reklama

Hniezdo záchrany v Skalici- skutočne anonymne???

Skalicu mám veľmi rád. S vervou medzi kamarátmi z iných končín Slovenska, ale aj sveta presadzujem, že podľa môjho názoru je to najkrajšie mesto na Slovensku. Každý jeden krát sa tam cítim veľmi dobre, keď prechádzam pešo centrom mesta, námestím, ulicami, vedľa všetkých tých kostolov, rotundy, mlynu, gymnázia, keď si zájdem s kamarátmi oddýchnuť na Baťák alebo na zimák, vychutnať si môj milovaný hokej v podaní zeleno-bielych. Ale o inom som chcel.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Skalicu vnímam ako veľmi progresívne mesto, ktoré sa snaží presadzovať riešenia zaujímavé a prospešné ako pre spoločnosť, tak pre mesto. Ešte pred 10 rokmi bola Skalica mesto ako každé iné. Pre mňa úplne obyčajné. Neskôr sa začala výrazne meniť. Vyrástli tu zelené trávnaté plochy, lavičky a iné miesta na sedenie, zrekonštruovali sa pamiatky, ktorých je tu neúrekom a ktoré sú počas turistickej sezóny (od mája do septembra) voľne prístupné a v hojnom počte navštevované, sprístupnil sa Baťov kanál, vyrástlo tu zábavno-obchodné centrum, bol vybudovaný golfový rezort, signifikantne sa pozdvihla úroveň skalického hokeja a v neposlednom rade...sa v Skalici 28. júna 2012 otvorilo Hniezdo záchrany. Prvé a zatiaľ jediné na Záhorí.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myšlienku Hniezda záchrany som vždy vnímal veľmi pozitívne. Prekvapilo ma, keď som sa dozvedel, že Výbor OSN je proti verejným inkubátorom, pretože mu prekáža, že tieto inkubátory upierajú odloženým deťom právo na identitu. Vždy som si býval myslel, že fakt, že je novorodenec nažive je dôležitejší, ako poznať jeho priezvisko a rodičov. Ja osobne by som si teda určite omnoho radšej vybral život a svoje priezvisko by som už hádam dáko oželel. Vďaka Bohu, na moje narodenie sa všetci doma tešili. Ale nie všetci novorodenci majú to šťastie.

Hniezda Záchrany na Slovensku fungujú od roku 2004 a k dátumu 27.6. 2012 bolo prostredníctvom tejto iniciatívy zachránených 36 novorodencov, z toho 27 ich už je adoptovaných a 5 detí bolo vrátených naspäť k matke. Ako určite viete, podstatou tejto myšlienky je umožniť matkám, ktoré z finančných, sociálnych alebo iných dôvôdov nie sú schopné alebo nemajú záujem starať sa o svoje bábätko, aby ho mohli anonymne odložiť do Hniezda záchrany (teda do vyhrievaného inkubátoru) a následne anonymne a beztrestne odísť. Ruka ruke s realizáciou Hniezd záchrany tak výrazne klesol počet odhodených bábätiek, z priemerne 10 mŕtvych novorodencov ročne na priemerne 2 ročne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som sa pred mesiacom dozvedel, že Hniezdo záchrany bolo zriadené aj v Skalici, tak som sa potešil, že mesto Skalica aj takto demonštruje svoju progresívnosť a že je prvým mestom na Záhorí, kde bolo zriadené Hniezdo záchrany. Keď som ale pred dnes išiel okolo skalickej nemocnice, tak som ostal nemilo prekvapený. Hneď pri vchode do areálu nemocnice, t.j. hneď na vrátnici, 1 m od chodníka, čiže na mieste, kde každú minútu prejde 20-30 ľudí, je zriadené Hniezdo záchrany! A mamičky tu v pohode môžu ANONYMNE odložiť svoje dieťa, len vždy bude asi treba najprv zakričať niečo v zmysle "hej ľudia, chvíľu sa nepozerajte, idem dať svoje malé bábo do Hniezda záchrany."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Areál skalickej nemocnice je celkom rozľahlý a rozhodne tam je x ďalších miest, kde by mohli postaviť 4 steny, roletu, dať dovnútra inkubátor, ako to majú napr. v areáli Fakultnej nemocnice v Nitre, čiže na nejakom skutočne diskrétnom mieste. No v skalickej nemocnici si asi slovo diskrétnosť vysvetľujú trochu inak. To mohli Hniezdo záchrany situovať rovno do vestibulu nemocnice, nech sa všetci pozrú. Ja neviem, či sa za každú cenu snažili ušetriť za betón a preto je Hniezdo záchrany situované na vrátnici, kde de facto urobili "len" zaťahovaciu roletu a dovnútra dali inkubátor alebo kto navrhoval a schvaľoval umiestnenie Hniezda záchrany v Skalici, no osobne si myslím, že toto rozhodnutie bolo nemálo za vlasy pritiahnuté a myslím si, že ak bude využité, tak len minimálne (niekedy v noci) alebo vôbec.

Peťan Lukáč

Peťan Lukáč

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som. A som za to obrovsky vďačný.Môj profil na LinkedIn-http://sk.linkedin.com/in/peterlukac1 Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu