reklama

AKTUÁLNE: Povodňové ohrozenie na Slovensku. Za 24 hodín spadlo aj 100 mm zrážok

Tlaková níž Yvette sa zahráva s celým našim územím. Po silnom vetre k nám prináša výdatné zrážky, ktoré dvíhajú hladiny vodných tokov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Stredná Európa ako aj celý Balkán bojuje s veľmi nepriaznivým počasím, ktoré prináša tlaková níž Yvette. Prvá polovica štvrtka bola predovšetkým v znamení silného vetra, ktorý strhával strechy, elektrické vedenia a vyvracal stromy. Podrobnejšie na: http://www.imeteo.sk/clanok/AKTUALNE--Slovensko-bicuje-orkan-Yvette .Druhá polovica dňa sa niesla v znamení postupného slábnutia vetra, ale na druhej strane začala výrazne narastať zrážková intenzita na severe a východe územia.

Najviac zrážok spadlo na OraveJednoznačne najviac zrážok zaznamenali zrážkomerné stanice na Orave. Najzaujímavejšia situácia je v Oravskej Polhore. Na toku rieky Polhoranka zaznamenala zrážkomerná stanica SHMÚ úhrn na úrovni 91,4 mm. Na zrážkomernej stanici o pár stoviek metrov ďalej však bolo za 24 hodín zaznamenaných až 121,7 mm.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na zvyšku Oravy sa úhrny zrážok pohybujú medzi 30 až 60 mm. Extrémne veľa zrážok spadlo aj v okolí Zuberca, kde zrážkomerné stanice zaznamenali úhrn okolo 100 mm.Výdatné zrážky sa samozrejme prejavujú na aktuálnej výške hladín. Rieky na prítokoch Oravy a Váhu dosahujú úroveň 2., ale aj 3.stupňa povodňovej aktivity.Povodňové ohrozenie aj na východeV oblastiach východného Slovenska spadlo priemerne okolo 50 mm zrážok. V horských oblastiach sa však úhrny šplhajú až k 90 mm. Povodňové stupne dosahujú rieky v oblasti východného Slovenska na viacerých miestach. 3. povodňový stupeň dosahuje rieka Torysa prakticky na celom svojom profile toku.Hladiny dosahujú úroveň 3. povodňového stupňa aj na prítokoch rieky Hnilec, Hornád a Ondava.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Situácia sa tak rýchlo nezlepšíV priebehu dnešného dňa bude naďalej pokračovať zamračené a upršané počasie. Dnes by malo spadnúť do 30 mm, v horských oblastiach na krajnom severe až do 50 mm zrážok. Povodia riek na severe a východe Slovenska sú už veľmi nasýtené a tak sa čo i len výraznejší dážď bude okamžite premietať na vzostupe menších riek a potokov. Slábnutie zrážkovej činnosti očakávajte až s príchodom noci.

Peťo Minárik

Peťo Minárik

Bloger 
  • Počet článkov:  41
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Zakladateľ a vedúci webu www.iMeteo.sk Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáPočasie na SlovenskuPočasie vo sveteZaujímavosti

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu