reklama

Keď sa hanbím, že som blogerka

Sú dni ako ten dnešný, keď sa hanbím, že som blogerka na Sme. Prečo? Kvôli rebríčku článkov s najvyššou karmou, kde vedie článok spochybňujúci základné princípy právneho štátu a konceptu ľudských práv.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (471)

Sloboda prejavu je nielen skvelá vec, ale aj jeden z pilierov slobodného demokratického štátu. Nie je však jediný - patria k nim aj ďalšie ako právny štát, úloha práva a jeho vymožiteľnosť, rešpektovanie dôstojnosti každého človeka bez ohľadu na farbu pleti, vek, pohlavie, svetonázor atď. A úplne samozrejme k nim patria základné ľudské práva každého jednotlivca, ktoré sú neodňateľné a nespochybniteľné. Všeobecná deklarácia ľudských práv bola prijatá spoločenstvom národov nie náhodou práve po II. Svetovej vojne z poznania, „že zneuznanie ľudských práv a pohŕdanie nimi viedlo k barbarským činom, ktoré urážajú svedomie ľudstva". Jedným zo základných princípov je ochrana pred mučením a neľudským zaobchádzaním, ako aj právo na férový proces: „Nikto nesmie byť mučený alebo podrobený krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestu". Demokratické spoločnosti sa od totalitných odlišujú aj tým, že tieto práva rešpektujú. Preto sa stali fotografie z irackého väzenia Abu Ghraib nočnou morou americkej administratívy, ktorej oficiálnym cieľom bolo nastoliť v krajine demokraciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nie je zločin ako zločin

Možno si spomínate na prípad, keď pár chalanov vo veku 13 až 19 rokov v Rožkovanoch znásilnilo staršiu ženu v jej vlastnom dome. V tom prípade sa ozývali hlasy o tom, že sú to len decká, blbí chalani, že nevedeli, čo robia, že tá ženská si to vlastne zavinila sama, lebo často pila. Nie náhodu mali byť pôvodne stíhaní na slobode... veď inak to boli slušní chalani. No, hlavne to boli bieli chalani...

Teraz je to ale iné... špinavé rómske decká okradli babičku - čo iné si zaslúžia ako poriadne ponížiť a zmlátiť? Veď sú to malí zločinci, boli nimi od narodenia a nikdy z nich ani nič iné nemôže byť! Tak aké ľudské práva? Aká dôstojnosť? Čo je to za pomätený princíp? Čo vôbec mali tí chudáci policajti robiť, vlastne ani nemali inú možnosť, že áno... treba sa im ospravedlniť a poďakovať, že dali tým zlodejom cigánskym dobrú príučku! Veď náš chorý právny systém by si s nimi inak neporadil, nemá na to vytvorené potrebné mechanizmy, polepšovne, je to len „chorý systém, chorá spoločnosť"... A vôbec, najlepšie by bolo zaviesť rovno metódy divokého Západu a namiesto zbytočného dokazovania viny počúvať kričiace hlasy a lynčovať zločincov rovno na mieste. Pri menej vážnych priestupkoch by stačilo pár facek a poukazovať krčiacemu davu obnažené genitálie. Toľko by sme ušetrili za súdy a väzenia... a niektorí aj na porno-videách.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tým „pomäteným ochrancom ľudských práv" už konečne zatvorme ústa, nech prestanú otravovať. Za komunizmu sme si s nimi tiež vedeli poradiť, tak kde je problém? Potom sa naša chorá spoločnosť zaručene vylieči...

Usvedčení farbou pleti

Skúste si predstaviť, čo by sa stalo, keby na tých videách boli deti biele... vlastne je to úplne nereálna predstava. K bielym deťom by s žiadny policajt nič také nedovolil. Dopadlo by to ako v prípade malých násilníkov z Rožkovian, snažili by sme sa ich ospravedlňovať - decká len zblbli, vlastne sa hrali, nebudeme im predsa kaziť život kvôli ukradnutej kabelke. Veď sami máme deti v pubertálnom veku, ktoré rebelujú, kašlú na autority... a občas robia blbosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To video nebolo o ukradnutej kabelke. Tie deti na videu sa previnili najmä tým, že sa narodili na Slovensku s počernou farbou pleti v chudobnej rómskej rodine. Hoci máme zákony o rovnosti šancí, ak sa niekto narodí na Luníku IX, jeho šance na slušný život sú takmer nulové. Sú usvedčení od narodenia - usvedčení farbou pleti. Sú zlodeji, aj keby nekradli - majú to predsa v génoch, nie?

Prečo sa niekedy hanbím, že som Slovenka

Je iste právom autora spomínaného článku vyjadriť slobodne svoj názor, ktorý ho súčasne jeho vizitkou. Je mojim právom s ním nesúhlasiť a nahlas povedať, že slušný človek sa z dieťaťa bitím a ponižovaním vychovať nedá... maximálne ho to dokáže zlomiť. Na postihovanie kriminality mladistvých máme vytvorené právne mechanizmy - len ich treba dodržiavať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za čo sa ale vyslovene hanbím, je skutočnosť, že ho čitatelia blogu Sme považujú za výborný a v diskusii mu vyjadrujú takmer bezmedznú podporu.

Už sa ani nečudujem, že v tejto krajine môže prezidentské voľby rozhodnúť „maďarská karta". Vlastne sa už nečudujem ani tým perverzným policajtom - len robili to, čo im atmosféra v tejto krajine dovoľovala.

Doplnenie 18.4.2009 o 10.00: Splomínaný článok sa z rebríčka práve stratil. To však nič nemení na obsahu môjho článku a jeho výpovedi.

Olga Pietruchová

Olga Pietruchová

Bloger 
  • Počet článkov:  182
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu