachytáva vnímanie a konflikty nielen v príbehu Davida a Jo v Maroku, ale taktiež v retrospektívnych príbehoch Drissa, zrazeného muža, ktorý sa pred nešťastím vrátil z Európy. Bolo pre mňa zaujímavé sledovať, ako nedôverčivo sa správal k Európanom a aký priepastný rozdiel bol často medzi jeho premýšľaním a našou realitou. Jeho príbeh však nie je príbehom nenávisti.

„Nebylo to tak, že by je nenáviděl, vyprávěl Ismaelovi. Miloval je. Nenáviděl, jak ho litují.”

Príbeh bol pre mňa obohacujúci svojou témou a tragickým konfliktom kresťanov a moslimov, ktorý autor poňal veľmi citlivo a zároveň na veľmi dobrej umeleckej úrovni.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Knihu Odpuštění vydáva v českom jazyku vydavateľstvo Kniha Zlín.

Patrícia Drobna

Patrícia Drobna

Bloger 
  • Počet článkov:  15
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Idealistka snažiaca sa prejsť cez rozum každodennej deziluzii. Zoznam autorových rubrík:  O divadleUmenieČo práve čítamSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu