reklama

Čo je to meditácia.?.

V našom stredoeurópskom prostredí je meditácia úžasne nepochopená a akosi podvedome vytláčaná mimo tzv. normálnu spoločnosť a prirodzenú potrebu. Často sa spája so sektárstvom východných náboženstiev, s manipuláciou zo strany mýtizovaných Guru-ov a so strachom zo straty vlastného Ja. V lepšom prípade ju ľudia vnímajú ako koncentráciu, alebo relaxáciu na odpútanie sa od stresov každodennosti a vlastné praktizovanie meditácie považujú za čosi vážne a seriózne - sedenie bez pohnutia so zatvorenými očami, za ktorými je myseľ  tuho upretá na nejakú činnosť, vizualizáciu, odriekavanie mantier, seba-analýzu apod.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)

Skutočná meditácia však nemá nič spoločné s vierou v nejaké božstvo alebo cirkev, či už hinduistickú, budhistickú či džinistickú. Meditácia nie je ani podchytenie a praktikovanie nejakého filozofického či teozofického učenia, dokonca nie je podmienená nijakou konkrétnou činnosťou, technikou. Taktiež to nie je kontemplácia, teda rozjímanie a ani koncentrácia. A zaiste nie seba-reflexia a už vôbec nie premýšľanie o rôznych veciach ako to napríklad tvrdí Antonioni vo filme Zabriskie Point . Nie je to ani relaxácia, ani autohypnóza, ani prežívanie nevšedných euforických pocitov.
Juj, začína to znieť skoro ako hádanka - čo do frasa je tá meditácia zač?!? Pravda je však dosť prozaická, že ja zo svojej skromnej meditátorskej skúsenosti, môžem definovať meditáciu iba negatívne, teda tým čím nie je. A zdá sa, podľa toho čo tvrdia mystici, že samotná meditácia a to čo je za ňou sa ani nedá opísať. Nie len preto, že západné jazyky nemajú postačujúce výrazy a naše kultúrne dedičstvo nemá historickú skúsenosť s týmto ázijským fenoménom, ale slová sú nám krátke hlavne z dôvodu, že byť v meditácii znamená byť za mysľou, teda za slovami, za možnosťami opisu. Je to čisté bytie, plynutie, pozornosť, súcno absolútne oslobodené od myslenia.
To som ale macher, že viem vystrúhať zopár vetičiek!?! Ak by som týchto pár riadkov prečítal Zenovému Majstrovi, tak by ma najskôr nakopol do holene a vyhodil za dvere s výkrikom - Nič si nepochopil!!! A to by som ešte dobre dopadol. Však ja sa týmto článkom nesnažím o žiadnu serióznu prácu o ezoterike, metalogike či transcendencii mysle. Ide mi iba o prosbu na spoluprácu, ako to budete môcť zistiť nižšie, ak sa ešte trochu popasujete s textom.
Poďme ďalej. Existuje meditácia a existujú meditačné techniky, ktoré nás ku nej vedú. Podľa Upanišád máme k dispozícii 112 základných druhov meditačných techník, od ktorých sa odvíjajú ďalšie. Spoločnou esenciou pre všetky, nech sú akokoľvek odlišné, či už dynamické ( vírivá súfijská ), jogínske ( kundaliní ), vizuálne ( tratak či farebné spektrá čakier), zvukové ( TM alebo mantry ), pasívne ( zazen, vipassana) a mnohé ďalšie, je pozornosť. Či už celá meditácia je zameraná na pozornosť, alebo postupne po fázach prechádzajúca k časti, kde sme už iba objektívnym pozorovateľom. Objektívnym pozorovateľom prítomnosti, momentálneho bytia. Ono známe a toľko krát sprofanované Tu a Teraz.
Problém moderného človeka však nie je vo vhodnom vybraní si meditácie, veď dostupnosť literatúry je neporovnateľná s minulosťou a kto hľadá zaiste nájde. Problémom je vôľa. V dnešnom divokom svete sme naučený, že výsledok sa musí dostaviť rýchlo a byť efektívny a jednoznačný. Akurát, že s meditáciou to nie je tak ľahké ako by sme chceli. Ako vraví mystik - meditácia nie je kvet ktorý vykvitne za šesť nedieľ. A veru so mnou to bolo tiež nie nepodobné. Skúšal som rôzne druhy meditácií. No zvyčajne som každú do mesiaca zanechal, pretože som samozrejme a naivne očakával, že ak investujem každý deň hodinu, tak sa za tých pár týždňov aspoň niečo udiať musí. Avšak nič prelomové či aspoň veľmi nevšedné sa neudialo a ja som sa vzdal, alebo presedlal na inú. Kto čítal môj predošlý 'angažovaný' článok o meditácii Vipassana ( ak nie, radšej si ho najskôr prečítajte tu), alebo sám skúsil jeden z kurzov, rozumie o čom píšem, o čom je skutočne intenzívna meditácia. 10-11 hodín do dňa; prvých 9 dni bez slova, bez očného kontaktu (ak nerátam rozhovory s asistentom učiteľa ); sám na izbietke atď. atď. nuž je to úplne iný level, takto skupinovo a cielene. S večernými prednáškami a s empirickou istotou po niekoľkých dňoch, že evidentne napredujem. A to vám poviem priatelia, že po tých desiatich dňoch človek zbadá čosi nové v sebe. Nie je toho šialene veľa, veď išlo iba o 10 dní, ale aj tak čosi hmatateľné. Vyššia citlivosť, jemnejšie vnímanie, uvoľnenejšie reagovanie, hybká briskná myseľ. Tak veru, každý s kým som sa zatiaľ rozprával ( mám absolvovaných 5 desaťdňoviek ), si zažil a odniesol čosi nové, svojské a pozitívne. A o to práve ide. Vipassana nemusí byť najlepšou alebo najefektívnejšou technikou pre vás, ale každopádne ukáže, že to
funguje a že sa dá ísť ďalej. Že umenie žiť, žiť uvoľnene, tvorivo, aktívne a veselo, je to najvyššie z umení. Že život je preboha viac ako o tláchaní o politike, hokeji, práci, rodinných a sociálnych väzbách. Že je tu život sám so svojou úplnosťou a jemnosťou a revolúciou-evolúciou vedomia...
Tento článok je pre všetkých, ktorí majú v sebe to volanie a túžbu po prekračovaní seba. A k vám sa aj obraciam s prosbou: kontaktoval som ľudí z organizácie Dhamma ( www.dhamma.org ), že by som chcel dotiahnuť Vipassanu na Slovensko. Boli nadšený, že sa Vipassana môže ujať v ďalšej európskej krajine, ale majú samozrejme svoje organizačné podmienky. Najdôležitejšie a najťahšie je nájsť vhodný priestor. Tu je časť korešpondencie a požiadavok:
The Site.
- You will need to find a suitable facility to rent. It should meet these conditions:
- a. accessible by road and public transport
- b. affordable
- c. suitable for 50 participants (or more).
- d. hall ( bedrooms shouldn't be above)
- e. sole access to site including the kitchen. ( no outside visitors or other guests during the course )
- f. suitable private room with shower & w/c for AT.
- g. segregation possible.
- h. booking for 12 days.
Its is difficult to find a place but try with Internet searches looking for summer camps, residential schools during holiday periods, training facilities, seminaries, youth hostels etc.
Pre anglicky nehovoriacich:
Prenajatý priestor/budova musí spĺňať:
- ľahká dostupnosť dopravnými prostriedkami
- cenovo prístupný/ teda žiaden veľký luxus
- vhodné pre 50 alebo viac účastníkov
- meditačná hala ( spálne by nemali byť nad ňou)
- samostatný vstup do budovy vrátane kuchyne ( žiadny cudzí návštevníci počas kurzu )
- vhodné samostatné izby so sprchou a toaletou
- možné rozdelenie mužov a žien
- zabukovanie na 12 dní
Tak ak by ste vedeli o mieste, ktoré by aspoň čiastočne vyhovovalo podmienkam, dajte mi prosím vedieť. A ak mate foto pripadne info o možnej cenne prenájmu tým lepšie. Najvhodnejšie miesta sú v tichom ´vidieckom´ prostredí, s dobrou dostupnosťou hromadnými prostriedkami - väčšie turistické ubytovne, komunistické hotely s veľkými miestnosťami resp. telocvičňami vhodnými ako meditačné miestnosti, detské ´pionierske´ tábory, školy v prírode, internáty na periférii miest a pod.
Akýkoľvek tip je vítaný. Nepíšte mi prosím o Zaježovej, tá nevyhovuje.
Najskorší pravdepodobný termín prvej slovenskej Vipassany vidím niekedy okolo Veľkej Noci 2010. Hoc sa to možno nezdá, je toho mnoho čo treba vyriešiť, preložiť, nahovoriť, zosynchronizovať. Dosť možné, že prvá desaťdňovka bude simultánna anglicko-slovenská. Uvidíme. Druhá vec je, že na konci septembra odchádzam na pár mesiacov do Ázie a teda nebudem môcť veľmi aktívne organizovať.
Ďalej chcem poprosiť všetkých Vipassana Old Student, ktorý by boli ochotný spolupracovať príp. servovať na Vipassane aby sa mi ozvali -
jaropavliga@yahoo.com
Zatiaľ sa mi napísalo okolo 40 ľudí ktorí by sa chceli zúčastniť kurzu. Ak by ste mali záujem, dajte vedieť aby som aspoň orientačne vedel počet záujemcov.
Vďaka

Takže čo je vlastne tá Meditácia? V tomto prípade platí - lepšie raz skúsiť ako tisíc krát počuť. Každý si musí nájsť odpoveď sám, nájsť sa sám.

MAJTE SA

Jaro Pavliga

Jaro Pavliga

Bloger 
  • Počet článkov:  12
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Som Zoznam autorových rubrík:  CestoSúkromné

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu