reklama

Fantázia o riešení otepľovania Zeme

Konečne sa problémom začína zaoberať aj širšia skupina odborníkov. Problém je už dávno známy. Napriek tomu do dnešného dňa nie je isté, čo otepľovanie vyvolalo, ani sa neprijali žiadne protiopatrenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (29)

Začiatkom osemdesiatych rokov sa skleníkový efekt spomínal už aj na vedeckých fórach na Slovensku. V tom čase, pri príprave svojho referátu na jednu z konferencií VTS (Vedecko technická spoločnosť) som na moje prekvapenie zistil, že je naozaj úzka korelácia medzi koncentráciou CO2 v ovzduší a otepľovaním Zeme. Koncentrácia CO2 za posledných cca 100 rokov rástla logaritmickou rýchlosťou. Na základe týchto údajov som sa pridal k tým, ktorí odvážne predpovedali, že prvé príznaky rastu teploty sa prejavia do 20 - 30 rokov. Ako sa následky prejavia, som konzultoval s bývalým kolegom Ing. Škulecom, neskorším generálnym riaditeľom SHMÚ v Bratislave. Už vtedy dobre odhadol situáciu, lebo tvrdil, že sa tento fakt prejaví zosilnením nerovnovážneho stavu klímy: tuhšie zimy, horúcejšie letá, suchá a silné dážde a pod.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Katastrofické scenáre treba vážne a podrobne zanalyzovať. Tvrdenia predstaviteľov USA a Číny, že obmedzenie vypúšťania skleníkových plynov ohrozí ich ekonomický rast nie sú celkom odôvodnené. Náklady na odstránenie nepriaznivých účinkov otepľovania budú postupne narastať a môžu ekonomiku aj výraznejšie záporne ovplyvniť. Prvé ekonomické dôsledky som videl vo Francúzsku pri návšteve atómovej elektrárne v Dieppe. Elektráreň je priamo na morskom brehu Atlantiku. Prekvapilo ma, keď som videl, že hotové základy pripravené pre ďalšie dva bloky sa navyšujú. Na moju otázku, či došlo k chybe v projekte, som dostal prekvapujúcu odpoveď. Očakávajú, že v priebehu životnosti elektrárne (40 až 60 rokov) dôjde k zvýšeniu morskej hladiny až o 50 - 60 cm s čím pôvodný projekt nepočítal. Preto bolo potrebné elektráreň „zdvihnúť" nad predpokladanú budúcu hladinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ekonomické následky pre mnohé prímorské krajiny budú zlé. Bude treba zvyšovať hrádze v Holandsku, prebudovať prístavy, postarať sa o vytopené obyvateľstvo (napríklad Bangladéš), niektoré mestá postavené na zamrznutej zemi sa prepadnú do močiarov atď. Je možné, že sa zmenia aj morské prúdy. Ak by sa golfský prúd otočil, potom Európu čaká chladné podnebie podobné, ako je teraz na východe Kanady na Labradorskom polostrove. Scenáre možných následkov sú pre obyvateľov mnohých štátov nepriaznivé.

Na mieste je otázka čo robiť. Na túto jednoduchú otázku nie je jednoduchá odpoveď. V prvom rade nie je dokázané, že za otepľovanie môže len človek, aj keď vplyv jeho činnosti určite nie je zanedbateľný. Je predsa známe, že v súčasnom období Slnko prejavuje zvýšenú činnosť. Sopky prispievajú k znečisťovaniu ovzdušia tiež nie malou mierou. Ak prevládajúca mienka, že podstatnou mierou k otepľovaniu prispieva človek je pravdivá, potom sa treba zamyslieť, čo môžeme urobiť. Začnem trošku fantazírovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak spálime všetko uhlie, ropu a plyn, potom sa dostaneme do takého stavu klímy, aká bola vtedy, keď uhlie, ropa a plyn vznikali. Treba ich preto nahradiť niečim iným. Atómové elektárne sa mnohým nepáčia, hoci sú podstatne bezpečnejšie ako konvenčné. Fúzne reaktory sme ešte nevymysleli, ale tie by naozaj úspešne vyriešili energetický problém (liter vody by mohol predstavovať energetický zdroj ako takých 200 litrov benzínu). Podstatné rozšírenie výskumu v tejto oblasti by iste prinieslo výsledky, ale kto to bude finacovať? (Možno by stačili prostriedky vo výške doteraz minutých prostriedkov na vojnu v Iraku.) Potom by bolo jednoduché v doprave nabehnúť na vodíkové palivo a bolo by aj po exhaláciách z áut. Zatiaľ výroba vodíka na podobné účely nie je dostatočne ekonomická. Dobré by bolo sa postarať o pohlcovanie CO2 z ovzdušia. To vieme realizovať už dnes: stačí rozširovať zeleň a neničiť dažďové pralesy. Nezaškodilo by obmedziť aj niektoré formy živočíšnej veľkovýroby, napríklad chov dobytka len kvôli koži.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pekne sa mi to píše, ale pochybujem o blízkej realizácii. Viete si predstaviť o tom všetkom nejakú medzinárodnú dohodu? Keď len o takom Gabčíkove rozhodujú politici na základe „hlúpych" hlášok (stavba socializmu) namiesto rozumných úvah? Čo nám zostáva: čakať, až kým situácia bude taká neprijateľná, že sa aj politici konečne odhodlajú k činu. Len aby nebolo už neskoro!

Ivan Paulička

Ivan Paulička

Bloger 
  • Počet článkov:  60
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Zvedavý človek, ktorý má rád život v jeho mnohotvárnosti. Zoznam autorových rubrík:  VedaSpoločnosťtechnikakultúraSúkromné

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu