reklama

Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar.

Slová uvedené v nadpise som samozrejme nevyslovil ja, ale zazneli z úst niekoho iného. Predpokladám, že tušíte, ale ak nechcete hádať, môžete si prečítať dnešný článok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Počas môjho pôsobenia vo funkcii zástupca riaditeľa Národnej protizločineckej jednotky NAKA, absolvoval vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar so mnou niekoľko vážnych rozhovorov.

Predstavte si, že najvyšší predstaviteľ spoločnosti si pozve na koberček zamestnanca postaveného nižšie o štyri poschodia. Presne taký rozdiel bol medzi policajným prezidentom T. Gašparom (dnes obvinený a väzobne stíhaný) a mnou. Už po jeho nástupe do funkcie nitrianske policajné zdroje šírili, že na policajný Olymp sa dostal vďaka príbuzenskému vzťahu s N. Bödörom. Vedel to každý, ale v tej dobe nikto netušil, kam to až táto dvojica „dotiahne“. Ani mňa, ani nikoho z ďalších kolegov po vzniku NAKA ani vo sne nenapadlo, za aké skutky o niekoľko rokov budú mať T. Gašpar a N. Bödör vznesené obvinenia. Aj keď pochybnosti boli. V začiatkoch vychádzali zo zvláštnych personálnych nominácií, ktoré som nikdy a v takom rozsahu nezažil.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pravda alebo šírenie fám

Nie jeden krát sa šírili reči, že N. Bödör chce nejaké miesto na NAKA obsadiť svojim nominantom. Spočiatku to vyznievalo nepochopiteľne, ale realita fámy potvrdzovalo. Tých nominácií bolo skutočne veľmi veľa, pretože NAKA bol kolos, v ktorom pôsobilo niekoľko stoviek policajtov. Spomínam si, keď sa v pošte objavil personálny rozkaz a z neho sme sa dozvedeli, že na našu jednotku prišiel nový policajt. Určite by sme si ho neboli vybrali, ale mal dobrú „tlačenku.“ Tak nejako prišiel k nám na protizločineckú jednotku Pavol Vorobjov (v roku 2019 bol obvinený v kauze lustrácií novinára J. Kuciaka a novinárov), ktorého sme si nevybrali a odrazu sa stal operatívnym pracovníkom. Podobne boli za zásluhy umiestnení ďalší nominanti nielen z Nitry. Od niektorých sa vlastne ešte len zásluhy očakávali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bödör je bezúhonný podnikateľ

Nielen tieto nominácie, ale aj vyjadrenia a rôzne „zvláštne“ rozhodnutia niektorých funkcionárov, vrátane riaditeľov NAKA, vnášali pochybnosti medzi čestných policajtov. Uznávam, že nikto z nás si príbuzných nevyberá a ani mne nemal prečo spočiatku vadiť príbuzenský vzťah medzi vtedajším policajným prezidentom T. Gašparom a N. Bödörom. Dokonca ma tento ich vzťah nezaujímal, ale aj napriek tomu som si o ňom vypočul priamo z úst T. Gašpara. V tej dobe bolo pre mňa nepochopiteľné, prečo miesto preberania pracovných záležitostí mi zdôvodňuje, prečo mne a niektorým kolegov vadí jeho príbuzenský vzťah s N. Bödörom, keď tento nie je:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- z ničoho obvinený,

-ani podozrivý

-a dokonca je bezúhonný podnikateľ.

Nebolo to len o tejto jednej vete, ale bol to možno pätnásť a viac minútový monológ, ktorý neprebiehal v priateľskej atmosfére. Bol som jeho podriadený a akékoľvek zdôvodnenia z mojej strany, že ja ani moji kolegovia sa o ich príbuzenský vzťah nezaujímame bol zbytočný. Jeho slová vyznievali, akoby na nejakú obhajobu, čo vo mne budilo ešte väčšie podozrenie o nekalých záujmoch. Prirovnal by som to k známemu príbehu, keď sa policajt pýta svedka, kde bol v predošlý deň a svedok hneď odpovie: „Ja som ho nezabil.“

Myšlienka na záver

Udalosti posledných mesiacov ukázali, že pod úsmevmi T. Gašpara, ktoré rozdával na policajných poradách a tlačových konferenciách sa skrývalo veľké tajomstvo. Tajomstvo, ktoré vychádza na povrch a hovorí, že N. Bödör je niekto iný ako bezúhonný podnikateľ.

Peter Chudý

Peter Chudý

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  18
  •  | 
  • Páči sa:  1 116x

Som bývalý policajný dôstojník, ktorý svoju policajnú kariéru ukončil po 30 rokoch služby s hodnosťou plukovník. Posledných cca 10 rokov som pracoval v riadiacich pozíciách viacerých útvarov policajného prezídia určených na boj s organizovaným zločinom a v roku 2012 som bol jeden zo štyroch policajtov, ktorí stáli pri vzniku NAKA. Po ukončení služobného pomeru intenzívne sledujem dianie v polícií a okolnosti súvisiace s policajnými realizáciami, pri ktorých boli vznesené obvinenia viacerým bývalým vysokým policajným funkcionárom, s ktorými som pravidelne sedával za jedným poradným stolom. K odchodu z polície v roku 2019 som sa rozhodol najmä z dôvodu, že vydavateľstvo IKAR uzavrelo so mnou zmluvu na moju prvú knihu s názvom Mafiánska poprava?, ktorú ako aj nasledujúce (Polícia v rukách mafie, Policajná chobotnica) som napísal pod pseudonymom Peter Šloser. V blogu SME sa chcem venovať témam súvisiacim s dianím v Policajnom zbore a kriminalitou na Slovensku. Ďakujem. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu