reklama

Hlavne decentne, páni sudcovia!

Situáciu okolo predsedu Najvyššieho súdu SR sledujem so zvýšeným krvným tlakom dlhodobo. To čo predvádza v poslednej dobe on a jeho nohsledi, je krásnou ukážkou kázania vody a pitia vína.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Dojalo ma, ako sa podpredsedníčka Združenia sudcov Slovenska Alena Poláčková stará o dobrý obraz justície na verejnosti. Ako? Samozrejme tým, že ak niektorý sudca kritizuje pomery v justícií, chystá sa ho Združenie "riešiť". Hovorí o tom, že sudcovia majú byť decentní. Tak sa na tú decentnosť jej šéfa a jeho kamarátov pozrime.

V rozhovore pre SME, povedal sudca Peter Paluda okrem iného toto: "Vezmite si prípad môjho kolegu I. Š., ktorý najskôr priznal, že žiadal úplatok 50-tisíc od učiteľa Právnickej fakulty Univerzity Komenského priamo na chodbe súdu. Keď ma stretol, sklopil oči a povedal: „Peťo, ani sa ti neviem pozrieť do očí, že som to urobil.“ O dva dni som ho videl v televízii, ako popiera, že niečo spáchal. Úplatky sa berú, to je nepopierateľné. A je ich veľa." Povedal aj, že sa podľa neho úplatkári grupujú okolo predsedu NS SR Harabina.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V zmysle starého porekadla o trafených operencoch reagoval Harabin veľmi decentne a rozrečnil sa o tom, ako Paluda bol zrejme dlhšie na slniečku, kašlal na svoje dieťa a podobne. Vyzval tiež Paludu, aby podal trestné oznámenie ak vie o korupcii v justícii. Dobre vediac, že to, čo niekto povie medzi štyrmi očami, nie je možné použiť ako dôkaz.

Decentnosť kolegov predsedu NS a jeho samého je povestná už dlhšie, známy je jeho veľmi decentný výrok voči Danielovi Lipšicovi, známe sú aj vystúpenia jeho kolegov na zasadnutiach Súdnej rady SR, resp. disciplinárnych senátov, kde sa tiež preberali veľmi odborné a decentné otázky, ako napríklad kto s kým spí, kto koho podvádza a ďalšie odborné a profesionálne témy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najnovšia urážka sudcov ústavného súdu tiež vypovedá o decentnosti a vážnosti, ktorú zachováva predseda najvyššieho súdu. Obviniť sudcov ústavného súdu z pomoci mafii a vyhrážať sa im trestným oznámením len preto, že rozhodli inak, ako by sa Harabinovi páčilo, je skutočne ukážkovým prejavom zachovávania dôstojnosti a decentnosti.

Stav slovenskej justície je katastrofálny. Podľa prieskumov jej nedôveruje 67% občanov Slovenska. Ale Harabin a jeho nohsledi neustále tvrdia, že sa nič nedeje, že sú obeťami a nie vinníkmi, že tí, ktorí otvorene hovoria o pomeroch v justícii znižujú jej vážnosť, nie tí, ktorých konanie je popretím všetkých hodnôt, ktoré by sudca mal nielen slovne prezentovať, ale podľa nich aj skutočne jednať a žiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stačí sa pozrieť len do dnešných novín, aby človek videl, ako neexistuje korupcia v slovenskej justícii: V kauze Salmanovcov mali brať úplatky sudcovia a prokurátor.

Výzvy Harabina a jemu podobných, aby občania strčili hlavy do piesku a nestarali sa, čo sa deje so slovenským súdnictvom sú pochopiteľné. Ten, komu vadí verejná kontrola, ten, kto sa nechá nachytať, ako úplne ignoruje požiadavku zachovania vážnosti sudcovského stavu, ten, kto bez mihnutia oka škandalizuje kolegov len preto, že majú iný názor, nemôže potrebovať verejnú kontrolu a verejné a kritické porovnanie svojich slov a skutkov.

Len by si tí občania s hlavou v piesku mali uvedomiť, že ich veľmi ľahko môže ktokoľvek, a teda aj niektorý sudca, nakopať do... veď viete kam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


PS: Vysoko si cením všetkých v slovenskej justícii, ktorí napriek hrozbe perzekúcií a straty povolania, napriek verejnému osočovaniu a znevažovaniu hovoria otvorene o pomeroch v súdnictve a majú snahu ich zmeniť. Nemyslím si, že sú to svätci, ani že nikdy neurobili nič zlé, sú to normálni ľudia ako my. Ale majú odvahu a odhodlanie postaviť sa zlu a preto si zaslúžia úctu a podporu.

Juraj Petrovič

Juraj Petrovič

Bloger 
  • Počet článkov:  232
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Človek, občan, otec, manžel. Od roku 2022 píšem pre týždenník .týždeň. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaSpoločnosťVedaFimfárumZápisky z ciestKultúraPrírodaSrandičkyPredvolebné článkySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu