reklama

Fascinujúce výškové stavby

Rozhodol som sa tak trošku prezentovať výškové budovy vo svete spoločne aj s najvyššiou stavbou sveta, ktorá momentálne vyrastá v Spojených Arabských Emirátoch. Bez akýchkoľvek myšlienok na otázky typu „Prečo niekto stavia takú vysokú budovu? Nedajú sa peniaze investovať aj iným spôsobom?“ a pod.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Trochu sledujem priebehtejto úžasnej stavby a normálne musím povedať, že som unesený. Nedávno somsa len tak postavil pred Polus a pozrel som sa na Millenium Tower II(výška 85m) a len som si predstavil, že Burj Dubai bude asi 10-krát vyšší.Až sa mi z tej predstavy zatočila hlava.

Každopádne, vo svete dnesskutočne vládne BOOM čo sa týka stavby vysokých budov. Taipei 101, len nedávnozosadený z trónu (výška 509,1 metra aj s vysokou anténou), Jin Mao v Šangaji(niečo cez 430 metrov) či vyrastajúce budovy v Španielsku (štvorica TorreEspacio, Torre Repsol, Torre Cristal a Torre SacyrVallehermoso – výšky medzi 225 a 250m) alebo budovy v USA (Freedom Tower, ktorá bude stáť na mieste World Trade Center s výškou 541 metrov alebo v Chicagu "Chicago Spire" s výškou 610 metrov - vizualizácia tu: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=434232)
, v Rusku(Moscow, resp Russia tower s projektovanou výškou cez 600 metrov - http://forum.skyscraperpage.com/showthread.php?t=121349) dnesskutočne „pohlcujú“ milióny metrov kubických betónu. No, samozrejme, dnes jetrend jasný, administratívne centrá sídlia vo výškových budovách, šetrí sapriestor no a predstavte si len, že v takej Millenium Tower II v Bratislavepracuje asi tak 1700 ľudí. Celkom slušné. Potrebné je však dodať aj skutočnosť, že častokrát pri takýchto stavbách už ide aj o prestíž. Dá sa to sledovať aj dnes. Razom sa výšky najvyšších budov jednotlivých vyspelých krajín dvíhajú omnoho vyššie ako v minulosti a v rámci nastoleného smeru sa dá očakávať, že podobne vysoké projekty budú pribúdať aj naďalej. Zaujímavé však je, že Európa je vovšeobecnosti tak trochu opatrnejšia v stavbe vysokých budov. Len preporovnanie – Torre Repsol s 250 metrami a Burj Dubai s asi 818metrami. Ázijské krajiny vo všeobecnosti stavajú vyššie, mohutnejšie a investujúpodstatne väčšie peniaze – zrejme ešte nepoznajú finančné ťažkosti ako väčšinakrajín Európy.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Trošku somvšak odbočil. Chcel som sa venovať klenotu spomedzi všetkých momentálneprebiehajúcich stavieb – Burj Dubai. Úchvatná budova, ktorej konečná výška jestále tajná (nedávno všetky slovenské aj zahraničné televízie odvysielalikratučný šot v správach, keď sa Burj Dubai stal najvyššou stavbou sveta,dosiahol výšku 512,1 metrov – bolo to 21. júla 2007, pričom uvádzali rozličnévýšky), momentálne to vyzerá tak, že projektovaná výška je 818 metrov. V tomtoprípade už nejde len o administratívne centrum, no aj o bydlisko pre,povedzme majetnejších ľudí, alebo hotel a najväčšie nákupné centrum nasvete. Skutočne, keď sú peniaze, stavať sa dá. Je až neuveriteľné, že Dubai máv priebehu asi tak 12-tich rokov byť kompletne iný než je dnes. Dnes je toazda len veľké stavenisko, kde je možno toľko žeriavov ako áut. Tamojší šejk(jeho meno sa ani nepokúsim uviesť) v priebehu niekoľkých rokov investujecez 30 mld USD do rozvoja mesta a oblasti. Dubai vlastne už je preslávenýjediným 7-hviezdičkovým hotelom, ktorý stojí na umelom ostrove (teda, nieprírodne vzniknutom) a takisto plážové bývanie, ktoré má z veľkej výškytvar palmy, už je na svete. Tienistou stránkou však je "zneužívanie" lacnej pracovnej sily. Napríklad robotníci z Indie a iných ázijskýchkrajín dostávajú len veľmi nízke platy, čo je dosť trpké, hlavne, keďčlovek vie, v akých podmienkach (v tomto ročnom období teploty dosahujúvyše 50 stupňov v tieni počas dňa) pracujú. No a treba počítať s piesočnýmibúrkami a podobne. Skutočne zaujímavá skúsenosť, bohužiaľ, nezaplatená.Stavba Burj Dubai je relatívne slušne zdokumentovaná aj na stránke www.burjdubaiskyscraper.com,kde je množstvo informácií o konštrukcii a asi tak 300 fotografií,ktoré sa doplňujú asi tak raz za 3-4 dni, podľa zmien na stavbe.

Dnes pribudli aj nové videá: http://www.burjdubaiskyscraper.com/2007/videos/videos.html

Spoločne s nimi na vyššie uvádzanej stránke nájdete aj nové, aktuálne fotky - tu fotky z júla 2007:

http://www.burjdubaiskyscraper.com/2007/07July/2007July.html

a úplne čerstvé, zo včera:

http://www.burjdubaiskyscraper.com/2007/08August/2007August.html

Pri tejtopríležitosti by som chcel spomenúť aj niekoľko projektov, ktoré už naozaj súveľmi odvážne. Ide napríklad o plánovaný 1022m vysoký mrakodrap v Bahrajne v Maname alebo o konkurenčnú dubajskú stavbu Al Burj, ktorá by malastáť asi tak 50 kilometrov od Burj Dubai, a mala by dosiahnuť výšku asi1,2 kilometra, naposledy sa hovorilo o tom že by na vrchole stavby mala byťumiestnená obrovská anténa, ktorá by celkovú výšku budovy predĺžila na 1 500metrov. (http://www.dubai-immo.com/images/madina-al-arab2.JPG)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V Šanghaji by v budúcnosti mohla vyrásť Bionic tower, ktorá by mala byť domovom pre asi 100 tisíc ľudí (http://www.jesuiscultive.com/IMG/jpg/BionicTower.jpg)

Existujú rôzne projekty, rôzne tvary budov, odporúčam fanúšikomnavštíviť stránku www.skyscrapercity.com, kde sú uvádzanérôzne projekty s rôznych svetových miest, Bratislavu nevynímajúc. Podľatoho by v dohľadnej budúcnosti najvyššia stavba Bratislavy mala mať výšku170 metrov – Twin City. Prehľad projektov Bratislavy nájdete tu: http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=438515

Milan Petrinec

Milan Petrinec

Bloger 
  • Počet článkov:  17
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pozorovateľ, ktorý sa niekedy ostrejším spôsobom snaží načrtnúť problémy. Budem sa už sústrediť len na témy, v ktorých sa skutočne vyznám. Nestojí za to hrabať sa v tom, čo človek nepozná. Zoznam autorových rubrík:  Moje myšlienkyNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu