reklama

Klimatické témy v centre pozornosti médií

Klimatické témy sa v uplynulých týždňoch dostávali na hlavné stránky médií v západnej Európe a v USA častejšie. A budili pozornosť čitateľov. Tu je stručný prehľad udalostí a článkov, ktoré zaujali mňa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

DIEVČA – BOJ ZA SVOJU BUDÚCNOSŤ

SKOLSTREJK FÖR KLIMATET (Školský štrajk za klímu). S takýmto heslom namaľovanom na plagáte začala minulý rok v auguste 16 ročná švédska dievčina Greta Thunberg sedávať pred budovou parlamentu. Jej cieľom bolo prinútiť politikov ale aj bežných ľudí, aby začali vo veci klimatickej krízy konečne konať a nie iba rozprávať. Jej výdržou a zanietenosťou dokázala niečo nikým neočakávané. Upútala pozornosť ľudí a odovzdala svoje posolstvo. Najprv doma, neskôr aj v ostatných krajinách. Počas uplynulých mesiacov, podľa jej vzoru, sa po celom svete (aj u nás na Slovensku) konali zhromaždenia študentov a školákov za zrealizovanie razantných krokov, ktoré zabránia ďalšiemu zhoršovaniu klimatických podmienok. Samotná Greta stihla v priebehu tohto krátkeho času vystúpiť na stretnutí Svetového ekonomického fóra v Davose a na pôde viacerých európskych parlamentov. Absolvovala aj audienciu u pápeža Františka. Úplne neočakávane a neplánovane sa stala tvárou a symbolom boja za akciu proti klimatickým zmenám. Jednoznačne prispela k tomu, že sa v krajinách západnej Európy ale aj inde vo svete, klíma postupne stáva mainstreamovou témou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Greta Thunberg "Our House is on Fire" 2019 World Economic Forum (WEF) in Davos (YouTube)

Greta Thunberg schoolgirl climate change warrior:"Some people can let things go. Ican't" (Guardian)

The fifteen year old climate activist who is demanding a new kind of politics (New Yorker)

FILM – OBRAZY, FAKTY A ŽIVOTNÁ MÚDROSŤ

18. Apríla odvysielala televízna stanica BBC One v hlavnom vysielacom čase dokument svojej vlastnej produkcie „Climate change – The Facts“. Film s témou klimatickej zmeny sa dostal na obrazovky televíznych divákov vo Veľkej Británii po dvanástich rokoch, čo samo o sebe signalizuje zmenu a dáva to dobrý príklad aj ostatným médiám. BBC si za hlavného protagonistu vybrala sira Davida Attenborough. Tento pán je dlhodobo britskou ale aj celosvetovou ikonou propagácie prírody a pozitívneho vzťahu človeka k nej. Stál pri zrode množstva prírodovedných filmov a seriálov. V poslednej dobe mu bolo čoraz viac vytýkané, že prírodný svet zobrazuje v príliš idealistickom pohľade, ktorý je ďaleko od reality. To mohlo v divákoch vyvolať dojem, že naše životné prostredie je vo výbornej kondícii. Teraz zmenil tému a štýl a namiesto krásnych záberov nám ukazuje obrazy prírodného sveta už teraz zničeného v dôsledku klimatickej katastrofy. Tieto expresívne pohľady sú komentované vedcami, ktorí hovoria o príčinách, dôsledkoch a rizikách klimatických zmien. Divák si postupne sám urobí záver, že ak devastácia bude takto ďalej pokračovať, tak o životné prostredie veľmi rýchlo prídeme. Vo finálnych minútach sa táto emocionálne náročná sekvencia obrazov a slov zastaví. Attenborough divákovi odovzdáva nádej. Ľudia však musia uskutočniť rázne kroky hneď teraz, alebo v blízkej budúcnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Climate change - The facts (YouTube)

Climate Change: The Facts review – our greatest threat, laid bare | Television & radio ( The Guardian)

Climate Change: The Facts, BBC One review - how much reality can humankind bear? (TheArtDesk)

'Climate Change – The Facts': the BBC and David Attenborough should talk about solutions (The Conversation)

HNUTIE – MIERUMILOVNÁ VZBURA

31. októbra 2018 sa na Londýnskom Parlamentnom námestí zišlo okolo 1500 obyvateľov, ktorí vyhlásili Deklaráciu vzdoru voči vláde spojeného kráľovstva. Takto vzniklo medzinárodné hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhubeniu) – skratka XR, ktoré si za svoj hlavný cieľ dalo „dosiahnuť radikálne zmeny za účelom minimalizácie rizika vyhubenia ľudí a ekologickej katastrofy“, čo chce realizovať prostredníctvom „mierumilovnej občianskej neposlušnosti“. Ich hlavnými požiadavkami sú „nulové uhlíkové emisie do roku 2025, zriadenie občianskeho zhromaždenia pre nájdenie riešenia ekologických problémov a to, aby vláda hovorila pravdu o klimatických zmenách“. V posledných dňoch pribudla z ich strany ďalšia požiadavka, ktorá bola v priebehu niekoľkých dní splnená. Britská vláda, asi aj pod vplyvom práve prebiehajúcich komunálnych volieb, vyhlásila stav „klimatickej núdze“. Od svojho vzniku zrealizovali XR viacero protestných akcií najmä v Londýne ale aj v ďalších európskych a svetových mestách. Celkovo sa jedná o viac ako 80 miest v 33 krajinách. Získali počas nich podporu aj nesúhlas miestnych obyvateľov a médií. Podarilo sa im však vzbudiť pozornosť ľudí a dostať sa na titulné stránky denníkov. Britská (zakladajúca) skupina je odhodlaná pokračovať v protestoch až dovtedy, kým nedostane pozvanie na rokovania od vlády. Paradoxom je, že hnutie vzniklo v Británii, ktorá má celosvetovo najlepšie výsledky v znižovaní CO2 a pravdepodobne ako jediná krajina na svete to má ako zákonom stanovenú povinnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

About Us - Extinction Rebellion

The Observer view on climate change protesters: their voice must be heard (The Guardian)

Extinction Rebellion: Climate change protesters glue themselves to London Stock Exchange ( The Independent)

Climate change protesters say they are 'pausing' disruption after more than 800 arrests (The Telegraph)

Climate change protesters should check the UK’s record (The Sunday Times)

KNIHA – NAJHORŠÍ SCENÁR ALEBO OBRAZ BUDÚCNOSTI?

„Je to horšie, oveľa horšia ako si myslíte“. Touto vetou začína kniha „Unhabitable Earth – The Live After Warming“, ktorá vyšla vo februári 2019 v USA a vyvolala reakciu súhlasu aj pobúrenia. Jej autorom je novinár Daniel Wallace Wells, ktorý sa dostal do povedomia ľudí svojou esejou „Unhabitable Earth“. Táto sa v lete 2017 veľmi rýchlo stala najčítanejším článkom v histórii časopisu New Your Magazine. Esej a teraz aj knihu autor napísal po niekoľkoročnom štúdiu vedeckých faktov a prognóz a obe živým a pútavým spôsobom opisujú svet budúcnosti v prípade, že dôjde k naplnenie najhoršieho scenára. Daniel sa priznáva, že zvolil taký štýl knihy, aby vyvolal v ľuďoch strach, pretože on sám strach cíti ale vidí, že práve to ho najviac motivuje k akcii. To, na čo chce Daniel upozorniť je rýchlosť a blízkosť zmien, ktoré nás čakajú. Zmien ktoré sú vyvolané našou nevšímavosťou a chamtivosťou. Zmien, ktoré budú znamenať „koniec histórie, kultúry a etiky, tak ako ich poznáme“. Alebo to autor prehnal a jedná sa o číru hyperbolu? V každom prípade sa mu podarilo vzbudiť v ľuďoch USA o túto tému živý záujem, ktorý snáď povedie k diskusii a následnej akcii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

The Uninhabitable Earth - The story of the future - Anotated version (New Your Magazine)

The Uninhabitable Earth: David Wallace-Wells on the horrors of climate change ( Vox)

David Wallace-Wells on climate: ‘People should be scared – I'm scared’ (The Guardian)

The Uninhabitable Earth: A Story of the Future by David Wallace-Wells – review (The Guardian)

No we are not headed for an ‘Uninhabitable Earth’... - Debunking Doomsday (Quora)

POLITICKÝ PROGRAM – KLÍMA AKO PRIORITA

Po doplňujúcich voľbách v novembri 2018, sa do americkej snemovne reprezentantov dostala za demokratickú stranu skupina poslancov s výraznou klimatickou agendou. Medzi nimi „svieti“ mladá, iba 29 ročná politička Alexandria Ocasio-Cortez, ktorá začiatkom tohto roku položila na rokovací stôl parlamentu dokument s názvom „Green New Deal“ (Nová zelená dohoda). Tento svojim obsahom provokujúci program sa vzápätí stal súčasťou pripravovanej politickej agendy americkej Demokratickej strany, pred nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami. Prečo provokujúci? Hlavným dôvodom pre takéto označenie je, že sa snaží bez kompromisov reagovať na požiadavky Parížskej klimatickej dohody z roku 2016 a poslednej správy Medzivládneho panelu pre klimatické zmeny (IPCC) z októbra 2018. A to je udržať nárast priemernej teploty do hodnoty 1,5 stupňa celzia. Program ide ešte ďalej a hovorí o nulových emisiách skleníkových plynov už v roku 2030. V praxi to ale znamená mobilizáciu zdrojov vo výške zrovnateľnej s tou ktorú USA vynaložili na vedenie Druhej svetovej vojny. Celé to má byť založené na investíciách, nie na reguláciách a obmedzeniach. Otázkou však je, či sa takýto program dá zrealizovať bez dopadov na ekonomiku a životnú úroveň obyvateľov nielen v USA. Tak ako každá „veľká vec“, aj táto budí kontroverziu a diskusia medzi táborom prívržencov a odporcov sa s postupom času vyostruje - je to reálny a realizovateľný program, alebo len súpis nezmyslov poplatný veku a skúsenostiam autorky?

Green-New-Deal-FAQ.pdf

Why some US Democrats want a ‘Green New Deal’ to tackle climate change (Carbon Brief)

A Message From the Future With Alexandria Ocasio-Cortez (YouTube)

A Message From the Future With Alexandria Ocasio-Cortez: An Analysis (YouTube)

Democrats and a climate-change dilemma (The Economist)

Tibor Paulen

Tibor Paulen

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Zaujímam sa o všetko, čo je niečím zaujímavé. Verím v dobro a v zdravý rozum. V poslednej dobe je v centre môjho záujmu zmena klímy. Študujem a zberám informácie k tejto téme. Som ambasádorom organizácie "Climate Interactive", absolventom programu "Climate Reality Project" a členom neformálneho združenia 350.sk Zoznam autorových rubrík:  PríčinyDôsledkyFaktyÚvahyFikcieRiešeniaNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu