reklama

Európske voľby 2014 – prebudí sa z letargie aj Slovensko?

Blížia sa nám voľby do Európského parlamentu v máji 2014. Na Slovensku sa budú konať 24. mája. Všeobecne nie je o tieto voľby veľký záujem, či už na Slovensku, ale aj v niektorých iných krajinách EÚ. Pritom sú tieto voľby nanajvýš dôležité. Veď v Bruseli sa robia také rozhodnutia, ktoré sa týkaju bytostne aj Slovenska. Dnes už vyše polovica predpisov a zákonov prichádza práve z Bruselu. Len od roku 2010 vzniklo v Bruseli 3600 nových regulácii. Ako je to vôbec možné? Zdá sa, že je to dané tým, že v Bruseli je viac ako 60.000 úradníkov, ktorí musia neustále odôvodňovať svoju existenciu tvorením nových a nových predpisov. A niektoré absurdné regulácie EÚ majú potom nedozerné následky pre nás, občanov EÚ.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Blížiace sa májové voľby do Európskeho parlamentu budú teda aj akýmsi plebiscitom o ďaľšom vývoji Európskej únie a najmä tej zbabranej eurozóny. Nebudú o pravici a ľavici, to už je irelevantné. Pôjde o súboj medzi tými, čo veria v demokraciu národných štátov a zároveň veria, že tých 28 štátov, ktoré momentálne tvoria EÚ sú lepšie spravované práve svojimi národnými inštitúciami. Je dobré mať vlastnú identitu. Alebo chceme byť spoločnosťou bez národnosti, bez štátnosti, bez právomocí o sebe rozhodovať? Hlavne o to pôjde v najbližšej dobe, aby neprišlo "zadným vchodom" k nejakému eurofederalizmu. Jeden experiment so spoločnou menou nám už hádam stačil. Veď práve eurozóna mala priniesť stabilitu a priniesla až 50 %-nú nezamestnanosť v južných krajinách, ktorá by bola bez eura pravdepodobne dvakrát nižšia. Robiť centrálne jednotnú menovú politiku pre ekonomicky rozdielne krajiny sa ukázalo ako nefunkčný model. Viacerí ekonómovia predtým varovali a teraz za to draho platíme.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O význame nastávajúcich eurovolieb svedčí aj zostavovanie kandidátnych listín strán v jednotlivých krajinách EÚ. Zloženie budúceho parlamentu bude veľmi dôležité pre ďaľšie smerovanie Európy. Aj preto kandidujú v niektorých krajinách viacerí predsedovia politických strán. Zo Spojeného kráľovstva kandiduje opäť Nigel Paul Farage predseda strany United Kingdom Independence Party (UKIP), ktorý je známy svojimi kritickými vystúpeniami v europarlamente, ďalej je to Prof. Berd Lucke, šéf novej nemeckej strany Alternative für Deutschland (AfD), ale aj francúzska politička Marine Le Pen, predsedníčka strany Front National (FN). Tieto strany sú známe najmä svojim kritickým postojom k celkovému vývoju EÚ a aj eurozóny s jej nezmyselnými záchrannými eurovalmi, ktoré vlastne nič nevyriešili, len zýšili dlhy krajín.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako to bude s predsedami strán zo Slovenska? Dá sa niekto z nich na kandidátku do europarlamentu? Nechajme sa prekvapiť. Žeby si aj šéf najväčšej strany namiesto rokokového paláca v Bratislave vybral radšej tú veľkú sklenenú budovu v Bruseli? Ohliadnuc od jeho plejády možností (napr. kandidatúra na prezidenta SR. zotrvanie vo funkcii preméra), predpokladajme, že by mal Robert Fico napríklad o pozíciu predsedu Európskej komisie skutočne záujem. To čo by bola pre Slovensko skvelá správa lebo by urýchlila rozpad Smeru, ale pre EÚ by to bol pravý opak. Jedného staršieho komunistu v komisii by tak nahradil (ak by ho socialisti dokázali pretlačiť) len mladší. Aj preto je dôležité ako dopadnú voľby, aby EÚ neskončila napokom pod socialistickou ideológiou. Veď sme si to už zažili za hegemónie Sovietskeho sväzu a terajšia mladá európska generácia aj na Slovensku by sa mala snažiť, aby sa to v inej forme v Európe už nezopakovalo.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Je skutočne najvyšší čas, aby sa aj Slovensko vzoprelo tej spúste nezmyselných (pre)regulácií a predovšetkým tým eurovalovým (ESM) hrôzam, kde už dodnes krajina poukázala v hotovosti 660 miliónov eur. Ďaľšie milióny od slovenských daňovníkov do tohto "suda bez dna" budú samozrejme nasledovať. A občania Slovenska musia, pri poklese vlastnej životnej úrovne, takto ešte aj podporovať bohatšie krajiny a zachraňovať aj zahraničné banky. A to všetko len preto, lebo to niektorí poslanci takto skvele v parlamente (samozrejme za svojich voličov!) odsúhlasili. Aj o týchto faktoch treba aj v europarlamente začať už konečne seriózne diskutovať a následne aj vyvodiť relevantné závery, ako z tohto bludného kruhu permanentných eurozáchran pre nezodpovedné krajiny vycúvať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z toho dôvodu bude asi rozumné zvoliť do Európskeho parlamentu aj kandidátov strán s kritickými hlasmi a nie len takých, čo sa doteraz plne podriaďovali diktátu z Bruselu. Veľa poslancov v europarlamente je v súčasnosti takých, čo tam v podstate vôbec nezastupujú záujmy svojich občanov a zdá sa, že Slovensko tu žiaľ netvorí žiadnu veľkú výnimku. Väčšina europoslancov sa len poslušne podriaďuje Bruselu a to je potrebné v budúcnosti zmeniť. Občania využite preto možnosť aj vašim cenným hlasom v máji 2014 ovplyvniť zloženie budúceho europarlamentu. Zamyslite sa prosím aj nad tým, ktoré strany doteraz hájili záujmy občanov Slovenska voči Bruselu aj v NR SR, a ktoré o tom mali len silné reči pred voľbami. Internet nám dnes ponúka skvelé zrkadlo, ako rýchlo politici menia názory a aj sľuby dané najmä svojim voličom. A vonkoncom nejde len o Smer a jeho predvolebné tzv. ISTOTY.

Nebuďme teda už naďalej len figúrkami v rukách Bruselu a začnime v tom parlamente konečne suverénne hájiť a aj presadzovať záujmy občanov Slovenskej republiky! Tí si to po toľkých rokoch konečne zaslúžia. Slovensko je predsa suverénny, rovnovcenný člen eurozóny a Európskej únie. Alebo sa hádam mýlim?

Pavol Podolay

Pavol Podolay

Bloger 
  • Počet článkov:  52
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Prezident Nemecko-slovenskej hospodárskej únie. Moje blogy budú venované politike, ekonomike, ale aj spoločensky aktuálnym témam a to nielen na Slovensku. ----------------------------------------------------------- Ďakujem za Vaše maily k článkom: pavol@podolay.eu Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu