reklama

BNP Paribas hľadá stabilitu a trvalý rast

Líder európskeho bankového sektora BNP Paribas, zasiahnutý problémami v roku 2022, chce v blízkej budúcnosti zažiariť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Pozeráme sa bližšie na štúdiu Apme FX: Bankové skupiny. Dvadsaťdvaročná medzinárodná banková skupina so sídlom v Paríži, ktorej hodnota presahuje 70 miliárd dolárov, bola v roku 2022 utlmená katastrofálnymi poklesmi, ktoré boli spôsobené rastúcou neochotou investorov, podnikov a domácností utrácať a požičiavať si peniaze.

V poslednom čase sa bankovému obrovi darilo prekonávať predchádzajúce čísla a teraz si užíva zisky a slávu. Hoci sa očakáva, že spoločnosť BNP Paribas bude v krátkodobom horizonte otriasaná určitým protivetrom, zdá sa, že celá situácia, ktorá je charakterizovaná opätovným oživením trhu a prinavrátením ochoty utrácať a investovať, je z dlhodobého hľadiska svetlá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nedávna výkonnosť

Spoločnosť BNP Paribas nedávno zverejnila svoje výsledky za tretí štvrťrok 2022, ktorý skončil v septembri:

• Výnos: 12,31 miliardy EUR

• Prevádzkový zisk: 4,54 miliardy EUR

• Čistý zisk: 2,76 miliardy EUR

Bol to fenomenálny štvrťrok od brilantného bankára, kedy spoločnosť BNP Paribas prekonala svoje predchádzajúce čísla. Výnos medziročne vzrástol o 8 %, prevádzkový zisk za rok vyskočil o takmer 7 % a čistý zisk narástol v porovnaní s tretím štvrťrokom 2021 o 10 %.

Spoločnosť preukázala silnú odolnosť aj napriek klesajúcim trhom. Poháňal ju zvýšený dopyt trhu po komoditných derivátoch, sadzbách a devízach. Napriek tomu generálny riaditeľ Jean-Laurent Bonnafé poznamenal, že „rýchla akcelerácia výnosov z dlhopisov“ v Európe vytvorila pre spoločnosť neisté trhové podmienky a že politické riziká naďalej ohrozujú spoločnosť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zatiaľ čo výnosy zo správy aktív v poslednom štvrťroku upadli, vyššie výnosy zo správy majetku spolu so silným rastom hlavných investícií sa pričinili o nedávnu prosperitu BNP Paribas, čo si možno povšimnúť pri analýze cenového grafu akcií spoločnosti.

Technické hľadisko

Keď sa pozrieme na akcie BNP Paribas (BNP.PA) na grafe z portálu TradingView z technického hľadiska, môžeme vidieť, že cena 53,63 EUR sa pohybuje medzi úrovňou podpory 42 EUR a úrovňou rezistencie blízko 54 EUR. Krátkodobý vývoj nemusí vyzerať príliš optimisticky, ak sa akciám nepodarí prelomiť hranicu rezistencie, ale dlhodobá trajektória vyzerá lepšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vývoj ceny akcie BNP Paribas za posledných 5 rokov
Vývoj ceny akcie BNP Paribas za posledných 5 rokov  (zdroj: Zdroj:Tradingview; Analýza_ Peter Svoreň - ApmeFX)

Analytici renomovaných finančných inštitúcií očakávajú ako priemerný konsenzus zvýšenie ceny akcií o 17 EUR na 70 EUR, čo predstavuje 30 % nárast oproti dnešnému oceneniu. Nízky odhad je 61 EUR a najvyššia prognóza sa blíži k 80 EUR.

Budúce vyhliadky

Zdá sa, že budúcnosť banky BNP Paribas je sústredená na exponenciálny rast, ktorý je katalyzovaný akvizíciami a reštrukturalizáciou podnikov. Začiatkom decembra 2022 správcovská spoločnosť BNP Paribas Asset Management (AM) oznámila, že získala väčšinový podiel v dánskej spoločnosti International Woodland, ktorá sa zameriava na poskytovanie udržateľných služieb v oblasti riadenia investícií, poradenských služieb a služieb v oblasti investícií do poľnohospodárstva.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Spoločnosť BNP Paribas takisto veľmi nedávno oznámila, že vytvorí novú obchodnú jednotku s názvom Private Assets, ktorej cieľom je posilniť podnikanie v oblasti správy súkromných aktív pomocou krokov, ako je získavanie finančných prostriedkov od klientov tretích strán.

Ako uviedol Renaud Dumora, zástupca prevádzkového riaditeľa BNP Paribas a vedúci oddelenia investičných a ochranných služieb, trh správy súkromných aktív sa za posledné desaťročie strojnásobil, a preto je jedným z hlavných motorov rastu spoločnosti.

Peter Svoreň

Peter Svoreň

Bloger 
  • Počet článkov:  27
  •  | 
  • Páči sa:  13x

Mám na starosti medzinárodné operácie brokera APME FX TRADING EUROPE a som zodpovedný za aktivity v strednej Európe. Ako člen vrcholového manažmentu APME FX TRADING EUROPE vediem oddelenie investičného výskumu a som tiež členom výboru pre riadenie rizík. Inžiniersky titul mám z podnikovej ekonomiky a manažmentu. Aj (avšak nielen) kvôli svojej práci aktívne sledujem nové (najmä fintechové) technológie a najnovšie trendy na finančných trhoch. Zoznam autorových rubrík:  Nezaradená

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu