reklama

Sakrálne pamiatky Zemplína - Kostol v Oboríne

Niečo nedávne, marcové, pri blúdení po Oboríne zachytené. Kostol som pôvodne ani nemal v úmysle fotiť, ale nazbieralo sa mi pár lepších záberov a po pártýždňovom zdržaní vám ich dnes prinášam v tomto kratšom článočku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Pôvodne gotický kostol bol postavený niekedy v prvej polovici 14. storočia, počas jeho prvých troch desaťročí. Napriek neskorším klasicistickým prestavbám a viacerým vlnám renovácií si dodnes zachoval svoj počiatočný pôdorys, ktorý odrážajú dobre zachované vonkajšie oporné piliere. V prvej písomnej zmienke o existencii kostola, päpežských registroch z roku 1332, bol jeho patrónom sv. Mikuláš. (Ďalšie možné patrocíniá sa nedochovali.) Je pravdepodobné, že kostol podstúpil určité prestavby v polovici 15. storočia. Podobne ako mnohé iné kostoly v rôznych kútoch Zemplínskej stolice, aj oborínsky sa počas druhej polovice 16. storočia dostal z katolíckych rúk do protestantských. Vzhľadom na vtedajší charakter šírenia protestanizmu na Zemplíne sa oborínska farnosť stala reformovanou. Kostol prešiel určitými úpravami v roku 1557. O päť rokov neskôr, na synode v Tarcali, bol Oborín už považovaný za reformovanú obec. Na konci 16. storočia, v roku 1598, mal Oborín a neďaleké Kucany (dnes miestna časť) farára so šachtickými právami. Kucany boli filiálkou oborínskej farnosti, keďže nikdy nemali vlastný kostol. Oborín sa v nasledujúcich storočiach zaradil medzi tie zemplínske obce, ktoré neprešli väčšími snahami o rekatolizáciu, a tak kostol ostal v službách miestnej reformovanej farnosti až do dnešných dní.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Novšie informácie o kostole sa objavujú v záznamoch Istvána Telekessyho z roku 1700. Ešte ani začiatkom 18. storočia nedisponoval kostol riadnou vežou, dočkal sa jej ku koncu storočia, v 90. rokoch. Osemnáste a deväťnáste storočie sa nieslo, tak ako u mnohých starších dedinských kostolov na Slovensku, v znamení postupných úprav a prestávb v duchu klasicistického slohu. Pred 142 rokmi, 6. apríla 1872, vypukol požiar, ktorý pohltil kostol a v noci zo 6. na 7. apríla ho vážne poškodil. Kostol sa (pravdepodobne po rokoch provizória) dočkal plnej renovácie v roku 1896. Tento fakt odrážajú aj viaceré ozdobné nápisy na vonkajších plochách stavby, upozorňujúce na daný letopočet. Bola to zatiaľ posledná väčšia stavebná úprava kostola a dodala mu jeho súčasný vzhľad.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Záznamy o farároch pôsobiacich v Oboríne sa podrobnejšie viedli od roku 1625, kedy mal farnosť na starosti istý Lukács Butkay. V roku ho vystriedal 1628 Peter Pelsőczi, v rokoch 1682-1689 Ján Legényei, neskôr Juraj Kökényesdy, Máté Kemédy, Ján Abarai, István Megyaszay, Pavol Patak, Imrich Füzéry, Ján Márton, István Benes, František Balogh a Imrich Blohányi. Od roku 1810 pôsobil v Oboríne ako farár a kronikár Sámuel Liszkay (1762-1831), ktorý bol v tom čase zvolený aj za cirkevného dekana. Pochovaný je na obecnom cintoríne. Liszkay podľa všetkého napísal prvé faktografickejšie dielo o dejinách obce (obsahovalo aj dochované údaje o zaniknutom oborínskom hrádku z 15. storočia). Rukopis Abara története bol dlhé desaťročia archivovaný na farskom úrade, no stratil sa niekedy v priebehu 20. storočia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Kostol je dnes súčasťou turistickej magistrály Gotická cesta, spolu s viacerými ďalšími gotickými kostolmi na južnom Zemplíne.

Obrázok blogu

Kostol sa nachádza na malej vyvýšenine na konci jednej z hlavných ulíc obce.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Infopanel pred bránou kostola.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Veža kostola.

Obrázok blogu

Bližší pohľad na výzdobu veže a jej strechy. Na ploche pod vrchnou strieškou je letopočet poslednej väčšej prestavby, rok 1896.

Obrázok blogu

Kostol a jeho oplotenie od severozápadnej strany vyvýšeniny. Vľavo dole je viditeľné klesanie cesty dolu kopcom.

Obrázok blogu

Veža kostola z profilu, od severu.

Obrázok blogu

Jedna z bočných bráničiek do oploteného parčíku pred kostolom.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pohľad na vežu, prednú polovicu chrámovej lode a gotické oporné piliere od severu. Dole kostolný múrik, klesajúci dolu kopcom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pohľad na loď a gotické oporné piliere od severnej strany kostola. Dole okraj kostolného múrika.

Obrázok blogu

Hoci to z ulice jasne nevidieť pre klesanie terénu, iba pár metrov za kostolnou vyvýšeninou sa rozkladá jedno z mŕtvych ramien Laborca, ktoré ohraničujú východné okraje dediny.

Obrázok blogu

Kostol pri pohľade od severovýchodného okraja vyvýšeniny.

Obrázok blogu

Brehy mŕtveho ramena na okraji dediny.

Obrázok blogu

Východný koniec kostolnej lode, v strede hore okno niekdajšieho hlavného oltára.

Obrázok blogu

Chodníček na nábreží mŕtveho ramena, za múrom na východnom okraji kostolnej vyvýšeniny.

Obrázok blogu

Prostý a iba čmáranicou ozdobený vchod do kostolných katakomb.

Obrázok blogu

Pohľad na múr na dolnom, východnom okraji vyvýšeniny, iba pár metrov od brehu mŕtveho ramena.

Obrázok blogu

Kostol z južnej strany vyvýšeninky.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Bočný vchod do lode kostola.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Tento ozdobný vzor sa vyskytuje na rámoch oboch vchodov do kostola.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

A sme znovu pri priečelí veže a vchodu.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Vchod do veže.

Obrázok blogu

Hlavný vchod do kostola, predsieň na prízemí veže. Nad vchodom dedikačná tabuľa kostola, vyhotovená pri príležitosti jednej z neskorších renovácií.

Obrázok blogu

Malá pikoška: Všimnite si zvláštny pravopis jedného zo slov v prvom riadku dedikačnej tabule. Spisovne sa dané slovo píše "dicsősség", nie "ditsősség". Ale je možné, že tabuľa odráža dobu svojho vzniku odlišnými pravidlami maďarského pravopisu.

Obrázok blogu

A ešte na záver jeden čelný pohľad na celú stavbu, z bočnej uličky.

----

Fotografie : (C) Peter Molnár - marec 2014

Text :

Oficiálna stránka obce Oborín

Turistický infopanel pred kostolom

Peter Molnár

Peter Molnár

Bloger 
  • Počet článkov:  146
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Peter Molnár sa menujem, občas niečo dokafrem... :-)Povolanie : Steampunkový medievalista a pilot Krvavého jastraba... ;-)"Naučiť sa lietať je jednoduché - hodiť sa o zem a netrafiť sa." (Douglas Adams) Zoznam autorových rubrík:  Len(ivý a)takMojimi očamiDuma Molnárova :-)Výstrelky literárneSubjektívne objektívomFilmárina - tvrdá drinaZápisky letcoveNa vandrovkeTörténelemPamiatkyRecenzieMuzičkaHaluzenieSúkromné

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu