reklama

Po stopách Kurta Cobaina, alebo prečo Seattle postavili na sračkách

Mesto Seattle bolo pre mňa v 90-rokoch tak trochu kultové mesto. Hudba Nirvány, Pearl Jam a Alice in Chains dunela v novootvorených (aj podzemných) kluboch Bratislavy, Slováci sa konečne mohli nadýchať čerstvého vzduchu slobody a verejne tancovať za revu grunge podľa svojho gusta. V kinách bežal film The Singles so soundrackom grunge a  kamaráti-emigranti sa začali zliezať k nám z "prehnitého kapitalizmu" a poučovať nás o novinkách zdravej výživy, typu "mlieko je nezdravé", mávajúc v ruke morskými riasami. Hltavo som čítala len pár rokov predtým o sopke Svätá Helena, ako vybuchla pri Seattli, zanechajúc za sebou púšť a obete. Zatúžila som mesto a okolie sopky vidieť na vlastné oči a v duchu si vytvorila predstavu o útulnom, modernom, nablýskanom meste (asi francúzskeho typu) so šarmantnými kaviarničkami v tieni stromov a barmi či klubmi prekypujúcimi životom, kam chodil možno aj Kurt Cobain ...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)
Space needle je rovno pri múzeu
Space needle je rovno pri múzeu (zdroj: autorka)

Príjemné aleje tu môžete síce nájsť, ale Vancouveru sa podľa mňa nevyrovná.... Napriek tomu stojí za návštevu predovšetkým kvôli slávnemu múzeu EPM (Experience Music Project), na ktorý si treba vyhradiť celý deň, keďže museum je otvorené len od 10-17 a je napakované relikviami...vstupenku si kúpte online, je lacnejšia.

Obrázok blogu

zážitky v múzeu na výstave Jimmiho sú vzrušujúce, rovnako ako chvíle strávené pri jeho hudbe

Celé múzuem je zvonka odvážna architektonická haluz, ale príjemná. Dokonca sa dá k nemu dopraviť ultramoderným vláčikom za pár dolárikov.Už na prízemí prekvapí obrovský priestor s panoramatickým plátnom a programom premietania. Súčasné výstavy sú o Jimovi Hendrixovi, ktorý sa narodil v Seattle a jeho živote prevažne v UK,kde sa najprv presadil. Súčasťou sú aj jeho fešné farebné kostýmy, či zvyšok gitary, ktorú zapálil. Samozrejmosťou je aj výstava o Kurtovi (drogy sa nespomínajú) a Nirvane ako ovplyvnila rockový svet Ameriky. Nájdete tu aj zaujímavé kresby Kurta, demo pásky, oblečenie, všetko si môžete nafotiť, či natočiť. Najúžasnejšia bola pre mňa mapa s jednotlivými hudobnými scénami severozápadu NW USA, od studeného, zablateného Aberdeenu, rodiska Kurta až po vyspelejší Portland, s nahrávkami kapiel 80-90 rokov, v úvode sa vždy v skratke spomenulo, čo formovalo danú scénu (vzdelávacie inštitúcie,kluby, ekonomika) a potom si si zvolil kapelu s pesničkou... strávila som tam najmenej hodinu...

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

na prízemí sa pohodovo relaxuje napríklad pri art filme, súčasťou je aj múzeum SCI FI, kde sa môžete vyfotiť napr.s postavou Votrelca a pozrieť si mini scény, v ktorých vraždil, kostýmy Star trek a iné...

Obrázok blogu

Na poschodí Vás čaká prekvapenie... kopec mini-štúdií s nástrojmi, kde si môžete vytvoriť (nahrať, namixovať) vlastný hudobný projekt sólovo, alebo v tandeme, ďalšie mini štúdiá sú výhradne pre vokalistov, súčasťou je aj malé pódium v sále, kde sa zaregistrujete na koncert. Bolo by úžasné mať niečo také aj na Slovensku!

Obrázok blogu

Rybací trh je na starom "centrálnom trhovisku" (Public market), známy hádzaním rýb - ryba je hore vpravo (americký spôsob atrakcie CR)...všimni si malý odkaz - "sprepitné veľmi poteší"...

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

ďalšia americká atrakcia - "žuvačkový dom" - celá budova je polepená žuvačkami Pedro.. pardon americkými žuvačkami ... trošku nechutné, ale zaberá to na turistov ;-)

Po múzeu sa treba vybrať na prehliadku podzemia... vedeli ste, že mesto postavili na začiatku nášho storočia na sračkách ? Domy boli vybudované príliš nízko a keď prišiel príliv hromadne vyplavoval exkrementy z kanalizácií tak, že sa raz v nich utopil desaťročný chlapec. Obyvateľom to až tak neprekážalo, resp. nič s tým nerobili, práve naopak, mesto bohatlo z dobrodruhov zlatej horúčky putujúcich na Klondike, pričom tvrdili, že Seattle je posledné americké mesto, kde si môžu pokúpiť zásoby. Bola to pravda až na to, že odignorovali tým celú Kanadu, tá predsa nepatrila do USA! A možno dlho by ešte trvala fekálna situácia nebyť požiaru, čo vypukol v stolárskej dielni. Nové mesto postavili už vyššie, pričom staré, pôvodné zachovali a mešťania chodili z podzemia na ulicu po rebríkoch, pričom pôvodná ulica v podzemí sa presvetlila svetlíkmi, ktoré vidíš v Starom meste dodnes...Staré mesto s odrastenými stromami a pôvodnou viktoriánskou architektúrou je najväčšie v USA a je šarmantné skoro tak, ako som si to predstavovala pred 25 rokmi, avšak bez mrakodrapov, tie však nie sú ďaleko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

podzemné mesto je aj pod týmito blokmi a je to teda najstaršia časť mesta

Obrázok blogu

Hlavná trieda Seattle pred 100 rokmi, bola zaplavovaná fekáliami, kde sa utopil chlapec

Obrázok blogu

svetlíky po ktorých kráčate pohľad z podzemia

Obrázok blogu

Podzemná ulica s rebríkom pre domácich, je zaznamenaných asi 18 prípadov úmrtí v dôsledku kombinácie pád-alkohol za 4 roky, počas požiaru neumrel nik.

Prekrásna parková štvrť je Magnolia, kde žil Kurt Cobain s Curtney Love a dcérkou Frances a kde sa v domčeku nad svojou vilou (dnes zbúraný) zastrelil. Lietali sme na aute hore-dole a pomocou navigácie hľadali lavičku Kurta... Tesne predtým ako sme našli dom, ukrytý v zeleni, sme onemeli krásou. V ružových večerných zorách sa nad jazerom Washington majestátne vypínal nádherný aktívny vulkán Mt.Rainier (Tacoma), kam sme smerovali na ďalší deň. Kurtova lavička je v parku pod obrovským cédrom hneď pri jeho dome. Výhľad mal na jazero a pri dobrej viditeľnosti aj na sopku Rainier vzdialenú okolo 90 km. Sedieť na lavičke bolo dojímavé... Je pokrytá odkazmi fanúšikov Nirvány, súkromnou korešpodenciou obdivovateľov Kurta a vhodný priestor na rozjímanie. Západ slnka celú atmosféru len umocňoval.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

tzv.Kurtova lavička s odkazmi fanúšikov Nirvány, bol tam aj jeden intímny list pre Kurta, podpísaný fanúšikom Chrisom Larsonom. Lavičku pravidelne upratujú kvôli množstvu predmetov, ktoré tam nosia fanúšikovia na stretnutia.

Obrázok blogu

Sopku Tacoma alebo Rainier som sa musela naučiť najprv fotiť, vľavo nie je mrak, ale vrchol, ktorý patrí tomuto nádhernému kopcu.Díky Kurt za výhľad...

Sopku Helenu som síce nestihla, ale Národný park Mt.Rainier je tiež prekrásny. No o tom inokedy. Seattle je síce postavený na sračkách, ale rozhodne stojí za návštevu.

Obrázok blogu
Lucia Paulikova

Lucia Paulikova

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  1x

posadnutá cestovaním, závislá na zážitkoch a priateľoch Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu