reklama

"Starká sa nám zmenila na hviezdičku"

Povedala mama môjmu malému bratovi, keď nám pred pár rokmi umrela starká. Vtedy ešte nechápal, čo znamená smrť...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Obrázok blogu

Užnikdy to nebude také, ako keď som bola malé dievčatko. Kučeravá neposednáblondínka, v škôlke ma volali včielka Maja. Ja som chcela byť včielkaJanka, ale taká nebola. Keď som bola staršia, hovorili mi Slniečko, asi prezvonivý smiech a ešte stále blonďavé vlásky. Deti nemajú starosti, pretoprinášajú do života toľko svetla. A ľudia sú k nim milí. Tí malítvorčekovia, ktorí vás zaskočia otázkou. Vy na ňu odpoviete, nasleduje „Prečo?“A potom ešte dvadsať krát. Na mňa takúto trpezlivosť mala moja starká.Chodila som tam veľmi rada, každý víkend sme s maminkou cestovávaliz Popradu do Martina. Spolu sme gazdovali v starkinej drevenici celéleto a na zimu chodievali do mesta.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

 Keď som vyrástla,starká nám ochorela a bola slabšia. Ja som sa odsťahovala, najprv doLondýna, potom do Bratislavy, neskôr do Paríža. Návštev bolo menej, ale vždysom za našou dobrou starkou zašla, keď som bola na Slovensku.

  V Parížisom bývala len chvíľu, keď som si po návrate z práce našla na telefóneodkaz, že mám okamžite zavolať domov. Najprv mi napadlo, že mame prišlo smutnoa chce ma počuť. Smutno jej bolo. A veľmi. Povedala len: „Janka,starká nám včera v noci umrela.“ Dlho bolo ticho. Na oboch stranách.Nevedela som, čo povedať. Presťahovaná som bola len asi dva alebo tri týždne.Na čo dať posledné peniaze? Dilema, cesta domov alebo zaplatím pohreba budem za starkú páliť sviečky v Paríži? Vyhral rozum a ja somostala. Bola som jej najobľúbenejšie vnúča, ale na pohrebe ma rodina nevidela.Pochovali ju k starkému, ktorého som nikdy nepoznala, na Národný cintorínv Martine.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

 Náš Tomáško malvtedy asi sedem rokov a slovo „smrť“ si nevysvetľoval vôbec nijako.Maminka mu vysvetlila, že „naša starká sa zmenila na hviezdičkua odteraz sa na nás zhora stáledíva.“ Pre veľký vekový rozdiel medzi nami dvomi on si pamätal starkú akostarú, chorú a častokrát aj nespokojnú ženu. Pre mňa je naša starkáčlovekom, ktorý mal na mňa vždy čas, rozumeli sme si, raz mi ona dala vymiešanéžĺtko s cukrom, inokedy som jej ja držala vlnu, aby z nej mohla namotaťklbko. Spolu sme chodili na huby, na jafury, ako v okolí Martina nazývajúčučoriedky, na žihľavu pre kačiatka, varili psovi. A pestovali gerbery,jej najobľúbenejšie kvety. Bol ich celý záhon. Pominuli sa s ňou.
  Starká, ďakujem Ti za všetkuTvoju dobrotu a lásku, ktorými si ma roky zahŕňala. Aj ja by som chcelabyť taký Človek, ako Ty. Myslím na Teba každý deň. Ľúbim Ťa.

Jana Petrušková

Jana Petrušková

Bloger 
  • Počet článkov:  22
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Optimistka, dcéra, sestra, priateľka, kamarátka, študentka, kolegyňa, jazykárka, jazyčnica. Poháňa ju vedomie, že dobré veci sa dejú, vo svete existuje spravodlivosť a veci sa nestávajú náhodou. Každý deň stretne niečo, čo ju poteší, rada sa zasmeje na tom spolu s vami pri písaní článku ešte raz. A miluje mačiatka. Glitter Graphics Zoznam autorových rubrík:  Moja milovaná starkáMôj bežný svetMôj vzťah k mužomMoja prácaMoje tipy na voľný časMoje postrehy o spoločnostiSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu