reklama

Kažimír je čoraz smutnejší

„Ministerstvo financií očakáva v tomto roku o 361 miliónov eur nižšie príjmy, ako predpokladá schválený rozpočet. Minister Peter Kažimír sa však svojho pôvodného plánu nevzdáva a deficit verejných financií chce znížiť pod 3 percentá HDP." Viac tu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)

Kažimír je čoraz smutnejší a zamyslenejší. Mám podozrenie, že si ho na ten post smeráci dosadili iba kvôli tomu, aby ho obetovali. Možno začína snáď chápať to, že ekonomiku nič „nenaštartuje“ – v uzavretom systéme, ako je naša Zem, nič nerastie naveky, ani ekonomický rast nie je nekonečný. A zdá sa už len ekonómovia a blázni veria v nekonečný rast. A podľa slov aj politici, aj keď sa im nedá veriť.

Ak budeme výdavkovo škrtať, dopadneme ako Bulhari – splnili síce rozpočtové kritériá, ale polovica firiem skrachovala a väčšina ľudí je nezamestnaných. Ak sú zamestnaní, priemerný plat je okolo 150 eur mesačne. Na druhej strane, ak si budeme požičiavať a deficit bude väčší ako 3 percentá, dopadneme ako Gréci, Španieli, Taliani, Briti a ďalšie stovky ekonomík po celom svete.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Politici realitu ignorujú, lebo musia v záujme volebných preferencií. Vyžívajú sa v sľuboch, istotách a raste. Obľúbená fráza vlády aj opozície je „naštartovať ekonomiku“. Pretože sľuby sú lacný tovar a dobre sa predávajú. Masy majú radi sľuby a sú ich ochotné nakupovať. Takže sľubovať treba, kto hovorí pravdu, nie je populárny a pravda je vždy tabu tak ako ropné zásoby OPEC.

Pre rast ekonomiky sú potrebné primárne zdroje: energia a suroviny. Ako už priznáva vo svojich správach Európska komisia, Medzinárodný menový fond MMF aj Medzinárodná energetická agentúra IEA: „Máme vážny problém“. Ropy je síce dosť, ale neexistujú technológie, ako ju lacno vyťažiť. Zostáva nesmierne drahá, ekologicky katastrofálna a ekonomicky samovražedná ťažba. Ešte horšie sme na tom s kovmi a fosfátmi, bez ktorých sa veľa neurodí. Cena potravín tiež stúpa a naše Slovensko, ktoré kedysi vyvážalo, dováža už takmer polovicu svojho konzumu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Snáď jediné, v čom politici neklamú, je, že práce je dosť. Stačí ľudí vhodne motivovať (napr. ak nepracujete, nedostanete sociálne dávky) a vyčistilo by sa tisíce nelegálnych skládok odpadu, smetiská okolo ciest a v prírode. No a v našom poľnohospodárstve je roboty a roboty – kedysi (ani nie tak dávno) zamestnávalo väčšinu ľudí na vidieku aj bez investičného kapitálu a investičných skupín.

Autor: Peter Sabela

Prvý pokus

Prvý pokus

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  778
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Ak chcete zverejniť svoj text na tomto blogu, pošlite nám ho e-mailom vo worde na adresu matus.paculik(at)smeonline.sk. Nezabudnite na predmet PRVÝ POKUS.Výber textov je v právomoci redakcie, ktorá má právo zmeniť autorom navrhnutý titulok. Väčšinu článkov zverejňujeme, ale vyhradzujeme si právo ktorýkoľvek odmietnuť aj bez udania dôvodu, najmä ak sa autor nepodpíše celým menom.Vždy uveďte aj vašu poštovú adresu a telefónne číslo. Tieto dva údaje nezverejníme, ale musíme ich mať k dispozícii kvôli overeniu identity alebo pre prípad, že sa váš článok rozhodneme honorovať.Ak meno a priezvisko priamo v článku nechcete uviesť, prosíme, napíšte nám dôvod. Za istých dôležitých okolností tieto údaje nepublikujeme, redakcia ich však vždy musí poznať.Zaradenie textu zväčša trvá niekoľko dní. Na tomto blogu nezverejňujeme poéziu ani prózu. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské zdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu