reklama

Milujem (takéto?) Slovensko

Milujem Slovensko, lebo inde je to často ešte horšie ako u nás. Tak by sa dalo parafrázovať vyznanie mladej dievčiny v novej relácii RTVS, pri ktorej sa mi až zastavoval rozum. Martin Nikodým kŕčovite tancuje, súťažiaci, ktorých som doteraz považoval za celkom sympatické postavy slovenského šoubiznisu, chŕlia jeden trápny (najlepšie sexuálny) vtip za druhým, všetci sa usmievajú, a čo je najpodstatnejšie, tlieskajú. Relácia ponúka veľa paralel so Slovenskom, ktoré si podla mňa milovanie nezaslúžia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (37)

Tlieskame všetkému a zároveň ničomu. Už sme si akosi z korektnosti zvykli tlieskať a vzdávať hold takmer hocičomu, čo sa v nejakom verejnom médiu odprezentuje ako hodné obdivu, a už ani nepotrebujeme rozsvietenie veľkej tabule s nápisom APLAUS.

V relácii sa tiež potleskom nešetrí a má vzbudzovať dojem davovej psychózy na nejakom hokejovom štadióne až na to, že všetci si tlieskajú navzájom, bez rozdielu tímu a je to také umelé, že sa vám to v hlave môže rozkladať ešte dlho po záverečných titulkoch. A v tejto atmosfére vzájomnej prajnosti Iveta Malachovská zahlási, že prečo oni (druhý tím) majú také ľahké otázky, a nás sa pýtajú na dačo, na čo si Dangl zrovna nevie spomenúť. Ale pocit dočasnej nespravodlivosti sa už o chvíľu stráca v ďalšom potlesku a úsmevoch typu „všetko je cool".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aj my ako ľudia nielen na Slovensku často cítime pocit viac alebo menej oprávnenej krivdy, ale radšej nejdeme do konfliktu, lebo predsa ostať cool je viac cool :). A keby idem do konfliktu mohol by som sa dostať do problémov a možno aj stratiť svoje teplé miestečko a to tiež nie je cool. Tak si často zvolíme cestu zbabelca a radšej sa za chrbtom posťažujeme, a dačím to ešte aj prikrášlime.

Jasné je to len hra a ide o zábavu, ale ak by sme tu predviedli fair play, to by asi tiež nebolo príliš slovenské. A tak ešte predtým ako začujem otázku už šťukám, že idem odpovedať, veď je to len hra. Výborne, ale keď sa v hre, v ktorej o veľa nejde, nevieme držať vopred dohodnutých pravidiel, čo potom čakáme od ľudí v reálnom živote. Ty poslúchaš zákony, čo systém nastavil ? Veď s takým prístupom nič nevyhráš, debilko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Asi najsmutnejšia paralela je, keď pod vplyvom davovej psychózy kolektívu strácame sami seba a vezieme sa s prúdom. A tak aj súťažiaci, ktorých si inak vážim klesajú s prúdom tohto celého divadielka a nechávajú sa s úsmevmi na tvárach splachovať do stoky neprehliadnuteľného afektu.

Samotný náučný a vlastenecký koncept je podľa mňa výborný ale jeho pilotná forma na Jednotke nemohla skončiť o moc tragikomickejšie. No a toto toto nepríjemné prekvapenie prichádza práve v dobe, keď sa moja mienka o RTVS rapídne zlepšovala aj vďaka projektom, akým je napríklad Colnica.

autor: Peter Čechvala

Prvý pokus

Prvý pokus

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  778
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Ak chcete zverejniť svoj text na tomto blogu, pošlite nám ho e-mailom vo worde na adresu matus.paculik(at)smeonline.sk. Nezabudnite na predmet PRVÝ POKUS.Výber textov je v právomoci redakcie, ktorá má právo zmeniť autorom navrhnutý titulok. Väčšinu článkov zverejňujeme, ale vyhradzujeme si právo ktorýkoľvek odmietnuť aj bez udania dôvodu, najmä ak sa autor nepodpíše celým menom.Vždy uveďte aj vašu poštovú adresu a telefónne číslo. Tieto dva údaje nezverejníme, ale musíme ich mať k dispozícii kvôli overeniu identity alebo pre prípad, že sa váš článok rozhodneme honorovať.Ak meno a priezvisko priamo v článku nechcete uviesť, prosíme, napíšte nám dôvod. Za istých dôležitých okolností tieto údaje nepublikujeme, redakcia ich však vždy musí poznať.Zaradenie textu zväčša trvá niekoľko dní. Na tomto blogu nezverejňujeme poéziu ani prózu. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské zdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu