reklama

Motor klimatickej krízy v grafoch a číslach - I

Ak chceme našim deťom a vnúčatám zanechať podobné podmienky pre život, aké máme teraz my, musíme podľa minuloročnej správy IPCC znížiť emisie CO2 o 40% do roku 2030 a dosiahnuť nulové emisie v roku 2050. Aká je terajšia realita?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Touto otázkou sa od svojho vzniku v roku 2001 zaoberá aj organizácia  Global Carbon Project ktorá monitoruje a informuje o vývoji emisií troch najdôležitejších skleníkových plynov oxidu uhličitého, metánu a oxidu dusného. Posledná správa od tejto organizácie je úplne čerstvá. Bola vydaná začiatkom decembra. Nazrel som do nej, aby som zistil, ako sú na tom jednotlivé krajiny. Vybral som z nej zopár, podľa mňa najzaujímavejších, informácií.

1. Nárast množstva CO2 v atmosfére

Koncentrácia CO2 v atmosfére sa zvýšila z hodnoty 277 ppm v roku 1750 na hodnotu 407 ppm v roku 2018, teda o 46%. Rýchlosť nárastu sa z roka na rok zväčšuje.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Množstvo CO2 v atmosfére
Množstvo CO2 v atmosfére (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

2. Nárast celosvetových ročných emisií CO2

Každý rok teraz pribudne v atmosfére okolo 36 miliárd ton CO2. Množstvo emisií z roka na rok narastá. Oproti roku 1990 sú súčasné emisie približne o 60% vyššie. Ani podpis Parížskej klimatickej dohody v roku 2015 nezabránil tomu, aby emisie CO2 od vtedy stúpli o ďalšie 4%. Poklesy v produkcii emisií nastali len v čase poslednej finančnej krízy (2008 – 2010), po rozpade Sovietskeho zväzu (1991 – 1993) a ako reakcia na globálnu ekonomickú recesiu (1981 – 1982).

Emisie CO2
Emisie CO2 (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

3. Emisie CO2 podľa krajín

Päť krajín na čele emisného rebríčka je zodpovedných za 64% emisií. Čína je jednoznačným lídrom a jej emisie prudko stúpajú. Treba sa však zamyslieť, kam putujú čínske produkty, kto je ich koncovým užívateľom a kto na tom najviac profituje.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Emisie CO2 podľa krajín
Emisie CO2 podľa krajín (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

4. Emisie CO2 podľa krajín – II

Iný pohľad, kde je lepšie vidno príspevky jednotlivých krajín. Tento obrázok je z minuloročnej správy a preto v ňom nie sú zahrnuté roky 2018 a 2019.

Emisie CO2 podľa krajín II
Emisie CO2 podľa krajín II (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

5. Emisie CO2 na obyvateľa

V emisiách na 1 obyvateľa sú jednoznačným lídrom USA a tak rýchlo ich ani nikto nepredbehne. Čo spôsobí ekonomický rast, ktorý práve teraz štartuje v Indii? Podarí sa ju udržať na uzde?

Emisie CO2 na obyvateľa
Emisie CO2 na obyvateľa (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

6. Emisie CO2 na obyvateľa + veľkosti krajín

Tento graf ukazuje desať krajín s najväčšími ročnými emisiami. Tie sú tým väčšie, čím je väčšia plocha obdĺžnika. Graf zároveň ukazuje veľkosť krajiny z hľadiska počtu obyvateľov (šírka obdĺžnika) a to, koľko ton CO2 na jedného obyvateľa krajina vypúšťa do atmosféry (výška obdĺžnika). Krajiny s veľkým počtom obyvateľov sú pri znižovaní globálnych emisií určujúce. U nich aj malá zmena, môže znamenať veľké dopady na celkové globálne emisie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Emisie CO2 na obyvateľa + veľkosť krajiny
Emisie CO2 na obyvateľa + veľkosť krajiny (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

7. Kumulatívne emisie CO2 podľa krajín

Graf ukazuje, aký je pomer jednotlivých krajín na celkovom množstve CO2, ktoré bolo vypustené do ovzdušia od začiatku priemyselnej revolúcie v roku 1850. Je zrejmé že tu celý čas kraľujú európske krajiny a USA. Niet sa teda čomu diviť, keď Čína a ostatné rozvíjajúce sa krajiny vrátane Ruska so znižovaním emisií otáľajú a podmieňujú ich kompenzáciami zo strany rozvinutých krajín, ktoré stále nesú najväčšiu zodpovednosť za súčasnú situáciu.

Kumulatívne emisie CO2 podľa krajín
Kumulatívne emisie CO2 podľa krajín (zdroj: Prevzaté a upravené z GCP)

Je zrejmé, že terajšie úsilie vyspelých krajín je absolútne nedostatočné, pokiaľ sa k nim s dostatočnou razanciou nepripojí Čína a ostatné rozvíjajúce sa krajiny. Vyspelé krajiny ale budú musieť na seba zobrať rolu „prešľapávača cesty“ a investovať do zmeny najviac financií a najviac úsilia. Z tohto pohľadu je treba oceniť záväzok EÚ stať sa uhlíkovo neutrálnou do roku 2050. Samo o sebe to však zďaleka nestačí. Ak by Európa zostala s takouto iniciatívou osamotená, mohlo by to viesť len k presunu uhlíkovo náročnej výroby do iných krajín, kde by mohli produkovať ešte viac CO2 ako pôvodne v Európe. K tomu aby sa problém naozaj vyriešil, je potrebná skutočne funkčná globálna dohoda o spoločnom postupe pri znižovaní emisií CO2 a rozumnom nakladaní s prírodnými zdrojmi. Tá vznikne až vtedy, keď vyspelé krajiny zoberú na seba svoju historickú zodpovednosť za terajší stav a ostatným krajinám pomôžu. A naopak je mnoho oblastí, v ktorých sa môže západná civilizácia týmito krajinami inšpirovať a aj menej rozvinuté krajiny môžu takto prispieť. Investícia do projektu spolupráce bude určite omnoho menšia, ako výška škôd spôsobených ničnerobením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroje:

GCP : Global Carbon Project : Homepage

Global Carbon Project - Wikipedia

Tibor Paulen

Tibor Paulen

Bloger 
  • Počet článkov:  47
  •  | 
  • Páči sa:  15x

Zaujímam sa o všetko, čo je niečím zaujímavé. Verím v dobro a v zdravý rozum. V poslednej dobe je v centre môjho záujmu zmena klímy. Študujem a zberám informácie k tejto téme. Som ambasádorom organizácie "Climate Interactive", absolventom programu "Climate Reality Project" a členom neformálneho združenia 350.sk Zoznam autorových rubrík:  PríčinyDôsledkyFaktyÚvahyFikcieRiešeniaNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu