reklama

Matica slovenská alebo klobásy a kampaň SNS za naše dane

Šetrenie verejných výdavkov sa stalo heslom nového rozpočtu. Škrtá a šetrí sa aj na vitálnych funkciách štátu v oblastiach, ako sú školstvo a zdravotníctvo. Napriek tomu zostávajú na štátny rozpočet "pricucnuté" pochybné inštitúcie ako Matica slovenská.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (173)

Pozornosť verejnosti upútala najmä správa o jej novom predsedovi, ktorým sa stal bývalý guvernér NBS Marián Tkáč. Zaujímavé, že jeden človek môže mať kvalifikáciu na vedenie oboch tak rozdielnych inštitúcií, ktoré majú spoločné iba spomenutie Slovenska v názve. Ako som sa však dočítala, vo svojej tvorbe sa venoval aj osudu prezidenta J. Tisa. To už samo o sebe musí na šéfa Matice postačovať.

Matica slovenská je doslova moloch, ktorý má svoje pobočky v 19 mestách Slovenska (pre porovnanie, Slovenské národné stredisko pre ľudské práva má pobočky v 7 mestách, ombudsman v troch). Samozrejme, matičiari pôsobia hlavne v južných okresoch. Veď Maďari nikdy nespia... preto si treba naše tradície pripomínať. A vychutnať. Napríklad takou klbasiádou. Že čo to je? Čítajte so mnou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Dolnozemská klbasiáda 2010 v Dome MS v Galante

Tri súťažné družstvá, ktoré tvorili dvojice si každé prinieslo so sebou po 5 kg mäsa a všetky ingrediencie, ktoré sú potrebné k výrobe klobásky. /Soľ, cesnak, rascu, papriku/. Účastníci si mohli pozrieť celý postup, od krájania mäsa, cez postupnosť pridávania ingrediencií a miesenie až po naprávanie klobás. Zároveň to pozorne sledovala aj porota... Keď boli klobásky pripravené, každé súťažné družstvo odovzdalo porote 1/2kg klobás, ktoré sa po upečení hodnotili z viacerých hľadísk.... Pochutnali sme si na dobrej klobáske, dali sme si pohár vínka, zaspievali sme si. Príjemne sme strávili doobedie a uctili sme si Dolnozemskú klbásu, ktorá sa ako symbol blahobytu stala tradičnou zložkou sviatočného menu dolnozemských Slovákov."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Verím, že matičiarom klobásky chutili... len neviem, prečo to mám platiť zo svojich daní. Podobne ako súťaž v lúštení krížoviek a hádaniek. Alebo Veľkoúľanské maškrty. Alebo výlet matičiarov k soche Svätopluka. Alebo množstvo ďalších činností, z ktorých určite majú mnohé aj svoj zmysel. O tie by sa však Matica mala férovým spôsobom uchádzať v grantových súťažiach a za rovnakých podmienok, ako iné kultúrne inštitúcie.

Namiesto toho zhltla v roku 2009 na svoju činnosť 2,8 milióna EUR zo štátneho rozpočtu, čo je takmer päťnásobkom v porovnaní s rokom 2004. Povinnosť financovať Maticu ako rozpočtovú organizáciu totiž vyplýva zo zákona, schváleného ešte za Mečiara. A nikomu ho nenapadlo zrušiť. Pritom na samotné regionálne aktivity šlo len 176 tisíc EUR, kým väčšina na mzdové náklady a prevádzku. Potešiteľná je najmä sebakritika v závere Výročnej správy za rok 2009: „Stále však pretrvávajú problémy súvisiace s nedodržiavaním zásad hospodárenia, vnútorných smerníc a predpisov."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem štedrých dotácií z rozpočtu dostala od Mečiara Matica v roku 1993 do daru tlačiaren Neografia, ktorej výnosy samy o sebe zabezpečujú veľmi slušné prežitie. Lukratívne zákazky ako tlač pornografických materiálov prinášajú nemalé zisky nielen Matici, ale ja ľuďom v štatutárnych orgánov tlačiarne (čo sú opäť aj matičiari). Hotové finančné perpetum mobile...*

Nielen vzhľadom na spomínané problémy je oprávnenosť tejto inštitúcie v súčasnosti pre mňa nepochopiteľná. Teda, ani nie tak samotná existencia, ako povinnosť štátu financovať ju zo zákona. Mnohé z jej ústavov ako historický a literárny existujú duplicitne aj v rámci SAV: Historický ústav SAV, Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV, Slavistický ústav Jána Stanislava SAV, Ústav dejín umenia SAV, Ústav divadelnej a filmovej vedy SAV a Ústav slovenskej literatúry SAV. Naozaj by ma vzhľadom na veľkosť (malosť?) nášho národa zaujímalo, čím sa ľudia v týchto duplicitných inštitúciách zaoberajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Hlásna trúba SNS a Smeru

Periodiká, ktoré Matica vydáva v čase internetu a blogov, sú pre mňa ďalším otáznikom. Je Orol tatranský naozaj tým správnym formátom na upútanie dnešnej mládeže? Sú Slovenské národné noviny naozaj tým správnym prostriedkom, ktorý by mal vzbudiť hrdosť v našich deťoch? Je Správa uhorských biskupov pápežovi o stave cirkvi v Uhorsku v 1338 to, čo zaujíma našich rodákov v zahraničí? Sú protimaďarské a prosrbské texty tou správnou osvetou alebo je ich účelom vychovávať SNS novú voličskú generáciu? Nie náhodou to bol minister školstva zo SNS, vďaka ktorému boli tieto nacionalistické plátky distribuované na stredné školy. A nie náhodou ešte pred voľbami, kedy vychádzali takmer týždenne, písali spomínané noviny o neskutočnej mentálnej aj morálnej úbohosti súčasnej pravicovej opozície (str. 6) a zo široka rozoberali kauzu financovania SDKÚ, pričom Fica vykresľovali ako odvážneho hrdinu.

Zjavne Matici už nevadí, že minister kultúry patrí k Sulíkovým liberálom, ktorí sa vraj prihlásili k slovníku Hitlera: „Sulíkove názory na hodnotu života nie sú to isté ako úsmevné slová Slotu na adresu maďarskej strapatej ministerky, ktorá nazvala Slovenskú národnú stranu fašistickou. To je fašizmus skrz naskrz, ktorý nemá miesto v slušnej spoločnosti," píše sa v spomínanom plátku. (str. 6).

Dnes Maticu slovenskú ňou nenávidená pravicová koalícia - napriek jemnej kritike ministra kultúry - naďalej financuje. Na budúci rok do nej priamo potečie 1,494 milióna Eur. Pritom na Slovensku existuje množstvo kultúrnych inštitúcií, ktoré živoria a napriek tomu sa robia svoju činnosť neporovnateľne lepšie a profesionálnejšie ako nacionalistický matičný dinosaurus. Pôvodná slovenská literárna tvorba tiež úspešne dobýja pulty našich a z časti i zahraničných kníhkupectiev. Aj bez Matice. Preto myslím, že peniaze naliate do matičného molochu by grantovou formou na podporu pôvodnej slovenskej tvorby a vydavateľstiev, ktoré sa jej venujú, boli investované oveľa zmysluplnejšie.

Nehovoriac o tom, že nemám záujem platiť z mojich daní hlásnu trúbu SNS.

* Doplnené 16.12. o 11.00

Aktualizované o súvisiace články

Olga Pietruchová

Olga Pietruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  182
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu