reklama

Legálne nelegálne pod dohľadom Stavebného úradu

Poškodená strešná krytina, zničené komíny, prebúraná stena, mokrá a splesnetá obývačka  a praskajúce podbránie... To je doterajší výsledok stavebnej činnosti na susednej nehnuteľnosti a ničenie veselo pokračuje ďalej. Veď čo, keď kompetentné orgány, ktoré by mali vykonávať nad stavebnou činnosťou štátny stavebný dohľad (napr. stavebný úrad) prižmurujú všetky oči, slepí, hluchí, neschopní posúdiť, lebo nemajú stavebné vzdelanie (toť otázka, čo tam potom robia...). Navyše, ozaj nechápem, načo Mestský úrad zamestnáva na Stavebnom úrade zamestnancov aj bez matematického vzdelania, podľa vyjadrenia ktorých 4-poschodová budova je len dvojpodlažná budova s dvomi prídavnými poschodiami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Ale pekne po poriadku. Celé sa to začalo "oficiálne" niekedy v auguste, keď si vtedy ešte vlastník historickej budovy v centre mesta Zvolen v radovej zástavbe, navyše v pamiatkovej zóne, podal žiadosť o vydanie stavebného povolenia na Stavebnom úrade. Ten buchot a oklepávanie stien už od marca človek "prehliadol", veď každý si už prešiel nejakou tou stavebnou úpravou. Ale to, čo sa dialo od tohto momentu, by prešiel potichu len človek na antidepresívach.

Stavebník bez toho, aby si počkal na rozhodnutie Stavebného úradu, začal odstraňovať strešnú krytinu a rozoberať krov – bez lešenia – zo susednej strechy a bez súhlasu jej vlastníkov. Samozrejme, že ju poškodil. Po nekonečných urgenciách a podnetoch, na základe zistenia Slovenskej stavebnej inšpekcie Stavebný úrad nelegálne práce zastavil. A vyzval stavebníka na predloženie dokladov, že stavba nie je v rozpore s verejným záujmom... Bola, keďže na zrealizovanie projektu potreboval súhlas vlastníkov okolostojacich nehnuteľností, ktoré by zatienil nad hodnoty povolené Slovenskou technickou normou. A tak stavebník predložil ďalší posudok, vhodne upravený, na základe ktorého nebol potrebný ďalší súhlas.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Stavebník určil, že tento posudok má Stavebný úrad brať za smerodajný a Stavebný úrad ho vzal bez ďalšieho skúmania za slovo. A vydal dodatočné stavebné povolenie. Medzitým, kým prebiehalo odvolacie konanie, stavebník sa ďalej činil a Stavebný úrad ho kryl vydávanými rozhodnutiami o neodkladných zabezpečovacích prácach, ktorých rozsah si, ako inak, určil stavebník.

Nie je jasné, čo vlastne mali práce zabezpečovať, keďže došlo k 3/4 asanácii domu (čo bolo aj súčasťou stavebného zámeru) a prebúraniu steny susednej nehnuteľnosti. Stavebný úrad, Krajský stavebný úrad, Slovenská stavebná inšpekcia... Všetci sa len nemo prizerali, však stavebník to robí na základe rozhodnutia o neodkladných zabezpečovacích prácach a oni s tým nič nemajú.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V januári stavebník buduje nové základy, stále bez právoplatného stavebného povolenia. A bez vyjadrení príslušných úradov, ako je napr. Pamiatkový úrad, ktorý sa len s údivom prizerá, ako mu z mapy pamiatkovej zóny Zvolena mizne historická budova, ktorá ašpirovala na vyhlásenie za kultúrnu pamiatku, ale aj bez vyjadrenia samotného mesta Zvolen, keďže pôvodné záväzné stanovisko (ktoré požadovalo medzi iným splnenie podmienky zabezpečiť súhlas vlastníkov ostatných nehnuteľností s prekročením povolenej miery zatienenia) odrazu neplatí.

Dnes stavebník stavia na základe povolenia, vydaného v rozpore s platnými právnymi predpismi Slovenskej republiky. A tak nasleduje zdĺhavé čakanie na aktivitu prokuratúry či súdu. Súd koncom februára vydáva uznesenie o odklade vykonateľnosti stavebného povolenia, čo znamená, že stavebník by mal stavebné práce neodkladne zastaviť a počkať na rozhodnutie súdu o žalobe o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia, ktorým bola stavba povolená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dňa 8. 3. 2013 je toto uznesenie doručené Obvodnému úradu v Banskej Bystrici ako žalovanému, ten namiesto urýchleného oboznámenia účastníkov stavebného konania a zastavenia stavebných prác posúva vec po týždni Stavebnému úradu vo Zvolene, pričom jeho zamestnanci podľa ich odpovedí neustále „čakajú“ – nevedno na čo.

Čo z rozhodnutia súdu, ktoré nie je rešpektované ani len orgánmi štátnej správy? Nepochybujem o tom, že keby sa aj práce zastavili, Stavebný úrad dovolí stavbu dokončiť opäť pod rúškom "neodkladných zabezpečovacích prác". Lebo realizátor cca 3 mil. investičného zámeru si nevie zabezpečiť zakrytie stavby a na jednotlivých vybudovaných podlažiach si napúšťa bazén z dažďovej vody a snehu – podľa počasia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Nemám pochybnosti o „kvalite“ výsledného produktu, len keby sa nedotýkala aj okolitých vlastníkov nehnuteľností.

Autorka: Gabriela Vlkolinská

Prvý pokus

Prvý pokus

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  778
  •  | 
  • Páči sa:  65x

Ak chcete zverejniť svoj text na tomto blogu, pošlite nám ho e-mailom vo worde na adresu matus.paculik(at)smeonline.sk. Nezabudnite na predmet PRVÝ POKUS.Výber textov je v právomoci redakcie, ktorá má právo zmeniť autorom navrhnutý titulok. Väčšinu článkov zverejňujeme, ale vyhradzujeme si právo ktorýkoľvek odmietnuť aj bez udania dôvodu, najmä ak sa autor nepodpíše celým menom.Vždy uveďte aj vašu poštovú adresu a telefónne číslo. Tieto dva údaje nezverejníme, ale musíme ich mať k dispozícii kvôli overeniu identity alebo pre prípad, že sa váš článok rozhodneme honorovať.Ak meno a priezvisko priamo v článku nechcete uviesť, prosíme, napíšte nám dôvod. Za istých dôležitých okolností tieto údaje nepublikujeme, redakcia ich však vždy musí poznať.Zaradenie textu zväčša trvá niekoľko dní. Na tomto blogu nezverejňujeme poéziu ani prózu. Zoznam autorových rubrík:  Slovenské zdravotníctvoSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu