reklama

Opica s „ľudskými očami“ prekvapila vedcov

Ľudstvo z hľadiska vedy a techniky napreduje neustále. V čom však zaostáva, je poznávanie svojej planéty. Na Zemi ešte stále existuje množstvo nepreskúmaného. Opica, ktorá má oči podobné tým ľudským, je objav desaťročia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

V posledných rokoch bolo do zoznamu najpodivnejších a najzáhadnejších objavov v prírodnom svete nájdených hneď niekoľko záhadných stvorení. Od rôznych morských živočíchov sa cez hada požierajúceho slimáky dostávame až k novému druhu opice so smutným výrazom v tvári, kde oči pripomínajú tie ľudské.

Novoobjavené druhy okrem iného poukazujú na to, koľko sa ešte musíme učiť o živote na Zemi. Ohromujúci počet každoročne objavených druhov len potvrdzuje hĺbku ľudskej nevedomosti o biologickej diverzite. Už v roku 2012 bolo totiž v Medzinárodnom ústave pre skúmanie druhov na Arizona State University registrovaných celkovo 18 000 nových objavov. Zároveň sa odhaduje, že na našej planéte stále čaká na svoje odhalenie ďalších desať miliónov druhov, vynímajúc nespočetné množstvo baktérií a mikróbov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Záhadná opica bola v roku 2012 tretia v rebríčku

Lesula (Cercopithecus lomamiensis)
Lesula (Cercopithecus lomamiensis) (zdroj: Christina Bergey, WikiMedia)

Do prvej desiatky najnezvyčajnejších a najvýnimočnejších tvorov identifikovaných v roku 2012 sa zaradila aj opica Lesula. Ide o plachý druh opice objavený v povodí rieky Lomami na východe Konga. Tvor žije v dažďových pralesoch, pričom za posledných 28 rokov patrí medzi iba dva nové druhy opíc nájdených v Afrike. Objavitelia tohto nevšedného druhu opisujú opicu ako zviera s ružovou tvárou a nápadne veľkými „ľudskými“ očami. Tým naším sa podobajú práve kvôli ich veľkosti a výraznejšiemu vypúleniu. Ostatné druhy opíc majú totiž oči viac „vpadnuté“, ktorými skôr pripomínajú ostatné divoké zvieratá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lesula sa však objavila už v roku 2007. Vtedy sa ale vedcom mláďa podobalo na už známy druh, a tak sa objavom ďalej nezapodievali. Druhýkrát opicu objavili iba náhodou, vďaka rodine, ktorá sa jej ujala ako siroty.

Pri odhaľovaní nových druhov by sme sa mali byť šikovnejší

Aj keď výskumníci každý rok dosiahnu niekoľko tisíc nových objavov, zdá sa, že to stále nie je postačujúce. V súčasnosti je totiž známe, že milióny druhov nemusia prežiť 21. storočie, a práve preto treba zrýchliť tempo. Ak sa tak nestane, v rámci prebiehajúcej krízy biodiverzity bude vydávanie správnych rozhodnutí čoraz ťažšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Objav ďalších druhov však negatívne ovplyvňuje aj niečo iné – ľudský faktor. V neposlednom rade sa to týka aj spomínaných opíc, ktoré sú ohrozované najmä lovom. Keby sa teda výskumníci aktívne nevenovali skúmaniu ich teritória, nemuseli sme tento druh vôbec poznať.

Peter Žiak

Peter Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som očný chirurg a oftalmológ, absolvent Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Viac ako dvadsať rokov sa špecializujem na operácie sivého zákalu, vnútroočné refrakčné výkony a excimerové laserové zákroky. Pracujem ako medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik.Výskum v oftalmológii postupuje veľmi rýchlo. Na tomto blogu sa chcem podeliť o to najzaujímavejšie, čo by v budúcnosti mohlo pomôcť ľuďom (znovu) vidieť."Radosť vidieť a rozumieť je najkrajší dar prírody." - Albert Einstein Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu