reklama

Odstráňte pamätník a premiestnite ho inam !

Centrálne námestie v Košiciach sa nazýva námestie Osloboditeľov. Volalo sa predtým aj inak a stále to boli názvy pripomínajúce vojakov a vojnu. Pritom Košičania nikdy vojnu neviedli a väčšinou sa museli brániť pred cudzím vojskom. Na námestí stojí pamätník padlým vojakom sovietskej armády, na ktorom sú nasledovné nápisy :

Písmo: A- | A+
Diskusia  (51)

"Svojím osloboditeľom, presláveným vojakom Červenej armády, občania mesta Košíc roku 1945. Večná sláva hrdinom padlým v boji za slobodu a nezávislosť Sovietskeho zväzu. Sláva Červenej armáde, osloboditeľke Československa spod jarma nemecko fašistických okupantov. Sláva hrdinom Veľkej vlasteneckej vojny. Sláva ruským zbraniam."Ja si rok 1945 samozrejme nepamätám ale viem, že krátko na to sme sa stali sovietskym komunistickým satelitným štátom. Pamätám si ale 21.august roku 1968, keď vlastne tá istá armáda začala okupovať Košice a Československo a po tejto vojenskej intervencii sme do roku 1989 žili v neslobode pod čižmou okupanta a pod dozorom ruských zbraní. Paradoxne vyznieva heslo „sláva ruským" zbraniam a ešte smutnejšie vyzerá pamätník, ktorý už nič nepamätá a v ktorom nie sú žiadne pozostatky padlých vojakov. Pochovaní vojaci boli po roku 1945 exhumovaní a prenesení na verejný cintorín. Z pamätníka sa stal bezduchý pomník s kopou trachytu, andezitu a travertínu. Pôsobí ošumelo, neudržiavane a nedôveryhodne pri novostavbe Hiltonu a bude iste kontroverzne pôsobiť pred vchodom do monumentálnej budovy Auparku, ktorá sa začína stavať tesne za pamätníkom.Ak hlavný architekt mesta má úctu k pamätníkom je to jeho vec možno až osobná, no môj názor je, že takýto kontroverzný pamätník ruským zbraniam, ktoré nám vlastne zaručili štyridsať rokov neslobody patrí inam.Patrí tam, kde sú uložené pozostatky padlých sovietskych vojakov a to na verejný cintorín v Košiciach - Barci. Ak niekto kladie kytice a vence z presvedčenia k pamätníku iste ich pôjde položiť aj na verejný cintorín. Ale funkcionári, ktorí ich tam kládli doteraz za prítomnosti médií to iste nebudú. Hroby sovietskych vojakov sú v odľahlej časti cintorína a je tam ťažký prístup autom. Ani novinárom by sa tam nechcelo šliapať takú diaľku.Pre mňa je smutné keď prechádzam popri tomto pamätníku a po niekoľkých metroch chôdze sa ocitnem pri inej pamätnej tabuli, na ktorej sú mená šiestich zastrelených Košičanov z roku 1968 ruskými zbraňami. Tu kladiem kvety ja a množstvo Košičanov, ktorí si to pamätajú.Prie pietnych aktoch tu nikto nevolá na slávu ruským zbraniam. Aj nezávislosť Sovietskeho zväzu - ríše zla je už minulosťou.

Peter Neuwirth

Peter Neuwirth

Bloger 
  • Počet článkov:  25
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Už viac desaťročí som súčasťou zložitého mechanizmu akým je mesto a baví ma žiť práve v ňom. Mám rád prírodu, rád pracujem na zmysluplných veciach a verím, že život je cool a je taký krátky alebo dlhý ako si ho sami užijeme. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu