reklama

Plastika od oftalmológa

Ako si predstavujete prácu očného lekára? Tí z vás, ktorí potrebujú okuliare, či kontaktné šošovky sa s nami pravidelne stretávajú. Poznajú teda priebeh vyšetrenia, meranie očného tlaku, predpisovanie dioptrií.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Dnes vás však namiesto do ambulancie vezmem do operačnej sály. Nebudeme ale hovoriť o známych operáciách, ktoré vás zbavia okuliarov. Dnes sa pozrieme na estetické zákroky a na to, že aj oční lekári vám môžu urobiť aj plastiku.

(Nielen) exotické zákroky

Začneme rovno zákrokmi, ktoré sa našincovi môžu zdať netypické, možno až bizarné, vo svete sú však veľmi populárne. Vačky pod očami, ktoré sa nám Európanom zdajú neestetické, si mladé dámy v Južnej Kórei nechávajú operatívne zväčšiť. Hovoria pritom, že tieto vačky neevokujú únavu alebo ochabnutú pokožku, naopak, spájajú sa s úsmevom. Nový trend dostal názov Aegyo sal, čo znamená „smejúce sa oči” a podľa Juhokórejčanov je rozkošný.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najmä v Južnej Kórei, v Japonsku a v Singapure je veľmi populárna aj operácia na zväčšenie očí. Lekári chirurgicky zdvihnú mihalnicu, takže sa úzky tvar oka zmení a zaguľatí. Efekt sa dá dosiahnuť aj skrátením určitých mimických svalov v oblasti očí. Medzi známymi osobnosťami, ktoré zákrok podstúpili, je aj bývalý juhokórejský prezident Roh Moo-hyun.

Existujú aj prípady, keď lekári transplantovali mihalnice. Pri tejto metóde sa využívajú korienky vlasov z oblasti zátylku hlavy. Keďže nové riasy rastú z pôvodných vlasových folikulov je nutné ich zastrihávať. O tento úkon sa stará plasticky chirurg.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Módnou novinkou je tzv. zlatý fliter. Zlatistá „trblietka“, ktorá sa operatívne umiestňuje do oka, je vyrobená laserom s použitím nanotechnológie a je tenká len niekoľko mikrometrov. Implantuje sa buď v rámci samostatného zákroku, alebo pri inej operácii – napríklad odstránení krátkozrakosti. Je viditeľná približne z troch metrov a majiteľovi, či majiteľke nijako neprekáža vo výhľade.

Nová iskra v očiach

Estetické operácie však ľudia často nepodstupujú iba pre krásu. Často sa za nimi skrýva aj zdravotný problém. Úprava ovisnutých mihalníc je prvý z radu zákrokov, o ktoré dnes majú ľudia čoraz väčší záujem. Pokožka okolo očí je niekoľkonásobne jemnejšia ako pokožka v iných častiach tváre a na niektoré zmeny tak reaguje intenzívnejšie. Postupne stráca elasticitu a začne jej byť nadbytok. Tieto obmedzenia sú spôsobené vekom a vo väčšej, či menšej miere sa im nikto z nás nevyhne. Fajčiari a tí, ktorí sa radi opaľujú na priamom slnku, môžu očakávať, že sa problémy dostavia v mladšom veku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za ovisnutými mihalnicami však môže byť aj zdravotný dôvod. Svalová slabosť môže byť vrodená, operačne však mihalnici vieme pomôcť k správnej funkcionalite. Problémom môže byť aj postihnutie nervu, ktorý mihalnicu ovláda, pričom v tomto prípade sa ochorenie prejaví spravidla na jednej strane tváre.

Ovisnuté mihalnice rieši blefaroplastika. Počas zákroku sa odoberie nadbytočná koža a v niektorých prípadoch aj tuk a svalstvo. Pacienti si tento zákrok vyberajú primárne z estetických dôvodov. Najmä starším ľuďom však ovísajúce mihalnice môžu spôsobovať aj vážnejšie problémy – od únavy a bolesti hlavy až po narušenie zorného poľa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledkom operácie je dlhotrvajúci efekt, ktorý pretrvá 7 až 12 rokov. Vďaka tomu stačí operáciu podstúpiť jeden, najviac dvakrát v živote.

Injekcia namiesto skalpelu

Blefaroplastiku podstupujú ženy aj muži rôznych vekových skupín. Okrem poklesnutých mihalníc lekári dokážu zredukovať aj tmavé kruhy pod očami. Často bývajú dedičné, ale vzniknúť môžu aj pre nedostatočné prekrvenie pokožky, únavu, či nesprávnu životosprávu. Na ich odstránenie sa používa látka s krkolomným názvom, ktorú poznáme z reklám na kozmetické prípravky – kyselina hyaluronová. 

Kyselina hyaluronová vzniká priamo v ľudskom tele. Hydratuje pokožku a vlasy, nachádza sa v horných dýchacích cestách a v močovom mechúre, okrem toho aj v kĺboch, kde je tlmičom nárazov. Pomáha odstraňovať odpad z buniek, ktoré nemajú priamu dodávku krvi ako napríklad chrupavka. Okrem toho kyselina hyaluronová pomáha vytvárať nové bunky.

Látka sa z tela s postupujúcim vekom vytráca, jej produkcia sa znižuje. Pokožka s nízkym obsahom kyseliny hyaluronovej stráca pružnosť a jej povrch je suchý a vráskavý. Vráskam sa nevyhneme ani na tvári. V okolí oka môžeme pozorovať takzvané „vrásky smiechu". Pri tých nám pomáha botulotoxín, ktorý dokáže aj hlbšie vrásky vyhladiť v priebehu niekoľkých minút. 

Botulotoxín

produkuje baktéria Clostridium botulinum. Vo veľkom množstve ide o vysoko toxickú látku, ktorú je možné využiť ako neurotoxín v chemických zbraniach. Jej primárne využitie vo veľmi malom množstve je v estetickej medicíne na vyhladenie vrások. 

Aplikuje sa tenkou ihlou priamo na postihnuté miesto. Efekt trvá približne 3 mesiace, takže sa zvykne aplikovať pravidelne, každého pol roka.

Vyskúšali ste alebo plánujete vyskúšať niektorý zo zákrokov? Podeľte sa o vaše skúsenosti v komentároch.

Peter Žiak

Peter Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som očný chirurg a oftalmológ, absolvent Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Viac ako dvadsať rokov sa špecializujem na operácie sivého zákalu, vnútroočné refrakčné výkony a excimerové laserové zákroky. Pracujem ako medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik.Výskum v oftalmológii postupuje veľmi rýchlo. Na tomto blogu sa chcem podeliť o to najzaujímavejšie, čo by v budúcnosti mohlo pomôcť ľuďom (znovu) vidieť."Radosť vidieť a rozumieť je najkrajší dar prírody." - Albert Einstein Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

19 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu