reklama

Na Slovensku je obrovské množstvo vysokých škôl.

Téma, ktorá je čoraz viac spomínaná slovenskými médiami. Vraj máme veľa absolventov, priveľa odborov a ešte viac vysokých škôl atď. Našťastie existuje Akreditačná komisia ktorá sleduje, posudzuje a nezávisle hodnotí kvalitu vzdelávacej, výskumnej, vývojovej, umeleckej a ďalšej tvorivej činnosti vysokých škôl a má čo najviac povedať o kvalite slovenských vysokých škôl. Je to poradný orgán vlády Slovenskej republiky. A tu to všetko aj končí.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Akreditačná komisia môže vláde poradiť aké existujúce chyby treba napraviť ale rozhodnutie o vykonaní opatrení ide mimo nej. Ako dôkaz tohto tvrdenia máme k dispozícii nedávne udalosti týkajúce sa troch konkrétnych vysokých škôl, ktoré neprešli sitom akreditačnej komisie, lenže SMER - SD ich nakoniec podržal. Na jednej strane vychádzajú na povrch sťažnosti pána premiéra: „Škôl je u nás priveľa a kvalita je nízka“ a vraj Akreditačná komisia má plnú podporu vlády pri čistení prostredia od škôl ktoré nespĺňajú kritéria, no na strane druhej sa vláda aj tak rozhoduje podľa svojich záujmov a Akreditačná komisia sa môže akurát potichu prizerať čo sa bude diať.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Irónia na tejto kauze je to, že všetky tri vysoké školy, ktoré majú nedostatočnú kvalitu vzdelania sú prepojené priamo na SMER – SD. Pýtam sa sám seba, že či naozaj máme na Slovensku veľa a nekvalitných škôl? Je pravda, že existujú odbory ktoré sú pre kvalitu vzdelania nedostačujúce ale na Slovensku je oveľa závažnejším problémom korupcia, klientelizmus a biznisy našej vlády na ktoré dopláca drvivá väčšina obyvateľstva, vrátane mladých ľudí študujúcich na vysokých školách, ktoré neposkytujú dostatočné vzdelanie a to sa následne odzrkadľuje na postoji firiem a spoločnosti pri výberových procesoch o zamestnanie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľmi často sa v spoločnosti stretávam s názorom, že škola ktorú študujem je nekvalitná. Ja ten pocit nemám a chcel by som vyvrátiť fámy, ktoré ľudia s radosťou o našej fakulte rozširujú. Sitom akreditačnej komisie prešla bez problémov a absolventi fakulty na ktorej študujem sú zamestnaní naprieč celým, nielen mediálnym slovenským trhom. Na iných fakultách sa možno učí viac teórie a nekonečne veľa literatúry, no na Fakulte masmediálnej komunikácie, na ktorej študujem samozrejme aj potrebnú teóriu ale zároveň mám možnosť praxe ako nikde inde. A tých možností teda nie je málo. Všetko záleží od priorít, ktoré si daný študent nastaví. Či chce školou prejsť len tak aby sa nepovedalo a čím skôr dostať titul sa odzrkadlí na jeho budúcnosti a to isté platí o študentoch, ktorí sa vedome zapájajú do mimoškolských aktivít. To, že som chcel študovať na FMK som vedel už dva roky pred maturitou a nie kvôli tomu čo sa o danej skole rozpráva ale kvôli mojím záľubám, ktoré som dokázal na FMK prepojiť so štúdiom. To je ale môj príbeh.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sto ľudí, sto chutí. Každý sme iný a každý máme iné predpoklady a práve preto vidím ako pozitívum veľké množstvo vysokých škôl z ktorých si mladý človek môže vybrať presne ten odbor, ktorý mu je srdcu najbližší. Čo je už ale o dosť horšie je súčasná situácia vedomia a svedomia našich vládnych predstaviteľov, ktorý manipulačne tvrdia jednu vec a zároveň vykonávajú pravý opak. Začnime pri vysokých školách a môžeme donekonečna pokračovať cez zdravotníctvo, dopravu, infraštruktúru, služby, hospodárstvo, poľnohospodárstvo...

Masový odchod kvalitnej pracovnej sily, študentov, doktorov a zdravotných sestier, športovcov atď. do zahraničia je výsledkom nešetrného, nerozumného a egoistického konania najzodpovednejších ľudí, ktorí by mali našu krajinu viesť. Bohužiaľ ju vedú priamo do záhuby.

Patrik Repka

Patrik Repka

Bloger 
  • Počet článkov:  1
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Redaktor a fotograf @ Atteliér Zoznam autorových rubrík:  NezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu