"Najhoršia na varení je tá kopa špinavých riadov," svorne konštatujú všetky kuchárky i kuchári. Varenie samotné zlé nie je. Mnohých ľudí dokonca baví, najmä ak nevaria každý deň, alebo ak skúšajú nové recepty či sa tešia na pripravovaný výsledok. Ale keď dovaríte a dojete, zbadáte v dreze horu špinavého riadu. Čo s ňou? Tí šťastnejší všetko nahádžu do umývačky. Tí menej šťastní rozkážu svojim deťom či partnerovi pod papučou. A tí najnešťastnejší musia všetko, čo pri varení ušpinili, aj umyť.
Tak či onak, v usporiadanej domácnosti sa riad umýva po varení. Internáty však majú k usporiadaným domácnostiam ďaleko a v kráľovstve vysokoškolákov je všetko inak: voda sa sype, piesok leje a riady sa umývajú pred varením. Neveríte? Porovnajte:
Algoritmus varenia čaju v domácnosti: | Algoritmus varenia čaju na internáte: |
1. Nájdi šálku | 1. Nájdi šálku |
A je to vonku! Dlho skrývané tajomstvo je odhalené. Vysokoškoláci po sebe neumývajú. Skôr než sa na takej internátnej izbe začne variť, musia sa najprv umyť riady. Prečo je to tak? Nuž okrem starej pravdy, že študenti sú leniví, sú aj vypočítaví (Načo budem umývať ja, možno niekto bude variť skôr!) a tiež často naivní (Možno prídu trpaslíci a riady za mňa umyjú!).
Samozrejme, nájdu sa aj výnimky. Už teraz existuje početná skupina študentov, ktorá po použití hrnce či taniere napustí vodou a nechá aspoň "odmočiť". Ale sú už i takí, ktorí pochopili, že - aj keď sa to nezdá - je jednoduchšie umyť riady hneď.
Toľko z internátnej kuchyne. Dáme si čaj? Tak idem umyť šálky...