reklama

Prichádza utajená cenová regulácia liekov na dlhé roky dopredu

Ešte týždeň a informácie o cenovej hladine najdrahších liekov na Slovensku bude vyzerať takto:

Prichádza utajená cenová regulácia liekov na dlhé roky dopredu
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Zásadné pripomienky, bez ktorých odstránenia nemá zmysel celá novela

1. Fragmentácia trhu - definícia generického lieku, náhradného lieku a s tým súvisiaca tendencia spoluposudzovať čo najmenšiu skupinu liekov. Trendy by mal byť opačný. 

2.Úplné zničenie transparentnosť - začierňovanie podkladov podľa vágnej definície obchodného tajomstva

Obrázok blogu

2.1. Nemožnosť verejnej kontroly poradných orgánov (odborných skupín) poradných orgánov (kategorizačnej komisie a NIHO) ministra.

2.2 Neriešenie absurdného postavenia NIHO (HTA agentúry). V systéme kategorizácie máme duplicitné orgány s rovnakými kompetenciami a úlohami. MZ plánuje budovať rovnaké kapacity s rovnakým obsahom bez verejnej kontroly, ako zákonom vytvorený NIHO s akou-takou verejnou kontrolou

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obrázok blogu

3. Nik nebude vedieť aká je skutočný cenový strop v Slovenskej republike - zavádzajú sa pokútne zmluvy mimo systém na najvyššej úrovni cenovej regulácie - na úrovni MZ -  v ktorých definícii je, že dohodnutá cena ministerstvom je tajná.

3.1. Tým sa zamedzuje na akejkoľvek nižšej úrovni - poisťovne, siete nemocníc (aj tá štátna sieť je sieť nemocníc), siete poskytovateľov, nemocnice a lekárne vyjednávať o ďalších lepších podmienkach pod štátnym stropom daným kategorizáciou a tým šetriť prostriedky solidárneho systému. Štátom daný strop je tajný. Budú aj skutočné obstarávacie ceny na faktúrach tajné? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

3.2. Novo-prichádzajúca konkurencia nevie, aká je skutočná cenová hladina na Slovensku v danej terapeutickej skupine v rámci generických konkurentov, nie to ešte liekov voľby či koncepčne iných terapeutických prístupov.

Obrázok blogu


4. Novela zákon vôbec nerieši podmienky a spôsob zverejňovania tajných zmlúv v elektronickej podobe, spôsob práce pri podaniach výrobcov.  vzhľadom na podmienku platnosti zmlúv pri hospodárení s verejnými prostriedkami. (platná až po zverejnení).  

Obrázok blogu

5. Novela nerieši personálne požiadavky na “vyjednávací tím”, zamedzenie konfliktu záujmov a verejnú kontrolu konfliktu záujmov. 

Komentár

Bez vyriešenia, v zmysle odstránenie týchto koncepčných podmienok nemá žiaden zmysel diskutovať detaily.  Koncept je proste zlý a nenapraví ho úprava detailov v hodnotách plus či mínus pár percent. 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jediný, komu vyhovuje tajný režim cenových regulácii naprieč EU sú farmaceutické firmy, ktoré maximalizujú všetky kroky vedúce k maximálnemu zneprehľadneniu na trhu s liekmi. Návrh zákona je napísaný presne v záujme inovatívneho priemyslu a “originálnych” firiem. 

Že 2 prahový, 3 prahový, 8 prahový? O čom sa chcete baviť, keď zákon určuje že hodnota prahu je tajná?  O čom sa chcete baviť, keď nastavenie spoluposudzovaných skupín je také, že je v posudzovanej jeden jediný liek a zákon dokázal nemožné  - deliť 1:2 v obore prirodzených čísiel, keď jeden liek môže mať dve úhrady v závislosti od indikácie? 

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O čom sa chceme baviť, keď je rozhodnutie poradných orgánov tajné a tajné sú podklady, pričom sa rozhoduje o verejných peniazoch? 

O čom sa chcete baviť, keď sa zavádza 70% personálny podiel štátu v kategorizačnej komisii, ktorá rozhoduje prostou väčšinou a odvolacím orgánom je kategorizačná rada so 70% podielom štátu? 

Pri takto nastavených podmienkach je úplne jedno, aká je prahová hodnota QALY. Či pôjde o 3 násobok alebo 21 násobok HDP alebo násobok nejakej absolútne definovanej hodnoty. 

Ja sám, ja vládca, ja nič, ja sestra biochemika

Minister ako neobmedzený vládca si o cene rozhodne podľa lógru rannej kávy a nie je v predkladanej novele toho nástroja, ktorý to skontroluje.

Raz zaradené lieky v danej úhradovej skupine nastavujú cenovú latku pre každý ďalší liek zaradený neskôr.  Predkladaný návrh zákona pokriví cenovú hladinu liekov na dlhé roky dopredu a zabezpečí úhrady nad rámec obvyklý v ostatných krajinách EU. 

(Obrázky sú z náhodne vybratého podania žiadosti o určenie maximálnych cien a úhrad jedného lieku.)


Autor je členom tímu SaS pre zdravotníctvo, roky sa zaoberá liekovou politikou a elektronizáciou. Viac jeho politických textov na jeho politickom webe www.politik.pilnik.sk. Ak chcete sledovať aj ďalšie jeho politické vyjadrenia, staňte sa fanúšikom jeho facebookovej stránky.

Martin Pilnik

Martin Pilnik

Bloger 
  • Počet článkov:  402
  •  | 
  • Páči sa:  666x

Člen SaS. Som muž, lekárnik a jedno M zo 4M. Blogér číslo 9 na blog.sme.sk od roku 2004. Zoznam autorových rubrík:  Farmácia/lekárenstvoŠkola praktického životaGeocachingPDAPočítačeInternetNenapísal by som to lepšie...

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu