1. Už nikdy v živote nevypite ani kvapku alkoholu
Ak dodržíte túto radu, môžem vám garantovať že sa do konca života vyhnete boleniu hlavy, tráviacim ťažkostiam a iným "potešeniam" spojeným s pitím alkoholu. Keďže 99% z ľudí, ktorí čítajú tento článok túto radu nedodrží (abstinentov som poslal preč v perexe), je tu ešte niekoľko ďalších rád.
2. Kvalita je rozhodujúca
Nekvalitný alkohol dokáže narobiť šarapatu aj po jednom či dvoch pohárikoch. Preto zabudnite na lacné "dobroty" s názvami ako horský pes, býčia poprípade dračia krv, alkoholické nápoje s logami hypermarketov, alebo pivo s výstižným názvom "Pivo". Ak sú lacné, sú lacné z nejakého dôvodu a tým dôvodom býva práve kvalita (ak sú nejaké výnimky tak tie len potvrdzujú pravidlo). Ak kupujete napríklad zeleninu, tiež si nevyberiete nejaké nedozreté škaredé kúsky nech by boli ktovieako lacné, tak prečo to robiť s alkoholom? Osobitná kapitola čo sa kvality týka, bývajú poniektoré svadby, kde "usporiadatelia", väčšinou rodičia ženícha a nevesty starostlivo vyberajú kvalitné koláče, jedlo a kapelu ale pálenku nakúpia od priekupníkov po sto korún za liter, poprípade čerstvú dvojtýždňovú slivovicu od suseda. Ďakujem, nechcem. Radšej jedno kvalitné čapované pivo za týždeň ako tri fľaškové s logom hypermarketu každý deň.
3. Cukor je sviňa
Ak vás po nejakej spoločenskej akcii na druhý deň bolí hlava, zamyslite sa nielen nad tým čo ste pili, ale aj čím ste to zapíjali. Whisky zriedená kolou sa možno pije dobre, ale ak ku každému poldecáku či štamperlíku vypijete tri deci koly alebo iného presladeného nealka, bolenie hlavy sa zaručene dostaví. A to tých pohárikov ani nemusí byť veľa. Veľmi zradné sú všelijaké hotové pina colada či strawberry daiquiri mixy na prípravu koktejlov, ktoré bývajú nadopované cukrom. Alkohol telo dehydruje, takže zapíjať treba - najlepšie nesladenou minerálkou. Ono ani nemá zmysel kúpiť si dvanásťročnú whisky a rozriediť ju colou. Raz som obsluhoval jedného takého kvázi "vychutnávača" vodky, ktorý si objednal najdrahšiu Grey Goose vodku a potom ju rozmiešal v troch decách cranberry džúsu.
4. Čím menej percent, tým väčšie riziko
Možno sa vám zdá, že som sa v nadpise pomýlil, ale opak je pravdou. Zo skúsenosti viem, že ak ma niekde na návšteve ponúkne domáci dvadsaťročnou 58% slivovicou, budem k nej pristupovať s rešpektom, lebo viem že ide dolu hrdlom ľahučko a v podvedomí sa mi pri každom ďalšom poháriku vynorí veľká varovná číslica 58. Ale ak sa niekde chlastá dvadsať percentná broskyňová vodka, rešpekt opadá. "Toto chceš piť zo štamperlíka? Šak to nemá grády, nalej poldeci!" Ale aj dvadsaťpercentný poldecák s ďalším dvadsaťpercentným poldecákom a ďalším a ďalším sa môže rovnať nepríjemnej opici. A tá býva oveľa horšia ako po dvadsaťročnej slivke.
5. Ak pijete, jedzte
O Rusoch alebo Ukrajincoch je známe, že toho znesú veľmi veľa. Dôvod nie je v častom tréningu, ale v jedle. Oni nezapíjajú, ale "zakusujú". Všetkým čo je poruke. Vyberie z vrecka horalku, rozkrojí na niekoľko kusov a ponúkne spolustolujúcich. Nie je nič horšie, ako chlastať na prázdny žalúdok, ak nepočítam aperitív pred jedlom. To je aj dôvod prečo napríklad na svadbe, kde každú chvíľu donesú nové jedlo dokážete vypiť päť, desať, pätnásť, dvadsať,... poldeci, kým v piatok večer v bare máte dosť po dvoch, piatich, siedmych, desiatich,..., samozrejme každý v rámci svojich schopností.
6. Uvedomte si vašu váhovú kategóriu
Rozhliadnite sa okolo seba a poriadne si prezrite svojich "spoluhodovníkov". Dva deci vodky si možno nejaký stodvadsaťkilový hromotĺk ani nevšimne, zatiaľ čo jeho štyridsaťpäťkilová frajerka sa už začína potácať. Je preto rozumné vynechať nejaké to kolo, hlavne keď ste sa ocitli v spoločnosti podstatne vyšších váhových kategórií. Samozrejme, každý má iný metabolizmus a existujú takí tí malí, štúpli, ktorí nikdy nemajú dosť a dokážu zvládnuť kvantá alkoholu, ale s tými sa ani nesnažme porovnávať.
7. Samozrejme nemiešať
Toto pravidlo je všeobecne známe, ale okrem toho prvého asi najviac porušované. V správnej krčme predsa ku pivu patrí borovička a borovičku samozrejme nebudeme zapíjať vodou. Počul som o jednej krčme, kde ak chcete pivo, musíte si objednať "Pivo bez rumu" a ak chcete dva deci pomarančového džúsu, opýtate si "džús bez vodky". Takže ak pivo, tak pivo, ak víno, tak víno, ak vodka tak vodka a ak sa niečo minie, tak šup do obchodu alebo do postele.
8. Čo si dať ráno
Samozrejme, aj keď dodržíte neviemaké pravidlá, ale vypijete liter borovičky, nemožno očakávať, že sa ráno zobudíte "na pohodu svěží" ako rybka. Základ je doplniť stratené tekutiny. Niekto si dá vyrovnávacie pivo alebo poldeci, to však môže často vyústiť do novej opice. Na každého pôsobí síce niečo iné, no mne sa osvedčila bloody mary, avšak bez vodky! Dva deci paradajkového džúsu, trochu soli, čierneho korenia a worchestrovej omáčky naozaj funguje. A nielen u mňa. Nezvyčajné pritom je, že paradajky majú vysokú aciditu, čo roztrasenému žalúdku teoreticky skôr pohorší (aspoň tak to uvádza autor onoho manuálu).
Nakoniec by som ešte raz zdôraznil, že na každého platí niečo iné a tak nie všetky pravidlá sa na vás musia vzťahovať. Možno vám Jack Daniels s colou nespôsobuje bolenie hlavy, možno vám nerobí problémy B12, pravidlá ako celok ale na väčšinu ľudí fungujú. Niektoré mám overené aj v praxi sám na sebe :-)