reklama

Príbeh o mlieku a rýchlostných cestách

V jednom meste sú tri supermarkety. Každý supermarket je rovnako dostupný, a človek sa rozhoduje len podľa ceny a kvality tovaru, ktorý ponúkajú supermarkety. Istý človek si chce kúpiť mlieko. Do poštovej schránky dostal letáky od všetkých troch supermarketov. Leták prvého supermarketu hlása, že si zákazník môže kúpiť to najlepšie mlieko, ktoré je od kravičiek z ďalekej krajiny. O kravičky sa starajú tí najlepší poľnohospodárski odborníci v danej krajine, kravičky sa pasú na tých najlepších pasienkoch, sú ustajnené v tých najlepších priestoroch. Obal mlieka je pekný, farebný. V televízií a rozhlase je dané mlieko vidieť  a počuť takmer každú hodinu a chvály na mlieko nemajú konca kraja.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (40)

Človek snáď musí nadobudnúť pocit, že ide o zázračné mlieko. Len pohľad vpravo dole, na letáčiku od prvého supermarketu, skoro vyrazí danému človeku oči z jamiek. Hnev, zlosť, výkrik, nadávky a smiech. To všetko vyletelo z človeka, ktorí uvidel „zázračnú" cenu „zázračného" mlieka. 100Sk za liter.„ Oni sa snáď zbláznili", iná veta ako takáto sa nedala z úst daného človeka počuť. Ten človek odbehol aj s letákom ku manželke, lebo si myslel, že už asi zle vidí, veď predsa normálny človek si nekúpi mlieko za 100 Sk. Manželka mu prekvapene a z vypleštenými očami povedala : „ Tí ľudia snáď potratili rozum, keď dávajú takéto ceny" a tiež „ Určite by človek zo zdravým rozumom mlieko za takúto cenu neponúkal a už si vôbec nevie predstaviť človeka, ktorý by takéto mlieko kúpil. Snáď blázon, ktorý práve utiekol z ústavu."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Daný človek odišiel z kuchyne od manželky do obývačky a cestou zahodil leták so šialenou cenou za mlieko do odpadkového koša. V obývačke si vzal do ruky leták z druhého supermarketu a začal listovať. Spísal si veci, ktoré chce nakúpiť a poznačil si, že kúpi aj mlieko. Síce malo priemerný obal a bolo to len mlieko, ktoré je od slovenských kravičiek a nikdy v živote naň nevidel reklamu v televízií alebo v rozhlase, ale cena bola primeraná. 15 Sk za liter mlieka. S ponukou letáka druhého supermarketu bol spokojný. Až tak, že ani nemal chuť čítať leták z tretieho supermarketu.

Ale otvoril ho. A čo tam nevidí? Mlieko za 3Sk za liter. Pozerá, pozerá až si ide oči vyočiť. Neverí vlastným očiam. Pôvodná cena mlieka bola 12Sk, ale zapojeným sa do projektu EÚ na podporu predaja mlieka a spoluúčasťou reťazca na dotovaní ceny mlieka ,cena výrazne klesla. Obal mlieka bol fádny. Biela krabička s nápisom „Mlieko" na prednej strane. Pri mlieku na obrázku je text. Z neho sa daný človek dozvedá, že ide o mlieko s podporou od Európskej Únie. 75% nákladov na mlieko hradí EÚ. Jedinou podmienkou je vlastniť kartu daného obchodného reťazca, ktorú získa každý občan po predložení občianskeho preukazu. Daný človek neváha. Ukáže leták svojej žene. Ta tiež neveriacky krúti hlavou. A aj povie:" Konečne jasná výhoda, že je Slovensko členom Európskej Únie. Aspoň sa podporujú dobré veci. Boli by sme hlúpi, keby sme danú ponuku nevyužili." Daný človek si ešte dopísal akcie z letáka z tretieho supermarketu, ale žiadna nebola taká výhodná ako tá s mliekom. Odišiel a v ten deň bol spokojný, že urobil dobrý nákup. Kúpil si mlieko, lacné a kvalitné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A teraz si dosaďme za slovíčko mlieko slovíčko rýchlostná cesta resp. diaľnica.

Mlieko z prvého supermarketu je ako rýchlostná cesta R1 Nitra- Tekovské Nemce stavaná cez PPP v plnom profile (2+2). Kde kilometer nás bude stáť 3,98 mld. € /50 km* 30,1260 = 2 400 miliónov SK. Má sa začať stavať od augusta 2009 v plnom profile.

Mlieko z druhého supermarketu je ako diaľnica D1 Ladce- Sverepec stavaná zo štátneho rozpočtu v rokoch 1998 až 2005. Kde kilometer nás stál 7,3mld.SK /10 = 730 mil. Sk. Ide o plný profil. Cena je navýšená z dôvodu pomalej výstavby a tiež ide o diaľnicu a nie rýchlostnú cestu.

Mlieko z tretieho supermarketu je ako rýchlostná cesta R2 Ožďany - obchvat financovaná zo štát. rozpočtu a prostriedkov EÚ a stavaná v polovičnom profile .Rýchlostná cesta nás stála podľa NDS 1444 mil.Sk hoci zmluvná cena bola 1211 mil. Sk. Postavilo sa 6,1 km. EÚ zaplatila 75%. Čiže štát by mal podľa zmluvy náklady postaviť 1km rýchl. cesty v polovičnom profile 49,6 mil. Sk (1211/6,1*0,25),ale vďaka navýšeniu o 233 mil. Sk(1444-1211) to vyšlo nakoniec na 87,8 mil. Sk na 1km ((233+0,25*1211)/6.1)Jednoduchým prenásobeným číslom 2 nám vychádza, že plný profil by nás stál 100 miliónov Sk za kilometer podľa zmluvy resp. 175,7 mil. Sk po zohľadnení navýšenia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Cena bez spolufinancovania z EÚ vychádza na 400 až 472 mil. Sk za km v plnom profile, čo si môžeme vysvetliť nielen rozdielnym povrchom územia, kde sa stavia, rozdielom medzi parametrami diaľnice a rýchlostnej cesty, ale aj prísnejším dohľadom EÚ na používanie peňazí z jej fondov.

Na otázku, či by ste si kúpili mlieko za 100Sk, zaiste by takmer každý odpovedal negatívne.

Potom, ale stojí na zamyslenie, nasledujúca otázka resp. odpoveď na ňu.

Ako by ľudia mali odpovedať na snahu ministra a celej Vlády akceptovať danú cenu 4mld.€ za rýchlostnú cestu ?

Tu si môžeme pomôcť odpoveďami na danú situáciu manželov z príbehu:

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„ Oni sa snáď zbláznili"; „ Tí ľudia snáď potratili rozum, keď dávajú takéto ceny" ; „ Určite by človek zo zdravým rozumom mlieko (rýchlostnú cestu)za takúto cenu neponúkal a už si vôbec nevie predstaviť človeka, ktorý by takéto mlieko (rýchlostnú cestu) kúpil. Snáď blázon, ktorý práve utiekol z ústavu."

Lenže asi by tak neodpovedali, lebo potom by nemohla mať strana daného ministra vyše 40% podporu v prieskumoch. To znamená, že ľudia rozumejú koľko je primeraná cena za liter mlieka, ale už nie za kilometer diaľnice/ rýchlostnej cesty.

A čo by mál spraviť minister s takou ponukou na výstavbu rýchlostnej cesty ? Možno to isté, čo spravil istý človek s letákom na to „ úžasné" mlieko:

„Daný človek odišiel z kuchyne od manželky do obývačky a cestou zahodil leták so šialenou cenou za mlieko do odpadkového koša."

Áno, odpadkový kôš. To je jediné vhodné miesto na takúto predraženú ponuku na výstavbu rýchlostnej cesty.

Keďže rýchlostné cesty a diaľnice potrebujeme postaviť, aké by malo byť rozhodnutie ministra?

" Konečne jasná výhoda, že je Slovensko členom Európskej Únie. Aspoň sa podporujú dobré veci. Boli by sme hlúpi, keby sme danú ponuku nevyužili."

Možno len použiť sedliacky rozum, ktorý hovorí, že 3 Sk je menej ako 100Sk a využiť ponuku od EÚ.

Ale veď ten má takmer každý človek, aj pán minister, veď kto iný povedal vetu:

„Diaľnice cez PPP sú o 50 až 70 percent drahšie, ako bežné investície od štátu."

Môžeme len doplniť, že v našom prípade je to aj vyše 300%.(Ladce- Sverepec verzus Nitra- Tek.Nemce)

Takže ako je možné, že dnes minister robí inak?

Odpovede sú len 2:

1. Je prinútený tak robiť alebo 2. Chce to tak robiť.

Politika má rovnaké účinky ako Alzheimer, čiže robí ľudí sprostejšími (formálne : degeneruje mozog).Ak ide o druhú odpoveď, tak len taký malý detail. Alzheimer sa nedá vyliečiť, ale tá druhá choroba zvaná „politika" áno. Vyzývam občanov Slovenskej republiky, aby sme pomohli pánovi ministrovi a Vážne brali na zreteľ jeho zdravie. Už v novembri 2009 mu budeme môcť podať prvú dávku, ale až v júni 2010 sa ukáže či sa zbaví tej hnusnej choroby zvanej „politika". Veď zdravie je nad zlato.

Preto apelujem na Vás. Nenechajme pána ministra v štichu a pomôžme mu.

Lenže čo ak ide o odpoveď číslo 1...

Peter Janák

Peter Janák

Bloger 
  • Počet článkov:  10
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Študent a cestovateľ. Zoznam autorových rubrík:  EkonomikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu