reklama

Hodnotenie obrany v roku 2018

Necenzurovaný pohľad na to, aké hlavné trendy prevládali v obrane, najdôležitejšie pozitívne kroky, najväčšie chyby a najväčšia haluz v uplynulom roku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Rok 2018 bol mimoriadne náročný nielen pre celú krajinu ale aj pre rezort obrany SR. Najväčším pozitívom je, že v roku 2018 nedošlo ku vzniku mimoriadnej udalosti s fatálnymi následkami.

Podrobné oficiálne vyhodnotenie už tradične vykoná minister obrany a náčelník Generálneho štábu začiatkom roka za účasti prezidenta SR. Bude ako vždy ovplyvnené politickými záujmami aktuálnych správcov rezortu aj skutočnosťou, že v priebehu roka došlo k výmene náčelníka aj všetkých hlavných funkcionárov Generálneho štábu OS SR. Tu je jedno hodnotenie od človeka, ktorý bol priebehu roka aj súčasťou systému aj pozorovateľom zvonka.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavné trendy

  • Na domácej pôde pokračovala tichá erózia nášho bezpečnostného a civilizačného ukotvenia. Verbálne sa hlásime ku svojim spojenectvám a záväzkom. V reálnej praxi však spolupráca so spojencami celkovo klesá s výnimkou vlajkových projektov. Výkonnú časť ozbrojených síl opúšťa skúsený spojenecky orientovaný personál.

  • Pokračovalo navyšovanie výdavkov na obranu, ktoré je ale nerovnomerné a takmer celé smerované do nákupov techniky. Nenastal zásadný obrat v pripravenosti ozbrojených síl na plnenie úloh. Zhoršuje sa deficit personálu, chátra infraštruktúra a veľká časť techniky je nebojaschopná.

  • NATO stupňuje úsilie a tlak na plnenie spoločného záväzku dávať na obranu 2 % HDP a modernizovať ozbrojené sily, vrátane získania spôsobilostí čeliť novým hrozbám.

  • Téma obrany a bezpečnosti sa stáva dôležitou témou Európskej únie, aj keď dosiahnutie statusu EU ako vojenskej veľmoci je v nedohľadne.

Hlavné pozitíva

  1. Prísľub, že ministerstvo začne riešiť nedostatočnú konkurencieschopnosť ozbrojených síl na trhu práce. Otázna je však realizácia týchto sľubov. Schválený rozpočet zatiaľ nevytvára finančné predpoklady na ich naplnenie.

  2. Prísľub zavedenia zmien v spôsobe zabezpečenia vojakov výstrojom. Aj keď v roku 2018 sa nepodarila realizácia v plnom rozsahu, sú vytvorené predpoklady na zlepšenie stavu v roku 2019.

  3. Zapojenie sa do spojeneckých aktivít v Pobaltí v rámci takzvanej predsunutej vojenskej prítomnosti a nasadenie našich asistenčných jednotiek na budovanie kapacít irackých bezpečnostných zložiek.

Hlavné negatíva

  1.  Absencia akejkoľvek konzistentnej komunikačnej stratégie ministerstva obrany a proaktívnych komunikačných aktivít. Komunikácia je reakčná, silno poznačená straníckym akcentom a kontaminovaná osobnými výpadmi voči kritikom vrátane koaličných partnerov.

  2. Absolútna netransparentnosť až svojvôľa pri realizácii nákladných modernizačných programov, čo vyvoláva stratu dôvery verejnosti, pochybnosti a podozrenia z korupcie.

  3. Neprerokovanie základných stratégií v Národnej rade SR, celková nekoncepčnosť pri realizácii modernizácie, neplnenie vládneho programu a nevyvážené použitie zdrojov na obranu.

Prešľap (hlúposť) roka

Snaha ministra obrany ako dlhoročného vojaka dôvodiť nedostatočnú balistickú ochranu navrhovaných bojových vozidiel tým, že budú používané na obranu a zakopané v okopoch. Politik, ani keď je bývalý vojak, by sa nikdy nemal znížiť k zosmiešňovaniu novinárov a zavádzaniu občanov len preto, lebo majú inú profesiu. 

Celkové hodnotenie rezortu obrany 

3 mínus so zhoršujúcim trendom (Stupnica 1-5, 1=najlepšie)

Želania do roku 2019

Vedeniu ministerstva obrany želám vytriezvenie z mocenského opojenia a uvedomenie si, že nie sú vlastníkom rezortu obrany a ozbrojených síl, ale ich správcom v službách verejnosti a tým, čo obranu reálne zabezpečujú - vojakom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Príslušníkom ozbrojených síl želám, aby sa navyšovanie financií na obranu prejavilo na skutočnom zlepšení ich podmienok pre službu, lepšom stave techniky, intenzívnejšom výcviku a postupnej rekonštrukcii rozpadnutých kasární. 

Občanom znovuzískanie dôvery vo vedenie ministerstva obrany a pocitu, že s ich peniazmi je nakladané najlepšie ako sa dá a že každé euro úradníci na obrane strážia ako oko v hlave.

Všetkým nám želám do roku 2019 pevné zdravie, veľa šťastia a aby nový rok bol pre každého z nás lepší ako ten odchádzajúci.

Požehnané, šťastím a láskou naplnené Vianoce!

Pavel Macko

Pavel Macko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  5 402x

Predseda mimoparlamentnej opozičnej strany ODS - OBČIANSKI DEMOKRATI SLOVENSKA. Som generálporučík armády v zálohe. Venujem sa: stratégie a technológie, bezpečnosť a obrana, medzinárodné vzťahy. Vzdelanie: Ing. (1. výzbrojno-eletrotechnický - optoelektronika a 2. automatizácia velenia a elektronické počítače) CSc. – vojenská technika, VA Brno MSc. – stratégia národných zdrojov, NDU, Washington D.C., USA vyšší akvizičný kurz (II. st VŠ), USA Skúsenosti: technické, manažérske a vojenské funkcie, velenie a riadenie medzinárodných tímov, velenie a riadenie medzinárodných vojenských operácií, inovatívny výcvik a simulačné technológie. Top zamestnania: zástupca náčelníka GŠ OS SR, veliteľ NATO JFTC, zástupca veliteľa pozemných síl, veliteľ celoarmádnej logistiky, šéf operácií ISAF v Afganistane, zástupca pre podporu veliteľstva ALLC HQ Heidelberg. . Zoznam autorových rubrík:  Obranná politikaNaše ozbrojené silyBezpečnostná politikaTrocha histórieKauza generálov fantómSpoločnosťSpomienky a zaujímavostiNezaradenéSúkromné

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu