reklama

Referendum zo žabej perspektívy

Mali sme zase referendum. Bolo či nebolo zbytočné? Aký bude mať následok? Prečo je o ňom toľko rôznych názorov? To sú otázky, ktoré napadnú každého, kto sa aspoň trošku zaoberá politickou situáciou na Slovensku. Sú reálne moje závery?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Referendum, alebo tiež plebiscit slúži na vyjadrenie názorov a hlavne vôle ľudu, občanov určitého spravidla štátnymi hranicami obkoleseného spoločenstva. Občania Slovenska mali možnosť vyjadriť svoju vôľu a kategoricky požadovať splnenie plebiscitom odsúhlasených požiadaviek, alebo ich rovnako kategoricky zamietnuť. Tri štvrtiny občanov s právom účasti sa ale rozhodlo, že budú mlčať. Tým vlastne umlčali aj zvyšnú štvrtinu občanov, ktorí sa k urnám dostavili.

Naozaj prečo si toľko občanov nenašlo pár minút času na účasť? Neboli informovaní, nemali čas? Nechcelo sa im? Alebo nemali žiadny názor? Myslím si, že hlavným dôvodom je, že podľahli veľmi rozšírenej zápornej agitácii.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pokiaľ ste si všimli, zápornú agitáciu robili najmä naši politici a nimi ovládané médiá. Šírili sa hlášky typu: veľa to stojí, je to zbytočné, máme to v programe vlády a podobne. V prvom rade si asi mnohí neuvedomili, že keď je už raz referendum vypísané, potom či prídeme k urnám všetci alebo nikto, náklady naň budú rovnaké, bude to rovnako dosť drahé. O budúcich nákladoch mali rozmýšľať tí, ktorí podpisovali petíciu o vypísanie referenda. Na petícii mala byť okrem požiadaviek napísaná aj veta: Berieme na vedomie, že v prípade vypísania referenda bude nás to stáť 7 miliónov Eur. Túto vetu bolo možné napísať aj prijateľnejšie podľa pravidiel marketingu: Podpíšte, ak sa Vaše želanie vypísania referenda splní, bude Vás to stáť len púhych 1,5 Euro.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Reči typu: „Veď to máme vo volebnom. alebo vládnom programe." boli bohapustým zvádzaním na myšlienkové scestie. Uf, ak je niečo v programe, to predsa ešte neznamená, že sa to aj zrealizuje. Poznáme programy rôznych typov, aj to ako sa plnili. A o podstate sa mlčalo. Kým program sa môže ukázať ako nesplniteľný, výsledok referenda je záväzný. Ktorý z našich vládnych politikov a poslancov na túto skutočnosť upozorňoval? Viete o takom?

Je zrejmé, že tým, ktorí referendu robili zápornú reklamu išlo o to, aby referendum bolo neúspešné, najmä aby občania k urnám neprišli. To sa im podarilo. Podľa výsledkov, asi tri štvrtiny našich občanov s právom hlasovať sa referenda nezúčastnilo. Pozor! To neznamená, že neodpovedalo. Naopak odpovedalo veľmi jasne a naši politici sa ich odpovedí určite budú držať a na ne sa odvolávať. Výsledok nahral na smeč politikom, ktorým referendové otázky nevoňali. Kým predtým tvrdili, že požiadavky referenda majú v programe, teraz môžu ten program spokojne hodiť za hlavu s komentárom: „Veď tri štvrtiny občanov bolo proti. Tým, že nehlasovali vyjadrili svoj odpor proti požiadavkám uvedeným v referende. Tá jedna štvrtina čo bola za nech je ticho, veď je v menšine!" Kategorické požiadavky referenda sa dostali na úroveň voľného rozhodnutia, s možnosťou ich odmietnutia z dôvodov nezáujmu občanov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Som toho názoru, že ak sa ma niekto na niečo spýta, mal by som mu hoci aj len zo slušnosti odpovedať, aby nemohol moje mlčanie si vysvetľovať po svojom. Umožnili sme politikom, aby si moli robiť čo chcú. Som ochotný sa staviť, že si imunitu neobmedzia, že počet poslancov sa neobmedzí, že sa i naďalej naši predstavitelia budú prevážať za naše peniaze v neúmerne drahých autách. Nuž tak, čo sme chceli, to máme. Niekedy si naozaj myslím, že sme na demokraciu ešte nedorástli.

Ivan Paulička

Ivan Paulička

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Zvedavý človek, ktorý má rád život v jeho mnohotvárnosti. Zoznam autorových rubrík:  VedaSpoločnosťtechnikakultúraSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu