reklama

Podvodníci chcú "liečiť" už aj oči. Nenechajte sa oklamať

My, lekári, sa stretávame s množstvom produktov, sľubujúcich zázračné vyliečenie. Niekedy ide o neúčinnú podpornú liečbu, inokedy dokonca o zdravotné riziko. Podvodníci však majú jedno spoločné – zneužívajú dôveru pacientov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Nedávno ma môj kolega upozornil na zvláštny rozhovor. Lekárka, ktorú údajne prepustili zo zamestnania, v ňom odhaľuje kruté praktiky očných kliník. „Lekárska mafia“ vraj núti svojich zamestnancov, aby pacientom predpisovali predražené lieky z konkrétnych lekární. Spomínaná odborníčka pritom propaguje omnoho lacnejší produkt, ktorý sľubuje zázračné vyliečenie širokej škály problémov so zrakom – OptiMaskPro. Ako hlavného odborníka pre oftalmológiu Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a medicínskeho riaditeľa očnej kliniky UVEA ma táto téma, samozrejme, zaujala Rozhodol som sa produkt a rozhovor preskúmať. Prišiel som na niekoľko zaujímavých zistení. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Neoverené metódy

OptiMaskPro majú byť okuliare, podobné zariadeniu na premietanie VR simulácií, ktoré špeciálnymi silikónovými „prstami“ s magnetmi masírujú pacientove oči. Čo presne technológia robí po lekárskej stránke sa nikde nedozvedám, výrobca však sľubuje 100 % obnovenie zraku – návrat ostrosti videnia, zníženie vnútroočného tlaku, odstránenie zápalov či dokonca eliminovanie rizika nebezpečných očných ochorení. A to vraj už u detí od troch rokov. 

V nijakej z množstva odborných publikácii, s ktorými som oboznámený, však nie je o podobnej liečebnej metóde ani zmienka.

Záhadná technológia nie je to jediné, čo zostáva nevysvetlené. V rozhovore sa síce hovorí o geniálnych vývojároch produktu, ktorí mali údajne za tento patent získať medzinárodnú cenu „Gairdnerovej nadácie“, no nikde nenájdeme ich mená. A vlastne ani informácie o spomínanej Geirdnerovej nadácii.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Odborníčka, ktorá neexistuje

Fantómom je aj hlavná postava rozhovoru, lekárka Elena Náchodská z krajskej nemocnice. Nie len, že na Slovensku nič ako „krajské nemocnice“ neexistuje, s najväčšou pravdepodobnosťou neexistuje ani pani Náchodská. V oblasti oftalmológie už pracujem dlho a stretávam sa s množstvom kolegov, nikdy som sa s však s podobným menom nestretol. Pani Náchodskú navyše nenájdete ani v zozname aktívnych oftalmológov či lekárov, pracujúcich v ambulanciách.

Tiež prepustenie z dôvodov, ktoré pani Náchodská v rozhovore uvádza – údajne finančne nepohodlné predpisovanie lacnejšej liečby – nie je veľmi pravdepodobné. Okrem toho, že by klinika pri súčasnom nedostatku kvalifikovaných odborníkov len ťažko prepustila schopnú lekárku z podobného dôvodu, spochybňuje to najmä profesionálna etika podobných nemocničných zariadení. V jednom som predsa sám riaditeľom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Argumenty, ktoré nesedia

Za úplne absurdné považujem údajné tvrdenie pani doktorky Náchodskej o tom, že si „lekárska mafia“ silou-mocou vynucuje drahú liečbu, keď je na trhu lacnejšia a dostupnejšia alternatíva. Zdravotnú starostlivosť predsa z veľkej časti hradia zdravotné poisťovne. Keby veci naozaj fungovali tak, ako ich prezentuje vymyslený príbeh, neboli by práve zdravotné poisťovne prvými inštitúciami, ktoré by chceli lacnejšiu technológiu používať? Mohli by tak predsa na liečbu pacientov vynakladať omnoho menej finančných prostriedkov.

Veľké slová s pochybným významom

Už len spracovanie redakčného obsahu, teda rozhovor s lekárkou, pôsobí veľmi sporne. Na jednej strane pani Náchodská odsudzuje „lekársku mafiu“, ktorá tajne spolupracuje s farmaceutickými firmami a konkrétnymi výrobcami predražených produktov. Na strane druhej však samotný text, vykreslený ako spoveď poctivej odborníčky, obsahuje presne 11 linkov na web, kde si môžete OptiMaskPro zakúpiť, aj keď za „symbolickú cenu“. Celková snaha o vykreslenie neskorumpovanej lekárky, ktorá len chce povedať svetu pravdu, tak trochu stráca na dôveryhodnosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A čo sa stane, keď kliknete na vrchný banner webovej „redakcie“ World Medical News Slovensko alebo na akýkoľvek iný ponúkaný text? Prekliknete sa opäť priamo na web, kde si môžete produkt objednať.

Nebezpečné konšpirácie

V oftalmológii sa našťastie s podobnými spornými liečebnými metódami stretávame len zriedka. Pamätám si, že v minulosti boli dostupné kvapky proti sivému zákalu. Toto ochorenie sa však, bohužiaľ, tak jednoducho liečiť nedá a táto metóda je teda, samozrejme, neúčinná. Tiež som počul o predaji špeciálnych dierkovaných okuliarov, ktoré síce videnie trochu zlepšiť môžu, no z dlhodobého hľadiska k nijakej zmene nedôjde.

Nie je pochýb o tom, že ani zariadenie OptiMaskPro nefunguje a je iba krutou falošnou nádejou pre pacientov, túžiacich opäť bezchybne vidieť. Tento prístroj našťastie zdravie pacienta neohrozuje, no ani mu nijako neprospieva. Už vôbec nelieči spomínané očné problémy.

Skutočné riziko sa však skrýva v konšpiráciách, ktoré podobné podvodnícke webové stránky šíria. Ak budeme pacientov presviedčať, že liečba, dostupná na klinikách, je podvodom a snahou zarobiť, môže sa stať, že stratia dôveru v skutočných odborníkov. Mnoho z nich tak nemusí lekára navštíviť ani pri vážnom probléme. A keď tak konečne urobia, môže byť na úspešnú liečbu neskoro.

Na výrobcov upozorňuje aj Slovenská obchodná inšpekcia

Produkt OptiMaskPro distribuuje spoločnosť OptimaskPro LLC s americkou adresou. Nebol som prekvapený, keď som na webe obchodnej inšpekcie našiel varovanie o sporných obchodných podmienkach, spojených s predajom ich masážnych okuliarov. Podľa inšpekcie spoločnosť poskytuje neúplné informácie o množstve zakúpených produktov ako aj o uplynutí platnosti zľavy. Upozorňujú tiež na falošné recenzie od spotrebiteľov a možné problémy pri reklamácii.

Na webe tiež nájdete články a blogy užívateľov, ktorí už pochybným praktikám naleteli.

Peter Žiak

Peter Žiak

Bloger 
  • Počet článkov:  39
  •  | 
  • Páči sa:  8x

Som očný chirurg a oftalmológ, absolvent Jesseniovej lekárskej fakulty v Martine. Viac ako dvadsať rokov sa špecializujem na operácie sivého zákalu, vnútroočné refrakčné výkony a excimerové laserové zákroky. Pracujem ako medicínsky riaditeľ očnej kliniky UVEA Mediklinik.Výskum v oftalmológii postupuje veľmi rýchlo. Na tomto blogu sa chcem podeliť o to najzaujímavejšie, čo by v budúcnosti mohlo pomôcť ľuďom (znovu) vidieť."Radosť vidieť a rozumieť je najkrajší dar prírody." - Albert Einstein Zoznam autorových rubrík:  Z praxeZo životaZaujímavosti

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

73 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu